Sony Xperia Z5: Hårdvara

Sony Xperia Z5 Recension forsta

Sony Xperia Z5 (E6653)
Skärm
5,2 tum LCD
1 920 x 1 080 pixlar
428 ppi
Processor Qualcomm Snapdragon 810 MSM8994
4 x Cortex-A53 1,5 GHz
4 x Cortex-A57 2,0 GHz

Adreno 430
Internminne 3 GB
Intern lagring 32 GB
Minneskort Ja
Kamera – bak Stillbild: 23 MP
Video: 2160p30, 1080p30, 720p120
Kamera – fram Stillbild: 5 MP
Video: 1080p30
SIM Nano SIM
Mobilnät GSM/GPRS
UMTS/HSPA+
LTE Cat.6
Wifi 802.11ac
Bluetooth 4.1 LE
NFC Ja
Anslutningar MicroUSB 2.0
3,5 mm
Batteri 2 900 mAh
Utbytbart Nej
Operativsystem Android 5.1.1
Mått 72 x 146 x 7,3 mm
Vikt 154 g

Det har inte ens gått tre år sedan Sony introducerade Xperia Z-serien. Nu är det dags för seriens femte flaggskepp. Xperia Z5 är uppföljaren till Xperia Z3+ som lanserades i somras. Den nya modellen kan knappast beskrivas som en gigantisk uppdatering men fixar några problem som den förra modellen hade och introducerar viss ny funktionalitet.

Sony Xperia Z3+ fick hård kritik för sina stora värmeproblem. Även vid normal användning kunde telefonen överhettas till en sådan grad att vissa applikationer tvingades till att stängas ner, oberoende på om användaren ville fortsätta använde dem eller inte. Sony löste telefonens största värmeproblem till viss del med en mjukvaruuppdatering men i Xperia Z5 har företaget gått ett steg längre. Den nya modellen sägs ha ett nytt kylningssystem som ska säkerställa att den inte lider av samma problem som Xperia Z3+. Av den anledningen är den nya telefonen cirka en halv millimeter tjockare och 10 gram tyngre.

Sony Xperia Z5 Recension baksida

Det nya kylningssystemet kyler samma processorchipset som användes i Xperia Z3. Qualcomm Snapdragon 810 är ett av marknadens mest kraftfulla chipset för mobila enheter, vilket betyder att det genererar en hel del värme. Det betyder också att också Xperia Z5 blir riktigt varm när krävande applikationer drar igång. Värmen ökar inte till opraktiska nivåer men den är helt klart närvarande.

Insidan av Sony Xperia Z5 är alltså mycket lik Xperia Z3+ och även utsidan har flera likheter. Faktum är att det finns få saker som skiljer den nya modellen från den äldre. Framsidan av de två modellerna är så gott som identisk med varandra, den nya telefonens sidor har plattats till lite men är också mycket lika föregångaren, på baksidan sitter kameran och lampan på exakt samma ställe och USB-porten och 3,5 millimeterporten har inte flyttat sig en millimeter.

Det finns alltså inte så mycket nytt på telefonens utsida – med två undantag. För det första täcks visserligen telefonens baksida fortfarande av en bräcklig glasskiva men glaset är nu frostat istället för blankt, vilket betyder att telefonen inte längre är en magnet för smuts och fett. För det andra den vanliga på/av-knappen på telefonens högra sida nu bytts ut mot en fingeravtrycksläsare som också agerar på/av-knapp.

Sony Xperia Z5 Recension hoger

Likt Sony Xperia Z5 Compact som vi testade för ett par veckor sedan har alltså även Xperia Z5 en på/av-knapp som också fungerar som fingeravtrycksläsare. Knappen ligger nästan insjunken i telefonens kropp vilket gör att den svår att känna sig fram till.

Läsaren är tyvärr inte helt perfekt. Dess avlånga och smala format gör att tummen eller fingret som ska läsas av måste placeras helt rätt på läsaren för att det ska läsas av korrekt. Det går exempelvis inte att placera en tumme över läsarens korta sida. I praktiken betyder det att det enda enkla sättet att låsa upp telefonen på är att hålla den i ett stadigt grepp och därefter lägga tummen på läsaren. Det går i princip inte att låsa upp den när telefonen ligger på ett bord eller för den som hellre håller telefonen i vänsterhanden, vilket är fullt möjligt med Samsung Galaxy S6 och Apple Iphone 6S.

Utöver fingeravtrycksläsaren bjuder telefonens högra sida på två volymknappar och en kameraknapp. Kameraknappen är särskilt intressant eftersom den gör att Xperia Z5 sticker ut lite från resten av smartphonemarknaden, som till stor del förlitar sig på mjukvaruknappar för att fånga bilder. Xperia Z5 har alltså också en hårdvaruknapp som har inbyggt stöd för fokus- och exponeringslås som fungerar bra.

Sony Xperia Z5 Recension Xperia

När det gäller byggkvalitet kan vi tacka Sony för ett väl utfört arbete. Tack vare de nya matta materialvalen känns Xperia Z5 ännu bättre än Xperia Z3+ när den ligger i handen. Telefonen känns inte lika hal som Xperia Z3+ tenderade att kännas på grund av sin blanka baksida och plastiga hörn.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0