Sony Xperia Z5 Compact: Hårdvara

Sony Xperia Z5 Compact Recesion forsta

Sony Xperia Z5 Compact (E5823)
Skärm
4,6 tum LCD
1 280 x 720 pixlar
323 ppi
Processor Qualcomm Snapdragon 810
4 x Cortex-A53 1,5 GHz
4 x Cortex-A57 2,0 GHz

Adreno 430
Internminne 2 GB
Intern lagring 32 GB
Minneskort Ja
Kamera – bak Stillbild: 23 MP
Video: 2160p30, 1080p30
Kamera – fram Stillbild: 5 MP
Video: 1080p30
SIM Nano SIM
Mobilnät GSM/GPRS
UMTS/HSPA+
LTE Cat.6
Wifi 802.11ac
Bluetooth 4.1 LE
NFC Ja
Anslutningar MicroUSB 2.0
3,5 mm
Batteri 2 700 mAh
Utbytbart Nej
Operativsystem Android 5.1.1
Mått 65 x 127 x 8,9 mm
Vikt 138 g

Det har nog inte undvikit någon att mobiltelefonmarknaden har genomgått en intressant utveckling det senaste decenniet. För tio år sen var mobiltelefoner ofta små. Sedan dess har moderna smartphones gjort debut och fokus på stora pekskärmar har gjort att de tidigare små telefonerna har vuxit avsevärt. I dag är det inte ovanligt att se smartphones på marknaden som har skärmar på mer än 5,5 tum. Det finns dock vissa modeller på marknaden som fortfarande tycker att en mindre skärm är ett bättre alternativ. Sony Xperia Z5 Compact kan vara en av marknadens bäst utrustade modeller som också har en skärm som är mindre än fem tum.

Sony Xperia Z5 Compact Recesion framsida

Sony Xperia Z5 Compact fortsätter att hedra det rykte som Sonys tidigare Compact-modeller har etablerat. Det betyder att telefonen kommer utrustad med riktigt kraftfulla komponenter, trots sitt lilla format. Faktum är att Z5 Compact använder en av marknadens mest kraftfulla mobila chipset, Snapdragon 810. Qualcomms kända krets gjorde debut under början av året och har sedan dess drivit många av marknadens mest kraftfulla telefoner men har också lidit av stora problem med värmefördelning och energiåtgång. Till skillnad från den Snapdragon 810-drivna Xperia Z3+ har dock Z5 Compact inga problem med överhettning.

Snapdragon 810 får tillgång till 32 gigabyte lagringsutrymme och assistans av 2 gigabyte arbetsminne. Vi är glada över att Sony har valt 32 gigabyte lagringsutrymme istället för 16 gigabyte men måste påpeka att 2 gigabyte arbetsminne är relativt lite i jämförelse med andra Android-telefoner i samma prisklass. Detta påverkar främst användare som ofta byter mellan många appar. En telefon med ett stort arbetsminne kan hålla fler appar sparade i bakgrunden så att de inte behöver startas om varje gång de öppnas.

Sony Xperia Z5 Compact Recesion baksida

Trots sitt relativt lilla format har Sony lyckats få plats med ett batteri på 2 700 milliamperetimmar innanför skalet. En av förklaringarna till det relativt stora batteriet i den ganska lilla telefonen kan vara att Z5 Compact är mer än en millimeter tjockare än de flesta dyra konkurrenterna på marknaden i dag. Vi tycker att lång batteritid är viktigare än tunn design, men du får tycka vad du vill.

Z5 Compact fortsätter i sin föregångares spår när det gäller industridesign. Även den nya modellen har en kantig design tillverkad av plast och glas. Telefonens glastäckta baksida har nu en matt finish som vi gillar betydligt bättre än den fingeravtrycksmagnet som var den helt blanka baksidan på Z3 Compact. Glaset ger en viss känsla av kvalitet men den överröstas tyvärr av telefonens breda plastram, som inte känns dåligt byggd, men som får Z5 Compact att kännas allt annat än påkostad.

Den påtagliga känslan av plast i kombination med modellens relativt anonyma industridesign kan vi konstatera att Z5 Compact inte är en telefon för dig som vill sticka ut. Det säger vi dock med reservation för några av de speciella färgalternativ som Sony säljer; vi har exempelvis testat ett gult exemplar av telefonen som är allt annat än anonym.

Sony Xperia Z5 Compact Recesion gul

Även om Z5 Compact är lik sin föregångare på många sätt erbjuder den ändå flera stora designnyheter. En stor fördel med den nya modellen är att dess microUSB-port inte längre behöver något skydd för att vatten borta. En andra nyhet är att telefonens högra sida nu erbjuder en av Sonys första fingeravtrycksläsare. På telefonens högra sida finns fortfarande en kameraknapp, som är riktigt praktisk för alla kameraentusiaster, en kombinerade volym upp- och nerknapp men alltså också en stor avlång på/av-knapp som även fungerar som fingeravtrycksläsare.

Om knappen inte också hade varit en fingeravtrycksläsare hade den varit en av marknadens sämsta på/av-knapp. Förklaringen är knappens position i relation till telefonens högra. Vi klagar ofta på smartphones som har knappar som inte sticker ut tillräckligt från telefonens kropp. Sådana knappar är svåra att känna sig fram till och ger ofta dålig haptisk feedback. Sony har gått ett steg längre och bäddat in sin knapp nästan en millimeter in i telefonens ram. Den är alltså både svår att känna sig fram till och det är svårt att veta när man har tryckt på den eller inte.

Sony Xperia Z5 Compact Recesion hoger

På telefonens vänstra sida hittar vi en stor lucka som gömmer tillgång till tre saker. För det första finns plats för ett nanoSIM-kort som kan installeras och plockas ut utan verktyg. För det andra finns en microSD-kortplats. Och för det tredje finns en av branschens kanske underligaste plats för myndighetsgodkännanden. En liten plastflik sticker ut ur ett avlångt hål på telefonens sida. Ett drag i plastfliken och ett långt plastband gör sig synligt. Bandet har ingen funktion för användaren men certifierar för myndigheter att telefonen är testad och godkänd för användning.

Sony Xperia Z5 Compact Recesion plastlapp

Strax nedanför luckan finns också en plats för ett säkerhetsband. Ett hål och en pinne gör att användare kan stoppa in ett snöre eller ett band av något slag för att hänga telefonen runt nacken eller handleden.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0