Samsung Galaxy S6 Edge: Mjukvara

Samsung Galaxy S6 Edge använder sig av Android 5.0.2. Operativsystemet som använts av smartphones i mer än sju år har aldrig varit bättre och erbjuder stabilitet och funktionalitet som är svår att slå. Ovanpå operativsystemet ligger Samsungs eget användargränssnitt, TouchWiz. Användargränssnittet har länge kritiserats eftersom det ändrat hur Android fungerar och, enligt vissa, förstört upplevelsen av att använda Android. Den senaste versionen av TouchWiz är betydligt bättre än de äldre.

Samsung_Galaxy_S6_Edge_Recension_mjukvara_4 Samsung_Galaxy_S6_Edge_Recension_mjukvara_2

Samsungs nya tolkning av Android påminner mycket om Googles Android Lollipop när det gäller val av färger och designspråk. En van Android-användare märker dock snabbt stora skillnader mellan Samsungs och Googles tolkning av det mobila operativsystemet. Samsung har anpassat allt från låsskärm, hemskärm och appskärm till notisfält, inställningspanel och applikationsbytare. Nästan alla delar av operativsystemet är lättare att förstå. Sällan är det dock man stöter på en Samsung-anpassning som faktiskt gör upplevelsen bättre än den Google har att erbjuda.

Samsungs förinstallerade applikationer har gjorts om från grunden sedan lanseringen av Galaxy S5 för ett år sedan. Alla appar har nu ett plattare designspråk och färre förvirrande knappar och menyer. Många äldre grafiska ikoner har ersatts med text för att göra deras funktion lättare att förstå sig på.

Samsung har varit relativt återhållsamma när det gäller förinstallerade applikationer i Galaxy S6 Edge. Facebook och Microsoft är de största leverantörerna av applikationer som inte kommer från Samsung eller Google. Från Facebook finns Instagram, Facebook Messenger och Whatsapp medan Microsoft levererat Skype, Onedrive och Onenote till telefonen. Apparna går inte att avinstallera men kan inaktiveras.

Galaxy S6 Edge och Galaxy S6 blir Samsungs första produkter att använda Flipboard som en inbyggd del av hemskärmsupplevelsen. Appen ligger som standard till vänster om den första hemskärmen och visas här i fullskärm. Appen samlar nyheter från olika källor och presenterar dessa i olika kategorier som kan anpassas av användaren. Den fungerar bra och visar många relevanta nyheter men kan ibland ta lite för mycket tid att ladda.

Samsung_Galaxy_S6_Recension_mjukvara_4 Samsung_Galaxy_S6_Recension_mjukvara_5

Galaxy S6 Edge skiljer sig lite från Galaxy S6 när det gäller mjukvara. Alla skillnader har en direkt koppling till telefonens rundade skärm. Den speciella skärmen har nämligen ett flertal extrafunktioner. Utbudet av funktioner kommer inte i närheten av Galaxy Note Edge men ger ändå skärmen något annat än ett imponerande utseende. Den kan bland annat användas för att visa tiden på ena sidan av skärmen, så att den kan ses från sidan av enheten. Ett läge kallat Nattklocka håller skärmen vaken så att skärmens högra sida kan visa tiden hela natten. Ett annat läge kallat Folk på kantskärm gör det möjligt för användare att när som helst svepa fingret in över skärmens övre högra sida för att visa fem kontakter. Användaren får sedan möjlighet att ringa eller skicka ett meddelande till en av kontakterna.

Samsung_Galaxy_S6_Edge_Recension_mjukvara_3 Samsung_Galaxy_S6_Edge_Recension_mjukvara_1

Sammanfattningsvis är mjukvaran i Galaxy S6 Edge betydligt bättre än på tidigare Samsung-telefoner. Den saknar dock fortfarande den stilrena och effektiva design som används i Googles tolkning av Android. Samsungs överliggande användargränssnitt känns ibland onödigt tungt och krångligt.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0