Sony Xperia Z5 Premium: Mjukvara

Android 6.0.1 lanserades för ett par veckor sedan men Sony Xperia Z5 Premium är fortfarande kvar på Android 5.1.1. Fram till för ett par veckor sedan var inte detta något större problem men med allt fler Android Marshmallow-baserade telefoner på marknaden börjar det bli dags för en uppdatering. Det betyder inte att Android 5.1.1 är ett dåligt operativsystem på något sätt, vi önskar bara att Sonys nya telefon kunde gynnas av de många fördelar som Android 6 för med sig.

Den största potentiella fördelen med Android 6 på Sonys telefon är möjligheten att ge stöd för Googles officiella fingeravtrycksteknik. En uppdatering till Android 6 skulle kunna ge Sonys telefon ett välbehövt utökat systemstöd för fingeravtryck. I nuläget är Sonys fingeravtrycksläsare begränsad till att låsa upp en låst telefon. Läsaren vore mycket mer användbar om den också kunde användas inom appar, som läsaren i Nexus 6P exempelvis kan.

Sony har anpassat Android 5.1.1 på flera sätt i ett försök att förbättra sin mjukvara. Även om anpassningarna inte är så stora är det i många fall lätt att ifrågasätta deras existens. Det är få anpassningar som faktiskt gör operativsystemet bättre på något sätt. Vi gillar Sonys mjukvara men föredrar Googles egen tolkning av Android.

Vi har klagat mycket på det tidigare men även Xperia Z5 Premium lider av exakt samma mjukvaruproblem som sina syskon. Trots att telefonen kostar mer än 7 000 kronor har Sony installerat flera onödiga appar i telefonen. Den förinstallerade appen AVG Protection ger ”skydd, integritet och prestanda” men uppmanar användare att betala för en årlig prenumeration efter den 180 dagar långa testperioden och den andra förinstallerade appen What’s New frågar användare om de vill installera reklamappar eller annan mjukvara som lika gärna kunnat installeras från Google Play. Det finns alltså flera exempel på appar som inte ger användare någon funktionalitet som inte redan finns inbyggd i Android eller Google Play men som försöker övertyga användare att de ska betala för onödiga prenumerationer eller ladda ner reklamappar. Sådana typer av reklamappar var vanliga i Android-telefoner för fem år sedan men i dag finns det gott om konkurrenter som är fria från irriterande appar och Sonys appar blir allt mer irriterande i jämförelse.

Sony har genomfört ett par anpassningar av Android som gör det bättre. Telefonens inbyggda kamera-app är kraftigt förbättrad med ett flertal intressanta kameralägen. Appens enda stora problem är att 4K UHD-läget inte finns tillgängligt bland videoupplösnings-inställningarna, som man skulle kunna tro, utan att användare behöver bläddra bland kameralägen för att filma i den högra upplösningen.

Sonys mjukvara är kort sagt riktigt bra men den innehållet ett flertal aspekter som försämrar användarupplevelsen. En uppgradering till Android 6 med ett utökat stöd för fingeravtrycksläsaren och en renare mjukvara med färre förinstallerade appar hade gjort telefonen lättare och roligare att använda.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0