Sony Xperia Z5 Premium: Hårdvara

Sony Xperia Z5 Premium Recension forsta

Sony Xperia Z5 Premium (E6853)
Skärm
5,5 tum LCD
3 840 x 2 160 pixlar
806 ppi
Processor Qualcomm Snapdragon 810
4 x Cortex-A53 1,5 GHz
4 x Cortex-A57 2,0 GHz

Adreno 430
Internminne 3 GB
Intern lagring 32 GB
Minneskort Ja
Kamera – bak Stillbild: 23 MP
Video: 2160p30, 1080p30
Kamera – fram Stillbild: 5 MP
Video: 1080p30
SIM Nano SIM
Mobilnät GSM/GPRS
UMTS/HSPA+
LTE Cat.6
Wifi 802.11ac
Bluetooth 4.2 LE
NFC Ja
Anslutningar MicroUSB 2.0
3,5 mm
Batteri 3 430 mAh
Utbytbart Nej
Operativsystem Android 5.1.1
Mått 75,8 x 154,4 x 7,8 mm
Vikt 180 g

Ibland lanseras nya produkter som är mer tekniskt ambisösa än andra. Sony Xperia Z5 Premium är ett perfekt exempel på en sådan typ av produkt. Telefonen ser inte ut att vara särskilt speciella men en snabb titt bland specifikationerna och en siffra sticker snabbt ut från de andra. Telefonen har en 5,5 tum stor LCD-skärm med en oerhört imponerade upplösning på 3 840 x 2 160. Den höga upplösningen är sannerligen svinlande men vi återkommer till hur bra den verkligen är i avsnittet I praktiken.

Utöver sin extrema bildskärm har Sony Xperia Z5 Premium specifikationer som visserligen gör den till en av marknadens mest välutrustade modell men som inte får den att sticka ut särskilt mycket från det betydligt billigare syskonet Xperia Z5. Innanför telefonens skal finns ett Qualcomm Snapdragon 810-chipset som får assistans av tre gigabyte arbetsminne och tillgång till 32 gigabyte lagringsutrymme. Processorn får sin energi från ett batteri på 3 430 milliamperetimmar, vilket sägs ge telefonen betydligt längre batteritid än Xperia Z5.

Sony Xperia Z5 Premium Recension baksida

Likt sina mindre och billigare syskon använder även Xperia Z5 Premium det väl etablerade designspråk som Sony introducerade för ett par år sedan. Detta betyder att telefonens fram- och baksida täcks av glas. Glasskivan på telefonens baksida fick smeknamnet ”sminkspegel” när vi tog en titt på en tidig prototyp av telefonen tidigare i år men den slutliga varianten är förvånansvärt resistent mot fingeravtryck, fett och är inte alls så reflektiv som den var i höstas. Den guldfärgade versionen av Xperia Z5 Premium som vi har testat ser nästan alltid lika ren och lyxig ut. Vi är med andra ord imponerade av telefonens baksida men vi är samtidigt lite besvikna på att Sony fortsätter att installera bakstycken som är bräckliga och mer utsatta för fallskador än bakstycken på många andra smartphones.

Runt telefonens sidor finns sammanlagt fyra fysiska knappar. På höger sida finns en kameraknapp med autofokusläge, en kombinerad volym upp- och nerknapp samt en på/av-knapp. Likt på/av-knappen som används av Xperia Z5 och Z5 Compact har också Z5 Premium:s knapp en inbyggd fingeravtrycksläsare. Vi har skrivit mycket om läsaren förut men för dig som inte redan läst om den i våra tidigare testartiklar kommer här en sammanfattning av vår upplevelse med läsaren.

Sony Xperia Z5 Premium Recension fingeravtryckslasare

Sony har hård konkurrens på smartphonemarknaden, särskilt när det gäller fingeravtrycksläsare. Apple har nyligen uppdaterat sin läsare och skapat en av marknadens absolut snabbaste och mest pålitliga läsare. Huawei har samtidigt erbjudit bra fingeravtrycksläsare i mer än ett år och bevisade genom lanseringen av Huawei Nexus 6P att de verkligen vet hur tekniken ska implementeras i smartphones. Sonys läsare kan tyvärr inte konkurrera särskilt väl med dessa kompetenta konkurrenter. Efter att ha testat samma läsare på tre olika modeller har det blivit uppenbart för oss att Sonys variant har två stora problem: sitt format och sin möjlighet att läsa smutsiga eller blöta fingrar.

Eftersom läsaren sitter på telefonens sida är den avlång och smal. Detta gör inte så mycket så länge tummen eller fingret som ska avläsas läggs längs med läsaren. Detta är dock svårt att lyckas med när telefonen ligger på ett bord eller när telefonen används av någon som är vänsterhänt. Även när telefonen hålls på helt rätt sätt är det inte alltid att läsaren är så pålitlig som den borde. Till skillnad från konkurrenterna lyckas Sonys läsare i princip aldrig läsa av ett finger eller en tumme som inte är helt ren eller fri från någon vätska. Detta betyder att det är svårt att använda läsaren när handen är svettig eller blöt av någon annan anledning, vilket gör läsaren smått frustrerande vid vissa tillfällen.

Med detta sagt är inte Sonys fingeravtrycksläsare dålig. Vi uppskattar att läsaren finns tillgänglig och vi kan uppskatta fördelarna med dess position men i slutändan är den inte lika pålitlig och lätt att använda som konkurrenterna.

Likt på/av-knappen på de andra Z5-moddellerna har också Z5 Premium en knapp som är något insjunken i telefonens kropp. Knappens design är ett resultat av dess inbyggda fingeravtrycksläsare men det gör tyvärr att den inte är så lätt att känna sig fram till och att dess fysiska respons är kraftigt begränsad.

Sony Xperia Z5 Premium Recension horlursport

På telefonens ovansida finns ett 3,5-millimeters hörlursuttag samt en sekundär mikrofon. På dess undersida finns en microUSB-port samt ett hål för ett säkerhetsband och på telefonens vänstra sida finns en kombinerad SIM-kort- och microSD-kortläsare.

Med sin 5,5 tum stora skärm är Xperia Z5 Premium en stor telefon. Dess kantiga design gör den också till en smått obekväm telefon att hålla i handen. Vi fördrar telefoner med rundade baksidor så som LG G4 men design är alltid en fråga om tycke och smak så du får givetvis komma fram till vad du föredrar själv.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0