Sony Xperia Z3 Compact: I praktiken

Avancerad kamera

Sony besitter utan tvekan testets mest avancerade kamera, med rejält med konfigurationsmöjligheter och en dedikerad kameraknapp som kan användas dels för att ta bilder och dels för att starta kameraappen var du än befinner dig i operativsystemet. Det finns en mängd olika kameraprofiler och plugins utöver det automatiska och manuella läget, exempelvis för att ta bilder med både den främre och bakre kameran samtidigt, för att strömma video direkt till Youtube eller ta panoramabilder.

Kikar vi på det automatiska läget, som de flesta användarna kommer använda sig av, blir bilderna generellt något mörkare än med Samsung Galaxy Alpha eller Iphone 6. Egendomligt nog använder kameran inte heller sina 20,7 megapixlar i det automatiska läget, utan bilderna sparas med 3 840 x 2 160 pixlar. För att få ut full upplösning behöver du byta till det manuella läget.

Med det höga maximala ISO-värdet och den stora linsen är kameran i Z3 Compact bra på att ta vettiga bilder i mörka miljöer, men bilderna blir grynigare än de tagna med Iphone 6. Den har dock lättare att hitta och bibehålla fokus än Samsung Galaxy Alpha. Därför är det också lite egendomligt att Sonys deltagare tar mörkast bilder av de tre när ljusförhållandena faktiskt är goda och auto-läget används.

Ljud och bild

Som vi nämnde när vi gick igenom telefonens hårdvara så har Sony Xperia Z3 Compact en riktigt vass skärm, men inte vassast av de tre i det här testet. Betraktningsvinklarna är inte riktigt lika bra som Iphone 6 och inte i närheten av lika bra som AMOLED-panelen i Samsung Galaxy Alpha. Det är dock verkligen ingen dålig skärm, och den levererar en skarp, klar bild i både bilder och film. Den automatiska ljusstyrkan känns som den hade behövt lite bättre kalibrering då skärmen ibland känns för mörk även om den klarar av en mer än duglig maximal ljusstyrka.

Sony_Xperia_Z3_Compact_10

Xperia Z3 Compact är ensam i testet om att ha ett par tydligt separarerade stereohögtalare, vilket gör sig väl vid filmtittande. Ljudet är lite platt och burkigt, men fortfarande snäppet vassare än högtalarna i Samsungs och Huaweis testdeltagare. De klarar av lite högre volymer än Iphone 6 och 6 Plus, men ger inte ett riktigt lika välbalanserat ljud.

Bekväm, vattentät design

Sony får en extra tumme upp för telefonens bekväma format – det är helt klart den enklaste telefonen att använda med en hand, såvida vi inte räknar med Reachability-funktionen i Iphone 6. Z3 Compact gör skäl för sitt namn och känns betydligt mindre än 4,6 tum när du håller den i handen – jämförbar med exempelvis Iphone 5S som trots allt har en betydligt mindre skärmyta. Z3 Compact saknar samma metalliska premiumkänsla som Iphone 6 och Samsung Galaxy Alpha, men känns grymt gedigen för att vara en plasttelefon – det känns som en premiumtelefon som klarar att användas flitigt dag ut och dag in.

Sony_Xperia_Z3_Compact_12

Att telefonen är vattentät ger ytterligare ett plus som saknas hos de två konkurrenterna. Det är knappast varje dag man har behov av att ringa ett samtal i duschen eller skicka en Snapchat när man diskar, men det är en extra trygghet som är skönt att veta att den finns, exempelvis om du använder telefonen när det regnar. Dessutom behövs det inget portskydd för 3,5-millimetersutgången, så skydden kan hållas stängda förutom när du ska byta minneskort, SIM eller sätta telefonen på laddning. Sony har även släppt en magnetisk laddningsdocka, så investerar du i det tillbehöret kan du mer eller mindre glömma bort portskydden helt och hållet.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0