Samsung Galaxy Note Edge: Mjukvara

Mjukvaran i Note Edge kan kort och gott summeras som identisk med den till Galaxy Note 4, och den enda riktiga skillnaden är hur telefonen hanterar den extra skärmytan på högersidan. Därför är det också den vi kommer fokusera en del på på den här sidan.

Edge Screen – en gimmick med charm

Det är Touchwiz som är standardgränssnittet i Note Edge, samma mjukvara som vi hittar i både Galaxy Alpha och i Note 4. Det innebär som bekant en launcher som är förhållandevis stilren och flexibel, men som tyvärr också levereras med väldigt mycket av Samsungs egna mjukvara som kan ta ett tag att städa bort om du vill ha ett lite mer avskalat användargränssnitt.

Samsung_GNE_screenshots_013 Samsung_GNE_screenshots_012 Samsung_GNE_screenshots_010

 

Genom att svepa in med tummen från högersidan kan du få fram det verktygsfält som Samsung har anpassat för den böjda skärmytan på Note Edge. Här kan du lägga in flertalet olika paneler för olika syften, där några av de medföljande är en ett snabbstartfält, mediakontroller, väderinformation och S Health-statistik med stegräknare. Det finns ett antal extra verktygsfält du kan hämta ner från Samsungs applikationsbutik, men många av dessa är fortfarande ganska begränsade.

En annan funktion som fylls av den böjda delen av skärmen är att det är där notiser dyker upp, snarare än i skärmens överdel. Det är ett klart plus i kanten i och med att det innebär att notiserna inte täcker över annan information som visas i statusfältet, som täckning, batterikapacitet och klocka.

Samsung_GNE_screenshots_006 Samsung_GNE_screenshots_007 Samsung_GNE_screenshots_009

Genom att svepa nedåt från toppen av verktygsfältet kommer du åt snabbfunktioner som ficklampa, timer, alarm och till och med en linjal. Vi har hittills inte snubblat över ett tillfälle då vi faktiskt haft nytta av linjalen, men ficklampan är helt klart ett trevligt tillskott då en sådan genväg saknas i både Galaxy Alpha och Galaxy Note 4.

Utöver att agera separat verktygsfält så har Samsung integrerad den böjda delen av skärmen i flera av sina egna applikationer. I S Note-appen är det i sidofältet du hittar dina olika pennor och verktyg och i kameran är det i det fältet du hittar slutarknapp och genvägar till andra inställningar. I vissa fall känns det arrangemanget intuitivt och i andra fall mer forcerat, men om inte annat visar det att Samsung åtminstone har tagit sig tid att tänka utanför lådan.

Den böjda delen av skärmen har även sin egen ”låsskärm” i form av en klocka, men den visas främst om du använder telefonen med Samsungs skyddsfodral som täcker huvuddelen av skärmen men lämnar den böjda delen exponerad. Tanken är att du snabbt ska kunna väcka telefonen med skalet på och läsa av tid på den böjda delen, och sedan kunna svepa bort klockan för att komma åt dina verktygsfält. Vid inkommande samtal kan du även besvara eller avfärda dessa här, men tyvärr gör kombinationen av skärmens glatta yta och telefonens storlek att man lätt kommer åt fel delar av fältet av misstag.

En annan intressant är att Samsung har lagt in en viss mån av anpassning för vänsterhänta i Note Edge, även om den funktionaliteten är minst sagt trubbig. Genom att gå in i inställninarna för Edge Screen går det att aktivera ett läge där telefonen automatiskt kan rotera skärmen 180 grader när den hålls uppochned, för att på så sätt användas med verktygsfälten på vänster sida. Följden är då såklart att vissa verktygsfält inte fungerar riktigt som de ska, att hem- och navigationsknapparna hamnar väldigt osmidigt högst upp och att volymknapparna fungerar ointuitivt – så även om du är vänsterhänt avråder vi från att använda den funktionen i någon större utsträckning.

Medan Edge Screen kan svepas in och fungerar överallt i telefonens mjukvara så fungerar den bäst när du använder Touchwiz som launcher. Detta då telefonen tolkar andra launchers som appar och därför döljer fältet för den böjda delen av skärmen automatiskt efter några sekunder. I Touchwiz är även bredden på ”skrivbordsytan” anpassad för hur långt in fältet går när det aktiveras, medan det i andra launchers kan överlappa widgets och ikoner. Det fungerar i alla launchers vi testat, men bara optimalt i Touchwiz.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0