Sony Xperia Z5 Compact: Mjukvara

Android 5.1.1 är ett modernt, funktionellt och stabilt operativsystem men när vi nu har tagit oss in i november månad kan vi tycka att det börjar bli dags för en uppdatering till Android 6.0 Marshmallow. Googles Nexus-enheter har uppdaterats och de nya Nexus-telefonerna närmar sig butiker. Nu hade det varit trevligt att få se Marshmallow på Sonys lilla telefon också.

En av de största fördelarna med Googles nya operativsystem är att det kan ge tredjepartsappar ett brett stöd för fingeravtrycksläsare. Stödet betyder att fingeravtrycksläsare på Android-telefoner exempelvis kan användas för att låsa upp lösenordshanterare, bekräfta köp i Google Play eller genomföra andra mobila köp utan krav på någon krånglig kod. Sonys telefon har inget sådant stöd i nuläget, vilket betyder att fingeravtrycksläsaren bara kan användas för att låsa upp telefonen.

Även om vi skulle uppskatta en uppdatering till Android Marshmallow är det svårt att klaga på mjukvaran i Xperia Z5 Compact. Sonys anpassningar av Android är generellt sett begränsade och även om de sällan ger något betydande värde till upplevelsen av att använda telefonen förstör de den inte heller. Vi är inga stora fans av Sonys grafiska anpassningar men vi tycker att Inställningspanelen är logiskt strukturerad och både hemskärmen och appskärmen är lätt att hantera.

Vi har testat Sonys telefon hårt under den senaste månaden. Under testperioden har vi stött på ett stort och allvarligt problem. Ett mjukvarufel gjorde att telefonens skärm slutade fungera efter cirka 15 minuters användning. Felet gjorde telefonen så gott som oanvändbar. Den enda lösningen på problemet var att starta om skärmen.

Så fort vi upptäckte problemet tog vi hem ett nytt testexemplar för att undersöka det lite mer noggrant. Det nya testexemplaret var gult och fungerade helt problemfritt, vilket verkade bekräfta påståenden på nätet om att det bara var den vita versionen av telefonens som var påverkad.

För en vecka sedan släppte Sony en uppdatering till telefonen som löste pekskärmsproblemet. För alla nya kunder betyder det att skärmen på alla nya exemplar nu bör fungera utan problem. Eftersom vi nu publicerar vår recension efter att uppdateringen har lanserats poängterar vi Sonys misslyckande men tar inte med det vid vår sammanfattning av detta testet eftersom det inte längre är relevant för nya kunder.

SXZ5C 4

Sony har valt att installera ett flertal extra appar på sin lilla telefon. Många av apparna kan avinstalleras men ett flertal är permanent installerade. Bland de förinstallerade apparna hittar vi AR-effekt från Sony, en gratisversion av File Commander från Mobisystems, två appar med erbjudanden från Sony kallade Xperia Lounge och What’s New samt flera andra appar från Sony. Flera av apparna känns överflödiga och hade lika gärna kunnat finnas tillgängliga för nedladdning för de konsumenter som är intresserade.

Sammanfattningsvis gillar vi Sonys mjukvara men tycker att det börjar bli dags att uppdatera till Android Marshmallow snart. Om Sonys fingeravtrycksläsare är kompatibel med det nya operativsystemet kan en uppdatering bli ett stort uppsving för den relativt begränsade läsaren som finns på telefonen i dag.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0