Sony Xperia Z3 Compact: Mjukvara

Precis som på Samsung Galaxy Alpha är det Android 4.4.4 som används i Sony Xperia Z3 Compact. Även Sony använder sitt egenutvecklade gränssnitt ovanpå Android, och även Sony har satsat på ganska minimalistisk design med genomskinliga fält och enkla ikoner. På hemskärmen hittar vi en enkel väder- och klockwidget och snabblänkar till flera av Sonys egna applikationer.

Även Sony har lassat in en hel del egen mjukvara i sin telefon, och i Sonys fall finns det flera widgets och genvägar som behöver städas bort för den som vill ha en lite mer städad hemskärm. Det går relativt snabbt och smidigt att arrangera om hemskärmen så som man själv vill ha den, men på många sätt känns mjukvaran inte riktigt lika finslipad som Ios 8 eller Samsung Touchwiz.

Sony_Xperia_Z3_Compact_screenshot_06

Ett exempel är den Google sök-widget som finns förinställd på hemskärmen. Det är en widget som är stationär ovanför övriga ikoner och widgets och som är åtkomlig från sidor på hemskärmen – ganska smidig, men du kan även komma åt sökfunktionen genom att svepa uppåt från skärmens nederkant. Därför kan det vara lockande att plocka bort Google-widgeten, vilket i sig är ganska enkelt att göra.

Sony_Xperia_Z3_Compact_screenshot_08 Sony_Xperia_Z3_Compact_screenshot_08

Tyvärr innebär bortplockningen av den widgeten inte att du kan använda ytan för andra widgets eller ikoner, utan kvar blir en effektiv dödyta som endast visar vilken sida du för närvarande är inne på. Det är en yta som annars enkelt hade kunnat användas för ytterligare en rad ikoner eller widgets, vilket är synd i och med att Z3 Compact har en något mindre skärm än konkurrenterna och därför hade tjänat på att nyttja ytan mer effektivt. Som lök på laxen kan Google-sökfältet bara återställas genom att tömma konfigurationsfilerna för hemskärmen, vilket i sin tur även återställer Sonys originalinställningar med widgets och ikoner.

Fördelen med Android är ju såklart att du kan installera en egen launcher om Sonys egen inte faller dig i smaken. Vi väger in tillverkarens egen mjukvara i bedömningen för att det är den som merparten av användarna kommer hålla sig till, men just hur hemskärmen fungerar kan trots allt justeras i efterhand.

Sony_Xperia_Z3_Compact_screenshot_04

En trevlig finess som Sony lagt in är möjligheten att programmera in vad som ska hända när du kopplar in ett par hörlurar. Du kan exempelvis säga åt telefonen att automatiskt starta den inbyggda musikspelaren (Walkman) eller valfri annan musikapp, exempelvis Spotify, sätta igång musiken samt ställa in en förvald ljudnivå. Liknande funktionalitet kan även startas när du ansluter en laddare. En trevlig finess som ger ett plus i kanten.

Sony_Xperia_Z3_Compact_screenshot_07

I telefonens inställningar finns mer eller mindre samma inställningsmöjligheter som i Samsung Galaxy Alpha och merparten av alla Android-telefoner. Här kan du ansluta till nätverk, ställa in språk, avinstallera appar och välja hemskärm. Här finns även möjlighet att ansluta en Playstation-handkontroll (Dualshock 3 eller 4) trådlöst för mobilspel.

Sony har ett ganska utarbetat tangentbord, som dock kan vara värt att lägga lite tid på att konfigurera. Automatiska ordbyten kan i många fall vara irriterande och värt att stänga av, medan det kan rekommenderas att aktivera möjligheten att hålla nere standardtangenter för specialtecken. Överlag är det ett flexibelt och välfungerande tangentbord, och givetvis finns alltid möjligheten att installera egna.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0