Sony Xperia Z5: Mjukvara

Sony Xperia Z5 drivs av Android 5.1.1, ett bra operativsystem men som börjar kännas utdaterat. Android 6.0 har funnits tillgängligt i flera månader och det skulle kunna vara ett stort plus för Xperia Z5 men eftersom Sony inte har skickat ut någon uppdatering ännu är den helt enkelt fast på Android 5.1.1. Bland de många fördelar som Android 6.0 Marshmallow skulle kunna ge till telefonen har det ett välbehövt utökat stöd för fingeravtrycksläsare. Eftersom Android 5.1.1 inte hade något officiellt stöd för fingeravtrycksläsare har Sony byggt ett eget system och eftersom Sonys implementering inte har något stöd för tredjepartsutvecklare betyder det att fingeravtrycksläsaren är begränsad till att bara kunna låsa upp telefonen. Android 6.0 skulle kunna ge stöd för att använda läsaren för att till exempel låsa upp lösenordshanterare eller genomföra betalningar i mobilen.

Ovanpå Android 5.1.1 ligger Sonys egenutvecklade användargränssnitt. Anpassningarna av Android som företaget har genomfört är dock relativt återhållsamma, vilket betyder att Android-användare bör känna sig hemma med Xperia Z5. Sony fortsätter dock sin tradition att installera onödiga, och i vissa fall utnyttjande, applikationer som inte ger något större värde till användare utan som riskerar att lura användare att betala för tjänster och mjukvara som de inte behöver. AVG har exempelvis en applikation förinstallerad kallad AVG Protection. Appen har inget större värde för de flesta konsumenter och efter 180 dagars användning uppmanar appen användare att betala 99 kronor per år, eftersom gratisperioden har löpt ut.

Ytterligare ett exempel på Sonys irriterande appar är företagets ”What’s new”-app. Appen är tänkt att ge användare förslag på appar och spel att installera på sin telefon. Det verkar med andra ord som om Sony har skapat en app som gör något som Google Play redan gör. Kritiken slutar dock inte där.

Det mest irriterande med appen är att den skickar notiser till användare om att det finns nya appar tillgängliga som Sony tycker att användare bör installera.Under vår testperiod fick vi exempelvis två notiser: ”Spectre – En ny app är tillgänglig” och ”Amazon Shopping – En ny app är tillgänglig”. Notiserna ledde till What’s New-appen som föreslog att vi skulle installera apparna på vår telefon. Det är inte orimligt att tänka att ovana användare skulle kunna tro att apparna måste laddas ner eftersom de listas som ”Uppdateringar”, även om de aldrig varit installerade på telefonen förut.

Den förstnämnda av de två apparna heter alltså Spectre och är en reklamapp för Sony Pictures nya Bond-film. Den andra appen är en shopping-app för ett företag som inte ens bedriver verksamhet i Sverige. Även om vana användare är väl medvetna om hur notiser kan stängas av är det tråkigt att se Sony försöka övertyga användare att installera reklammjukvara som de aldrig sagt att de vill ha.

Mjukvaran i Sonys telefon är bra på många sätt men vi skulle som sagt önska att Sony skickar ut en uppdatering till Android 6.0 och, snälla Sony, sluta installera en massa onödiga appar vars syfte uppenbarligen är att övertala användare att betala onödiga prenumerationer eller installera reklamappar som är tänkta att sälja biobiljetter!

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0