Samsung Galaxy S6: I praktiken

Bra kamera, men inte bäst

Kameror beskrivs av många som moderna smartphones viktigaste funktion. Samsung Galaxy S6 använder en kamera som kan fånga bilder innehållande 16 megapixlar med ett bländarvärde på f/1,9. Kamerasensorn har alltså samma upplösning som kameran i Galaxy S5 men har ett betydligt lägre bländarvärde än föregångaren. Dessa specifikationer är egentligen inget särskilt men är mer än tillräckliga för att göra Galaxy S6 till Android-marknadens bästa kameratelefon.

Samsung_Galaxy_S6_Recension_kamera

De bilder som Galaxy S6 fångar med sin bakre kamera har imponerande skärpa och detaljrikedom. För att testa hur bra den verkligen är har vi dock satt den emot kamerabjässen Nokia Lumia 1020 från 2013. Resultatet var väntat och visar att Galaxy S6 har en riktigt bra kamera men att Samsung inte lyckats göra branschens bästa kamera än.

Den Windows Phone-drivna telefonen tar betydligt bättre bilder än Galaxy S6, så är det bara. Nokia Lumia 1020 erbjuder högre detaljrikedom i väl belysta miljöer, mindre brus och bättre färger i mörka miljöer och ett större dynamiskt omfång. Tack vare sin stora sensor har också Lumia 1020 ett naturligt kort skärpedjup, något Galaxy S6 saknar helt.

Samsung Galaxy S6 Nokia Lumia 1020
20150406_153435 WP_20150406_15_34_38_Pro
20150406_153503 WP_20150406_15_35_26_Pro
20150406_153631 WP_20150406_15_36_12_Pro2

När det gäller konkurrensen på Android-marknaden finns det stora skillnader i prestanda i främst mörka miljöer mellan exempelvis Samsung Galaxy S6 och LG G3. Samsungs kamera är bättre på att hålla borta brus och väljer ofta kortare slutartid utan att förlora kvalitet i jämförelse med LG G3. När det gäller bilder tagna utomhus är skillnaderna mycket små och inte nödvändigtvis i Samsungs favör. Bilder från Galaxy S6 är ofta gula i jämförelse med andra smartphones och tenderar att sakna kontrast. I jämförelse med LG G3 känns det ofta som Galaxy S6 tar sina bilder genom ett grått/gult filter. Detta är dock ett litet problem som knappast gör Galaxy S6 till en dålig kameratelefon. Trots sina små problem har Galaxy S6 en av branschens bästa kamera. Den fångar oerhört detaljrika bilder och presterar väl i mörka miljöer.

Även när vi bortser från bildkvalitet är Samsungs nya smartphone en av marknadens helt klart bästa kameratelefon. Kameraappen startar oerhört snabbt, ungefär lika snabbt som kameraappen i Iphone 6, och bilder tas så fort fingret nuddar skärmen. Detta gör Galaxy S6 till en roligare kameratelefon att använda än Nokia Lumia 1020 eller LG G3 som kan ta lång tid på sig att hitta rätt inställningar och fånga en bild.

Ljud och bild

Samsung Galaxy S6 har marknadens mest pixeltäta Super AMOLED-skärm. Skärmen som mäter 5,1 tum har en upplösning på 2 560 x 1 440, vilket ger en pixeltäthet på 577 pixlar per tum. De imponerande siffrorna ger ett gott resultat i verkligheten. Galaxy S6 har en av smartphonemarknadens bästa skärmar som ger en omätbart djup svärta, imponerande färger och hög ljusstyrka. Skärmen är inte i närheten av Apple Iphone 6 eller Huawei Ascend Mate 7 när det gäller ljusstyrka när den ställs in i manuellt läge, men har ett Boost-läge som kan driva den uppåt 600 nits om omgivningsljuset är starkt nog. Vi lyckades som mest komma upp till cirka 500 nits i vår testmiljö, vilket klart är respektabelt och närmar sig ljusstyrkan hos IPS-konkurrenterna.

Samsung_Galaxy_S6_Recension_hogtalare

Skärmens enda lilla problem är dess färgåtergivning i extrema betraktningsvinklar. Till skillnad från AMOLED-skärmen på Galaxy S6 Edge förvrängs alla färger kraftigt vid höga betraktningsvinklar. Detta påverkar inte användandet av telefonen på något sätt men understryker faktumet att de två telefonerna inte använder samma typ av AMOLED-skärm.

En av anledningarna till att Samsungs flaggskepp inte längre är vattentät sägs vara faktumet att telefonens högtalare flyttats från dess baksida till dess undersida. Förklaringen till att högtalaren flyttats är helt enkelt att den ska vara närmare användaren och därmed kunna ge en bättre ljudupplevelse. Trots sin nya position har Samsungs högtalare det svårt att konkurrera med HTC:s produkter. HTC:s telefoner erbjuder inte mycket högre ljudvolym än Samsungs men ger betydligt högre kvalitet. Samsungs högtalare är förvånansvärt kraftfulla men dess begränsade kvalitet gör det jobbigt att lyssna på musik med volymen satt till mer än 75 procent.

Ny fingeravtrycksläsare

Samsung är den Android-tillverkare som producerat flest telefoner med inbyggda fingeravtrycksläsare. Dessa har sällan imponerat på oss då de ofta varit krångliga att använda. Med Galaxy S6 har Samsung verkligen lyckats med att göra något riktigt bra. Den nya läsaren som sitter inbyggd i telefonens fysiska hemknapp läser snabbt av fingrar från alla vinklar, utan att fingret behöver röras över läsaren. Likt läsaren på Apple Iphone 6 och Huawei Ascend Mate 7 räcker det att fingret vilas mot läsaren för att det ska läsas av och godkännas.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0