Samsung Galaxy S6 Edge+: I praktiken

Marknadsledande kamera

Samsung Galaxy S6 Edge+ har samma kamera som alla andra modeller i S6-serien. Detta betyder att telefonen kan fånga bilder av riktigt hög kvalitet. Bilderna fångas med kamerans 16 megapixelsensor och av ett objektiv med ett bländarvärde på f/1,9. Kameran är riktigt snabb och använder ett snabbt och bra autofokussystem.

Samsung Galaxy S6 EdgePlus Recension kamera

I jämförelse med marknadens hårdaste konkurrenter tar Galaxy S6 Edge+ bilder med minst lika imponerande skärpa, bra färgåtergivning och med ett bra dynamiskt omfång. Kameran är bra på det mesta men är inte felfri. I autoläget använder den sin möjlighet att fånga bilder i HDR lite för sällan. Detta betyder att kamerans dynamiska omfång sällan kan konkurrera med LG G4, som ofta fångar bilder med HDR aktiverat. När HDR alltid är på i Samsungs kameraapp är dock skillnaderna mellan konkurrenterna väldigt små. I många situationer klarar till och med Galaxy S6 Edge+ bättre av ljusa områden än LG G4.

Även i mörka miljöer är skillnaderna mellan Edge+ och LG G4 mycket små. LG G4 klarar av vibrationer och ostadiga händer på ett bättre sätt än Galaxy S6 Edge+ men när kameran hålls relativt stabilt finns det inga tydliga skillnader mellan kamerorna över huvud taget. Vi ser däremot stora skillnader i jämförelse med Xperia Z5 Compact som saknar optisk bildstabilisering och som därför inte lyckas alls lika bra i mörka miljöer.

Samsung Galaxy S6 Edge+

LG G4

Sony Xperia Z5 Compact

Skillnaderna mellan marknadens bästa smartphonekameror är minst sagt små. Vi föredrar LG G4:s stillbildskamera framför kameran i Edge+ tack vare G4:s färgåtergivning och marknadsledande optiska bildstabilisering. Skillnaderna mellan konkurrenterna är dock så små att ingen kamera kan beskrivas som den objektivt bästa. Kamerorna är bra på olika saker och vilken som är bäst är nästan en fråga om tycke och smak.

När det gäller video finns det större skillnader mellan de två konkurrenterna. Edge+ erbjuder markant bättre detaljrikedom i sin UHD-upplösta video eftersom Edge+ använder en bandbredd på runt 50 megabit per sekund medan LG G4 håller sig runt 30 megabit per sekund. Skillnaden i bandbredd är lätt att se på stora högupplösta skärmar men med högre kvalitet kommer också betydligt större filer. Med det sagt kan kameraappen fånga video i många olika upplösningar. Användare kan med andra ord enkelt anpassa upplösning och kvalitet efter behov och tillgång till lagringsutrymme och önskad storlek på slutfilen.

Ljud och bild

Om det är något Samsung är duktiga på så är det att tillverka riktigt bra skärmar för sina smartphones. Med Galaxy S6 Edge+ lyckas företaget ännu en gång med att erbjuda en av marknadens vackraste bildskärm. Med en upplösning på 2 560 x 1 440 , storlek på 5,7 tum och Samsungs senaste AMOLED-teknik finns det ingen telefon på den svenska marknaden som kommer i närheten av att erbjuda en så slående bildupplevelse.

Skärmens enda egentliga problem är att den inte erbjuder en perfekt upplevelse vid höga betraktningsvinklar. Detta hade inte varit något större problem om skärmen inte varit rundad som den är. Skärmens speciella sidor är tillräckliga för att ge förändringar i färg och ton även när skärmen skådas rakt framifrån.

Samsung Galaxy S6 EdgePlus Recension framsida

Edge+ har en högtalare som är placerad på samma ställe som högtalaren i de resterande S6-modellerna. Den levererar en bra ljudupplevelse som visserligen inte når upp till kvaliteten från högtalaren i HTC:s telefoner men som ändå kan konkurrera med Apples Iphones och beskrivas som markant bättre än LG G4. Högtalaren har problem med mellanregistret och högre frekvenser vid höga volymer, vilket gör att musik kan låta skärande, men presterar väl med undantag för det.

Batteri och värme

Processorprestanda, batteritid och värme går ofta hand i hand eftersom en stark processor tenderar till att dra mycket energi och skapa mycket värme. Samsung Galaxy S6 Edge+ har samma processor som S6 och S6 Edge vilket betyder att den tyvärr har samma batteriproblem som sina syskon. Trots ett betydligt större batteri har telefonen fortfarande stora problem med att klara sig genom en hel dag. Hårda smartphoneanvändare kan vänta sig en smartphone med ett helt tomt batteri vid slutet av dagen. Då finns visserligen snabbladdning tillgängligt men det hjälper inte så mycket när kvällen närmar sig, telefonen är dör och det inte finns något eluttag i närheten.

Med tanke på Galaxy Note-seriens utbytbara batterier och långa batteritider är det tråkigt att se S6 Edge+ komma in på den svenska marknaden som en ersättare för Galaxy Note-familjen och inte erbjuda bra batteritid eller något utbytbart batteri.

Samsung Galaxy S6 EdgePlus Recension baksida

En förklaring till den dåliga batteritiden kan tänkas vara telefonens processor som lätt blir väldigt varm. När telefonen får mycket att göra blir den snabbt riktigt varm och om den laddas samtidigt kan den bli så varm att den blir svår att hålla. Vid flera tillfällen har vi sett telefonens processor nå 80 grader Celsius. Vi har aldrig sett något liknande i en modern smartphone, som också kan fortsätta köra applikationer utan problem med denna extrema temperatur. Visst kan vi vara glada över att telefonen inte bara stänger ner och ger upp när den når höga temperaturer, men vid flera tillfällen har den varit svår att hålla i handen på grund av sin värme, vilket inte är särskilt roligt.

Telefonens värmeproblem är inte bra men uppkommer tack och lov inte särskilt ofta. Även om den har en tendens att vara lite småvarm mest hela tiden krävs det hård användning för att få upp den i extrema temperaturer. Av den anledningen tycker vi inte att telefonens värmeproblem i sig bör vara någon anledning för någon att inte köpa ett exemplar. I kombination med kort batteritid och ett batteri som inte går att byta ut kan vi dock tänka oss att många konsumenter väljer en annan modell.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0