Sony Xperia Z5 Compact: I praktiken

Kamera

Sony Xperia Z5 Compact har en riktigt bra kamera, det går inte att säga annat. Kameran använder sig av en sensor som sägs ha en upplösning på drygt 23 megapixlar. Enligt Sony används telefonens extra pixlar för att förbättra bildens kvalitet. Framför sensorn finns ett objektiv med ett bländarvärde på f/2,0. Likt alla tidigare smartphones från Sony saknar dock även den nya modellen optisk bildstabilisering, vilket gör telefonen lite svårare att fotografera med i skakiga eller mörka miljöer.

Sony Xperia Z5 Compact Recesion kamera

I dagsljus presterar Z5 Compacts i toppklass. I många situationer känns det dock som om kamerans autoläge beter sig lite underligt. Kameran hanterar mycket ljusa miljöer helt okej men i många andra miljöer blir inte alltid resultaten helt perfekta. I en av bilderna nedan ser vi exempelvis en bild på ett par träd, två cyklar och ett hus i bakgrunden. Bilden togs med fokus på den blåa stående cykeln som står strax till vänster om parkbänken. Samsungs kamera lyckades riktigt bra med att få cykeln väl exponerad – även om bilden blev lite för artificiellt skärpt för vår smak. Sonys kamera misslyckades totalt med samma motiv. Bilden som togs med samma fokus på den blåa cykeln saknar detaljrikedom i det tänkta fokusområdet men har istället betydligt bättre täckning i den ljus skyn.

I den mörka bilden på Blu-ray-filmerna nedan ser vi ännu ett exempel på telefonens undermåliga prestanda i jämförelse med en konkurrent. Samsungs kamera har lyckats hålla sin slutare öppen lite längre än Sonys, troligen tack vare sitt optiska stabiliseringssystem. Samsungs kamera har därför kunnat behålla en högre detaljrikedom och återge en ljusare bild. Brus är visserligen ett större problem i Samsungs bild men Sonys kamera tappar för många detaljer för att kunna konkurrera med Samsung i denna mörka miljön.

Sony Xperia Z5 Compact
Samsung Galaxy S6 Edge+
SXZ5CTest 1 SGS6EPTest 1
SXZ5CTest 2 SGS6EPTest 2
SXZ5CTest 3 SGS6EPTest 3

Ljud och bild

Trots att Sonys telefon kostar mer än 5 000 kronor använder sig telefonen av en skärm som har en upplösning på 1 280 x 720. Eftersom telefonens skärm faktiskt mäter 4,6 tum är denna upplösningen på gränsen till för låg. Ett tränat öga ser skärmens låga upplösning vid en första anblick och även för mindre tränade ögon är skillnaden i detaljrikedom uppenbar när skärmen jämförs med exempelvis LG G4 och Samsung Galaxy S6.

Skärmens upplösning är ingen ”deal breaker” men vi hade hoppats på mer. Med det sagt kan vi påpeka att telefonen annars levererar fina färger, acceptabel svärta och god prestanda vid höga betraktingnsvinklar.

Sony Xperia Z5 Compact Recesion skarm

Sonys bildskärm använder någon typ av pekskärmsteknik som vi inte sett har förut. Vi har i alla fall aldrig noterat det optiska fenomen som den skapar förut. Ovanpå skärmen ligger ett tunt lager av sensorer. Sensorerna är vanligtvis inte synlig i kapacitiva pekskärmar men i Z5 Compact kan de skådas med blotta ögat. När ljus faller i rätt vinkel mot skärmen blir sensorerna väl synliga på skärmen.

Eftersom det krävs en extern ljuskälla som stutsar mot skärmen i en specifik vinkel är inte fenomenet något stort problem men under vår testperiod såg vi de små kretsarna på skärmen nästan varje dag. De blev lite irriterande efter ett tag.

Sony Xperia Z5 Compact Recesion pekskarm

Vi försökte ta en bild på kretsarna men de visade sig vara svårare att fånga än vi hade trott. Här ser vi i alla fall konturerna av några av dem.

Sony Xperia Z5 Compact kommer utrustad med två högtalare placerade på telefonens framsida. Högtalarna skickar sitt ljud i rätt riktning, mot lyssnaren, och denna gången låter ljudet faktiskt riktigt bra. Vi undrar vad som hände med Xperia Z3+ som lät så usel i jämförelse med Z5 Compact.

Även i jämförelse med andra flaggskeppsmodeller låter Sonys lilla telefon riktigt bra. Telefonen hanterar särskilt mellanregistret riktigt väl, vilket resulterar i en mjuk och behaglig ljudupplevelse i jämförelse med många hårda och ofta skärande mobilhögtalare.

Fingeravtrycksläsare

Sony Xperia Z5 Compact har alltså en på/av-knapp som också agerar som fingeravtrycksläsare – en kvick fingeravtrycksläsare som gör smartphonevardagen enkel. Läsaren ger användare snabb åtkomst till en krypterad och låst telefon, utan att kräva krångliga lösenord eller koder. Konkurrensen om telefoner med bra fingeravtrycksläsare har dock blivit hård under det senaste året. Sony gör ett tappert försök att tänka nytt genom att bädda in läsaren på telefonens sida.

Sony Xperia Z5 Compact Recesion lasare

Sonys läsare har dock ett stort problem. Nästan hur mycket vi än försöker kan telefonen inte läsa av en tumme eller ett finger om det inte är placerat rakt över läsaren. Eftersom läsaren är avlång kan den inte läsa av ett finger som inte ligger i samma riktning som läsaren är lång. Om fingret inte ligger i samma riktning som läsaren kommer inte en tillräckligt stor del av fingret i kontakt och läsaren kan inte känna igen fingret. Det är inget större problem när telefonen ligger i användarens hand men om den exempelvis ligger på ett bord är det svårt att få telefonen att låsa upp sig utan behöva plocka upp telefonen från bordet och se till att tummen hamnar på rätt plats. Det kan kännas lite irriterande i längden, särskilt när exempelvis Apples telefoner inte lider av samma problem.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0