Samsung Galaxy S6: Hårdvara

Samsung_Galaxy_S6_002

Samsung Galaxy S6 (SM-G920F)
Skärm 5,1 tum Super AMOLED
2 560 x 1 440 pixlar
577 ppi
Processor Samsung Exynos 7 Octa (7420)
4 x ARM Cortex-A57 – 2,1 GHz
4 x ARM Cortex-A53 – 1,5 GHz
ARM MALI-T760 MP8
Internminne 3 GB
Intern lagring 32 GB, 64 GB eller 128 GB flash
Minneskort Nej
Kamera – bak Stillbild: 16 MP
Video: 2160p30, 1080p60, 720p120
Övrigt: Panorama, selektiv fokus, slowmotion, snabb inspelning, virtuell bild etc.
Kamera – fram Stillbild: 5 MP
Video: 1440p30
SIM Nano SIM
Mobilnät GSM/GPRS
UMTS/HSPA+
LTE Cat.6
Wifi 802.11ac
Bluetooth 4.1 LE
NFC Ja
Batteri 2 550 mAh
Anslutningar Micro-USB 2.0
Trådlös laddning, Qi och Powermat
3,5 mm hörlursutgång
Operativsystem Android 5.0.2
Övrigt Fingeravtrycksläsare
Pulsmätare
Mått 70,5 x 143,4 x 6,8 mm
Vikt 138 gram

Samsung Galaxy S6 är här – Android-telefonen som Samsung hoppas sätter ribban för det kommande smartphoneåret. Den nya modellen lämnar föregångarnas tråkigt billiga plastdesign bakom sig och introducerar ett helt nytt designspråk. Detta är den största uppgraderingen av Galaxy S-serien någonsin.

Galaxy S6:s nya industridesign kan helt klart beskrivas som en av telefonens största nyhet. Sedan introduktionen av Galaxy S har Samsung använt sig av plast för att bygga upp utsidan av sina flaggskepp. Detta har inneburit att företagets telefoner inte kunnat konkurrera när det gällde byggkvalitet. Äldre telefoners plastkonstruktion har dock bidragit med flera stora fördelar framför många konkurrenter. Galaxy S5 hade ett utbytbart batteri, en micro-SD-kortläsare och en vatten- och dammtålig design. Galaxy S6 saknar alla dessa egenskaper. Förklaringen är bland annat produktens nya metall- och glaskonstruktion.

Telefonens baksida täcks av ett stort stycke glas som är snyggt och ger en känsla av kvalitet. Telefonen känns bättre byggd än någon annan produkt från Samsung men materialet är inte helt problemfritt. Den blanka ytan är omöjlig att hålla ren och är så hal att det kan vara svårt att få ett stadigt grepp om telefonen.

De största fördelarna med Samsungs stora materialbyte, från plast till glas och aluminium, är att telefonen kan tyckas vara snyggare och att den känns bättre byggd än tidigare Galaxy S-modeller. Utöver faktumet att ett glasbakstycke är svårt att hålla rent är en av dess största nackdel att den riskerar att gå sönder lättare. En telefon vars baksida är byggd av glas lider troligen större risk att gå sönder än en som är byggd av plast. Ett bakstycke av glas är också dyrare att ersätta än ett avtagbart plastbakstycke.

Samsung_Galaxy_S6_009

På produktens baksida finns en 16-megapixelkamera med ett bländarvärde på f/1,9. Kameran fångar video i UHD-upplösning och kan få hjälp av en enkel LED-lampa i mörka miljöer. Bredvid kameran finns en pulsmätare som strålar ett ljus in i användarens finger för att mäta användarens puls.

Galaxy S6 är Samsungs första smartphone som säljs med ett bakstycke helt gjort av glas men är långt ifrån dess första med sidor av aluminium. Telefonens aluminiumtäckta sidor är visserligen en stor nyhet för Galaxy S-serien men är knappast något nytt för Samsung. Galaxy Alpha, hela Galaxy A-serien och Galaxy Note 4 har alla hunnit före med det. Metallen runt telefonens sidor ger en imponerande kvalitetskänsla.

Samsung_Galaxy_S6_006 Samsung_Galaxy_S6_005

Telefonens två volymknappar sitter på dess vänstra sida medan på/av-knappen sitter på den högra sidan. Strax under på/av-knappen finns nano SIM-kortläsaren som öppnas med ett inkluderat verktyg. På telefonens ovansida finns en sekundär mikrofon och en IR-sändare och på undersidan finns en 3,5 mm hörlursport, en microUSB 2.0-port, en mikrofon och en högtalare.

Framsidan av Samsung Galaxy S6 täcks av samma typ av glas som baksidan. Under glaset finns en 5,1-tumsskärm med en upplösning på 2 560 x 1 440 pixlar. Skärmen använder Super AMOLED-teknik och är den AMOLED-skärm i världen som har högst pixeltäthet, 577 pixlar per tum.

Under skärmen finns en hårdvaruknapp och två kapacitiva pekskärmsknappar. Hårdvaruknappen inkluderar en ny fingeravtrycksläsare som kan registrera ett fingeravtryck när ett finger bara vilar på sensorn. Fingret behöver inte längre svepas över knappen.

Samsung_Galaxy_S6_007

Galaxy S6 bjuder som sagt på många estetiska nyheter men innanför dess glas- och metalltäckta yttre finns också flera stora nyheter. Till skillnad från många tidigare flaggskepp från Samsung använder inte Galaxy S6 något processorchipset från Qualcomm. Samsung har istället valt att använda sin egen Exynos 7 Octa 7420-processor. Den nya processorn bygger på en 14 nanometer-process som bland annat sägs ge bättre energieffektivitet.

Samsungs Exynos 7 Octa 7420-processor har åtta kärnor uppsatta i ARM:s big.LITTLE-struktur. Fyra av processorns åtta kärnor är ARM Cortex-A57-kärnor klockade till 2,1 gigahertz och de resterande är ARM Cortex-A53-kärnor klockade till 1,5 gigahertz. Processorn får hjälp av 3 gigabyte arbetsminne och 32 gigabyte, 64 gigabyte eller 128 gigabyte lagringsutrymme. Vårt testexemplar som har 32 gigabyte lagringsutrymme, har 25 gigabyte ledigt efter första uppstart.

När det gäller uppkopplingsmöjligheter har Galaxy S6 allt man kan önska: wifi 802.11 ac, bluetooth 4.1 med Apt-X-stöd, LTE Cat.6 och NFC. Samsung har också byggt in stöd för trådlös laddning. Detta har visserligen funnits inbyggt i vissa äldre modellers avtagbara skal men är nu inbyggt i alla versioner av Galaxy S6. Laddningsenheten har stöd för både Qi- och Powermat-standarden. Detta gör det lättare att hitta en kompatibel trådlös laddare att ladda telefonen med.

I lådan som Samsung säljer telefonen i, skickar företaget med en USB-kabel, väggadapter med snabbladdning och ett par hörlurar. Hörlurarna är inte av särskilt hög kvalitet och använder en klassisk design där hörluren ligger i ytterörat.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0