Samsung Galaxy S6: Mjukvara

Likt många andra flaggskeppstelefoner på marknaden i dag drivs också Galaxy S6 av Googles operativsystem Android Lollipop, inte den senaste versionen av operativsystemet men i alla fall Android 5.0.2. Ovanpå operativsystemet ligger en helt ny version av företagets eget användargränssnitt. Gränssnittet bär fortfarande samma gamla namn, TouchWiz, men nästan alla delar av gränssnittet har designats om sedan lanseringen av Galaxy S5.

För en van Samsung-användare är inte den nya versionen av TouchWiz särskilt svår att förstå sig på. Det mesta finns kvar på samma plats de var förut men mycket har ändrat utseende och vissa knappar har flyttats. Många av de förinstallerade applikationerna har fått nya färger och utseenden samt omgjorda menyer. De har ett lättare utseende och inte lika förvirrande menysystem som tidigare. Många av Samsungs applikaitoner är till och med relativt snygga, lätta att använda och funktionella.

Samsung_Galaxy_S6_Recension_mjukvara_2 Samsung_Galaxy_S6_Recension_mjukvara_1

Samsung har inkluderat ett fåtal applikationer från tredjepartsutvecklare. Utöver Google och Samsungs applikationer har nästan alla andra förinstallerade appar någon koppling till Facebook eller Microsoft. Från Facebook kommer Instagram, Messenger och Whatsapp medan Microsoft bidrar med Onedrive, Onenote och Skype. Inga förinstallerade applikationer går att avinstallera men kan inaktiveras och gömmas om så önskas.

Sedan HTC introducerade Blinkfeed för flera år sedan har det blivit mer och mer populärt för smartphonetillverkare att inkludera nyhetsaggregatorer bredvid den klassiska hemskärmen. På Samsungs nya telefoner är detta Flipboard. Ett svep åt höger över skärmen från den vanliga hemskärmen tar användare direkt till en helskärmsupplevelse av nyhetsappen Flipboard. Här visas toppnyheter från flera olika genrer av nyheter.

Samsung_Galaxy_S6_Recension_mjukvara_4 Samsung_Galaxy_S6_Recension_mjukvara_5

Flipboard levererar relevanta nyheter av hög kvalitet men har ett stort problem. Det tar ofta irriterande lång tid för nyheterna att uppdateras. Även med en riktigt bra uppkoppling kan det ta mer än en sekund. Detta kanske låter som väldigt lite tid, och det är det också. Men poängen med att ha en nyhetskälla tillgänglig direkt från hemskärmen är att få snabb tillgång till nyheter. När det tar lång tid att ladda känns det som om denna poängen snabbt försvinner. Det hade varit trevligt om det fanns ett alternativ att ladda nyheter i bakgrunden så man inte behöver vänta på nyheterna att ladda när man är redo att läsa.

Samsung tillåter viss anpassning av telefonens mjukvara. Användare kan bland annat välja mellan tre olika uppsättningar av genvägar och widgets på hemskärmen och kan installera teman för att anpassa stora delar av användargränssnittets utseende. Oberoende på vilket tema som väljs tar dock indikatorn för vilken hemskärm som används upp orimligt mycket plats. En hel extra rad genvägar hade fått plats mellan den nedre och näst understa raden av applikationer, onödigt. För att lösa sådana problem finns visserligen launchers att ladda ner från Google Play men Samsung hade kunnat göra ett bättre jobb med sin egen launcher.

Samsung_Galaxy_S6_Recension_mjukvara_7 Samsung_Galaxy_S6_Recension_mjukvara_6

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0