Att tänka på när du köper smartphone

När det finns så pass många olika smartphonemodeller på marknaden i så många olika utföranden kan det verkligen löna sig att vara petig – de allra flesta använder trots allt sin mobil flera gånger om dagen för olika sysslor, och en vanlig uppgraderingscykel brukar ligga på två år. På den här sidan listar vi några av de saker som kan vara bra att tänka på innan du bestämmer dig.

Storlek och känsla

Telefonen är en handhållen enhet du kommer klämma på dagligen – därför är det också viktigt att du är nöjd med hur den känns, både i mån av formfaktor, storlek, material och vikt. Vilken storlek som passar dig bäst beror på hur du använder telefonen och hur stora händer du har – föredrar du att använda båda händerna när du navigerar kan du med fördel ta en större modell, men är du av skolan som föredrar en smidig enhandsanvändning är det antagligen modeller på under fem tum du är ute efter.

images/labswedish/artiklar/Smartphones/Svenska_smartphoneguiden/largethumbnails/phonerow2.jpg

Det är givetvis kul att vara tidigt ute med en ny telefonmodell, men egentligen är det ofta bäst att avvakta med ett köp tills telefonen har dykt upp i fysiska butiker – då kan du testa att klämma på den på plats och bedöma hur den passar ditt användarmönster och dina händer.

Lagring – hur konsumerar du media?

Idag lyssnar de flesta på musik i sin telefon, men hur vi gör det varierar. Om du nästan uteslutande strömmar både musik och video ställer det lägre krav på lagringsutrymmet i telefonen – men om du föredrar lokalt lagrad data, högupplöst musik och film eller om du installerar väldigt mycket appar, så bör du sikta på en mobil med mer lagringsutrymme. I en tabell här nedanför ger vi en ungefärlig tumregel för hur mycket lagring du kan klara dig med – tänk också på att en minneskortsplats lämnar dörren öppen för expansion.

Utrymme Användarmönster
16 GB För dig som strömmar nästan all din musik och film och antingen tar lite bilder eller regelbundet flyttar äldre bilder till en dator, till molnlagring eller annan extern lagring.
32 GB Lämpligt för dig som kombinerar strömmad media med lokalt lagrad och som installerar fler och större appar. Även lämpligt för dig som kanske främst strömmar musik och film, men vill ha gott om utrymme för bilder och videoklipp från kameran.
64 GB och uppåt För entusiasten som lagrar musik lokalt i högupplöst format, tar mycket bilder och spelar in filmklipp, har många och/eller stora appar och gör många sysslor i telefonen.

Ditt ekosystem – hur passar dina enheter bäst ihop?

Är du en användare som redan har en Apple TV inkopplad i vardagsrummet eller Airplay inbyggt i förstärkaren, eller för den delen arbetar på en Macbook, så kommer du antagligen få betydligt mindre huvudbry med en Iphone, särskilt om du vant dig vid hur smidigt Airplay fungerar eller vill dra nytta av samtals- och SMS-reläfunktionerna. Är det däremot en Chromecast som döljer sig bakom TV:n och du redan känner dig hemma med Googles tjänster är det Android som kommer kännas mest naturligt. Skulle du stortrivas i Windows och vara ett Xbox-fan så har Windows Phone vissa fördelar. Ta dig en ordentlig titt och överväg vilka finesser du har mest nytta av – är det kanske dags att se om gräset är grönare på andra sidan?

Arbete, hobby eller både och?

Dagens påkostade telefoner är kraftfulla arbetsverktyg, men även avancerade spelmaskiner. Vet du med dig att du kommer kombinera jobb och privatliv i telefonen kan det kanske vara värt att kika på en modell med lite större skärm, gott om lagring och finesser som passar det syftet – men är det främst kommunikation och spel som gäller kanske en mindre variant är att föredra för ökad portabilitet.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0