Sony Xperia Z3+: Hårdvara

Sony_Xperia_Z3plus_Recension_forsta

Sony Xperia Z3+ (E6553)
Skärm 5,2 tum IPS
1 920 x 1 080 pixlar
424 ppi
Processor Qualcomm Snapdragon 810
4 x ARM Cortex-A57 – 1,96 GHz
4 x ARM Cortex-A53 – 1,56 GHz
Adreno 430
Internminne 3 GB
Intern lagring 32 GB flash
Minneskort Ja, upp till 128 GB microSDXC
Kamera – bak Stillbild: 20,7 MP
Video: 2160p30, 1080p60, 720p120
Övrigt: Porträtt, AR-mask, Ansikte i bild, Sound Photo, AR-kul, Multikamera, Timeshift-video, Kreativ effekt, Svepande panorering m. fl.
Kamera – fram Stillbild: 5 MP
Video: 1080p30
SIM Nano SIM
Mobilnät GSM/GPRS
UMTS/HSPA+
LTE Cat.6
Wifi 802.11ac
Bluetooth 4.1 LE
NFC Ja
Anslutningar Mikro USB 2.0
3,5 mm
Operativsystem Android 5.0
Övrigt Vatten- och dammtät (IP68)
Dedikerad kameraknapp
Mått 72 x 146 x 6,9 mm
Vikt 144 g

Sonys senaste flaggskepp på Android-marknaden kallas Xperia Z3+. Modellens namn är minst sagt förvirrande då den är Sonys första flaggskepp i Z-serien som har uppgraderats men inte krönts med en ny siffra. Samtidigt säljs en mycket liknande modell kallad Xperia Z4 i Japan och en annan modell kallad Xperia Z4v i USA. Inga av Z4-modellerna finns dock tillgängliga i Sverige – här är det Xperia Z3+ som gäller.

Man kan tycka att det svenska namnet egentligen är det mest representativa. Skillnaderna mellan Xperia Z3 och Z3+ är nämligen inte särskilt många och de flesta nyheterna är ganska små. Den nya modellen är en gnutta lättare och en gnutta tunnare. SIM- och microSD-kortläsaren har bytt plats tillsammans med USB-porten som nu saknar skydd, vilket gör telefonen betydligt lättare att ladda. Utöver detta finns inga större synliga nyheter.

Sony_Xperia_Z3plus_Recension_Undersida

Innanför skalet finns dock ytterligare ett par nyheter. Den största är hoppet från ett Qualcomm Snapdragon 801- till ett Qualcomm Snapdragon 810-chipset. Den nya processorn ger modellen dubbelt så många processorkärnor och i teorin betydligt mer processorprestand än föregångaren. Processorn får fortfarande assistans av 3 gigabyte arbetsminne men lagringsutrymmet har uppgraderats från 16 till 32 gigabyte. Tack vare Qualcomms nya processor finns nu även stöd för wifi MIMO, Bluetooth 4.1 och LTE Cat.6 som ger snabbare och smartare trådlös uppkoppling. Till skillnad från Xperia Z3 finns dock inget stöd för trådlös laddning – vilket troligen är priset vi får betala för den lättare och tunnare designen.

Till skillnad från den amerikanska versionen av telefonen behåller Xperia Z3+ sin Full HD-upplöst skärm som mäter 5,2 tum. Skärmen är knappast branschens mest högupplösta men har potential att vara mer energieffektiv än de mer högupplösta konkurrenterna.

Sony_Xperia_Z3plus_Recension_framsida

Om vi utgår ifrån Sonys Xperia Z-serie tycker vi att Xperia Z3+ är den modell i familjen som har den mest praktiska och snyggaste industriella designen. Eftersom den nya modellen har en ny typ av vattenskyddad microUSB-port saknar den lika många vattenskydd för portar som tidigare modeller haft. Samtidigt behåller modellen de många fördelar som Xperia Z3 hade. Även Xperia Z3+ gynnas exempelvis av en riktigt väl byggd konstruktion och av väl valda material som ger en känsla av lyx och kvalitet. Den enda stora nackdelen med telefonens design är faktumet att batteriet inte går att byta ut och att baksidan riskerar att gå sönder, eftersom den är gjord av glas. Användare som hellre använder en stöttålig baksida som är lätt att ersätta kan ta en titt på telefoner så som LG G4.

Likt sin föregångare har också Xperia Z3+ sidor av metall och plast. Istället för att skapa telefonens hela ram i metall har Sony valt att göra dess hörnen av plast. Detta sänker tyvärr telefonens annars imponerande känsla av kvalitet något då det mjuka plastmaterialet känns konstigt i relation till den hårda metallen och det hårda glaset.

På telefonens högra sida finns modellens alla hårdvaruknappar. Här hittar vi den stora och lättanvända på/av-knappen, den kombinerade volymknappen och sist men definitivt inte minst, kameraknappen. Den sistnämnda knappen gör Xperia Z3+ lite unik på Android-marknaden. Det finns väldigt få modeller på marknaden som erbjuder denna typ av enkla kontroll över kameran och vi gillar det starkt.

Sony_Xperia_Z3plus_Recension_Hoger

Telefonens vänstra sida bjuder på en, och endast en sak – en kombinerad SIM- och microSD-kortläsare. Korten placeras i en hållare som dras ut ur telefonen med fingrarna, åtminstone i teorin. Vi lyckades aldrig få ut hållaren utan assistans av en pincett, vilket gör Xperia Z3+ till en av marknadens sämsta modell när det gäller snabbåtkomst till kort. Många konkurrenter kräver visserligen ett SIM-verktyg men kan ofta öppnas med ett örhänge, ett gem eller vad som helst annat som är runt och tunnt.

Likt Xperia Z3 har även den nya modellen sin 3,5 millimeter hörlursport på telefonens ovansida. För dig som vill ladda telefonen och använda ljudporten samtidigt kan detta vara en lite irriterande designdetalj som kan vara värd att notera.

Sony_Xperia_Z3plus_Recension_Ovansida

Trots sin tunna och väl byggda hårdvara erbjuder Z3+ total vattentäthet enligt IP68-standarden. Detta betyder att telefonen inte riskerar vattenskada om du tappar den i handfatet eller duschar med den. Nu när Samsungs senaste flaggskepp inte längre erbjuder vattentäthet ser det ut som om Z3+ kan bli ett intressant alternativ för den som verkligen måste ha denna egenskapen.

Ska man försöka sammanfatta Xperia Z3+:s hårdvara kan man säga att den nya modellen är Sonys bästa någonsin i Z-serien. Z3+ erbjuder en otroligt stabil och snygg konstruktion, bra fysiska knappar och vattentäthet. Visst kan man klaga på den glastäckta baksidan eller den dåliga SIM-korthållaren men vi tycker att fördelarna överväger nackdelarna och att Xperia Z3+ är en av marknadens bäst designade telefon någonsin.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0