Sony Xperia Z5: I praktiken

Kamera

Sony Xperia Z5 kommer utrustad med en kamerasensor som har en upplösning på drygt 23 megapixel. Enligt Sony har sensorn högre upplösning än 23 megapixel men alla bilder sparas i upplösningen och de resterande pixlarna används för att höja kvalitén i bilden. Kamerans objektiv har ett bländarvärde på f/2,0 och kameran saknar tyvärr optisk bildstabilisering.

Sony Xperia Z5 Recension kamera

Det är svårt att peka på stora skillnader mellan kameror i dagens bästa smartphones. Med det sagt finns det små detaljer som skiljer dem åt. För att ta reda på hur bra Sonys nya kamera är har vi jämfört den med kamerorna i Samsung Galaxy S6 Edge+, LG G4 och Apple Iphone 6S Plus.

För det första är det värt att notera att Sony Xperia Z5 har ett relativt brett objektiv. Objektivets brännvid är motsvarande 24,1 millimeter, vilket skulle beskrivas som vidvinkligt av vissa. LG G4 har i jämförelse en motsvarande brännvidd på 31,8 millimeter. Det betyder att användare av Sonys kamera kan stå närmare stora objekt och ändå få med dem i bild medan LG G4-användare behöver gå längre bort för att se till att allt hamnar i bild.

Nu till bildkvalité: Sony Xperia Z5 tar riktigt bra bilder i ljusa miljöer. Kamerans bildbehandling tenderar dock till att gör att bilderna som kameran spottar ut i slutändan är mörka och saknar dynamiskt omfång. Det betyder att bilder tagna med exempelvis LG G4 erbjuder betydligt högre detaljrikedom i mörka områden än motsvarande bilder tagna med Xperia Z5. I bilderna nedan ser vi exempelvis hur stammen i de två träden helt försvinner i Sonys bild medan LG lyckas återskapa detaljerna i dessa mörka områden, utan att överexponera himlen.

Även om Sonys kamera kan ha problem i vissa ljusa miljöer lyckas den ofta riktigt väl med att återge en mjuk och balanserad bild. I exempelbilden med murgrönan nedan ser vi tydligt hur Samsung överskärper sin bild medan Sony lyckas skapa ett detaljrikt men mjukt resultat som riktigt bra ut.

Det är främst i mörka miljöer som Sonys kamera får störst problem. Eftersom kameran saknar optisk bildstabilisering tvingas den ofta till att sänka sin slutartid för att hålla borta rörelseoskärpa. När vi tog de mörka testbilderna på smartphonekartongerna nedan valde Apples kamera en slutartid på 0,25 sekunder, Sonys kamera valde en slutartid på 0,0625 sekunder, en fjärdedel av Apples. I slutändan betyder det att Sonys kamera inte kunde återskapa en bild av samma kvalité. Sonys bild lider av kraftigt brus som försämrar bildens detaljrikedom. Utöver det är Sonys bild betydligt mörkare än konkurrenternas.

Sony Xperia Z5:

LG G4:

Samsung Galaxy S6 Edge+:

Apple Iphone 6S Plus:

Ljud och bild

Sedan introduktionen av Xperia Z1 har alla Z-flaggskepp haft Full HD-upplösta skärmar. Xperia Z5 är inget undantag. Trots att nästan tre år har passerat har skärmens upplösning alltså inte förändrats. Skärmens pixeltäthet har dock sjunkit eftersom Xperia Z1 hade en 5 tum skärm och Xperia Z5 har en 5,2 tum skärm. Detta är dock inget större problem eftersom det är så gott som omöjligt att se några pixlar på en skärm med en så hög upplösning. Vissa kan påstå att det finns flera nackdelar med att inte uppgradera skärmen till exepelvis WQHD-upplösning eftersom det skulle kunna påverka prestanda och batteritid.

Sony Xperia Z5 Recension framsida

Xperia Z5 använder en LCD-baserad skärm som levererar hög ljusstyrka och bra färgåtergivning. Likt många andra LCD-skärmar på marknaden har skärmen i Xperia Z5 också svårt att leverera riktigt djup svärta men skärmen hanterar åtminstone höga betraktningsvinklar utan större problem.

Likt Xperia Z3+ och Xperia Z5 Compact har även Xperia Z5 dubbla frontmonterade högtalare. Högtalarna sitter ovanför och under skärmen och riktar alltså sitt ljud rakt mot användaren. Detta ger högtalarna i Xperia Z5 ett försprång framför många konkurrenter som har högtalare på bak- eller undersidan.

Sony Xperia Z5 Recension hogtalare

Vi var inte helt nöjda med prestandan från högtalarna i Xperia Z3+ när vi testade telefonen i somras. Nu kan vi glatt rapportera att Xperia Z5 lyckas bättre. Skillnaderna mellan de två enheterna är inte gigantiska men de är tillräckligt stora för att få oss att tycka att Xperia Z5 kan leverera ljud av ganska hög kvalitet. Med det sagt kommer Xperia Z5 konstigt nog inte i närheten av Xperia Z5 Compact. Vi vet inte varför men Xperia Z5 Compact producerar ljud med en mjukare klang, ett ljud som helt enkelt är mer behagligt att lyssna på. De största skillnaderna är i mellanregistret där Xperia Z5 Compact lyckas betydligt bättre än Xperia Z5.

Batteritid

Sony Xperia Z5 har ett batteri på 2 900 milliamperetimmar. Batteriets kapacitet är normalt för ett flaggskepp i sin klass men i kombination med telefonens kraftfulla processor är telefonens batteritid ändå inte riktigt optimal. Under vår två veckor långa testperiod upptäckte vi att batteriet påverkades kraftigt av hur telefonen används, mer än vi är vana vid att se med andra telefoner. Under de dagar vi använde telefonen mer än normalt var batteriet helt slut innan dagens slut. Vi märkte dock också att vi kunde slutade vissa dagar med mer än 30 procent batteri kvar.

Våra syntetiska tester bekräftar de underliga resultaten vid vardaglig användning. När vi testar telefonen med Geekbench:s krävande batteritest får vi ett resultat som ligger under normalt för en telefon i Xperia Z5:s klass. När vi istället testar den med Nordichardwares eget webbläsarbaserade test får vi istället ett batteriresultat som är fullt normalt. Både vår vardagliga erfarenhet och testerna pekar alltså på att telefonens batteritid skiftar mer än normalt beroende på användning.

Med tanke på att telefonens batteri inte går att byta ut kan vi inte rekommendera Xperia Z5 till användare som har höga krav på sin smartphone och som vill kunna förvänta sig en hel dags användning av telefonen. Om det är lång batteritid du letar efter erbjuder Motorola Moto X Play och Apple Iphone 6S Plus bäst batteritid på marknaden just nu.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0