Prestandatester

Hur mycket prestandan spelar roll när du köper telefon är högst personligt, och två telefoner med samma processor kan dra nytta av sin prestanda på olika sätt. Om du vet med dig att du spelar och gör andra tunga sysslor på resande fot är en prestandatelefon ett kraftfullt verktyg, men om du främst surfar, ser på videoklipp och lyssnar på musik kan en kraftfull telefon snarare vara ett onödigt ankare på din batteritid.

3dmark_benchrun

Oavsett vad din inställning är till kraftfulla telefoner så är det en intressant faktor att testa, och för ändamålet har vi genomfört en rad prestandatester på testdeltagarna. Vi har valt prestandatester som fungerar på flera operativsystem för att få en så bred jämförelse som möjligt, men det ska också has i åtanke att prestandan du upplever när du faktiskt använder telefonen beror på fler faktorer än bara hur snabb processorn är. Hur väl tillverkaren har optimerat sin mjukvara, hur många bakgrundsprocesser du har igång och upplösningen på skärmen är några av de aspekter som spelar in.

Alla tester körs tre gånger för varje produkt och slutresultatet blir snittet för alla tre tester. Detta betyder att vissa kraftfulla telefoner som har problem med värmeutveckling riskerar att få lägre resultat än de modeller som har mindre kraftfulla processorer men som kan hålla värmen nere och därmed köra på full gas hela vägen. Tanken med detta är att även de syntetiska testerna ska reflektera hur telefoner och deras processorer hanterar belastning under längre perioder.

3Dmark

Mobila 3DMark är en vidareutveckling av det populära benchmarkverktyget som under många år använts på PC-sidan. Den nuvarande varianten av 3DMark är tänkt att vara så plattformsoberoende som möjligt och finns till mer eller mindre alla populära dator- och mobilplattformar. Fokus i det här verktyget ligger främst på 3D-grafik, men testet väger även in minnes- och CPU-prestanda. Testet finns bara för Android och Ios. Detta betyder att Windows Phone-telefoner inte testas.

3dmark

3dmark sling

I 3DMark är det främst Samsungs flaggskepp och Qualcomm Snapdragon 810 som tar ledningen. I det mer moderna testet Sling Shot ser vi tydligt att de nyare grafikenheterna har stora fördelar framför konkurrenterna. Även om skillnaderna är väldigt stora i Sling Shot betyder det inte att skillnaderna är så stora i verklig användning. När mer krävande Android-spel når plattformen finns det dock gott om grafikprestanda i både Samsung och Qualcomms senaste komponenter.

Antutu

Det här är ett av de mest populära benchmarkverktygen för ARM-baserade enheter, med belastningar som simulerar allt från 3D-grafik till webbsurf. Notera att Antutu på senare tid har dragits in i en del kontroverser kring telefontillverkare som optimerar sina enheter för att automatiskt överklockas när verktyget körs – ta därför alltid Antutu-resultat med en viss nypa salt. Antutu finns inte för Windows Phone vilket utesluter dessa telefoner från testet.

antutu5

I Antutu 5 är det Samsungs senaste flaggskepp som tar en tydlig ledning. Huaweis Hisilicon-kretsar som misslyckas i 3Dmark klarar sig betydligt bättre i Antutu. Motorola Moto G 3 ligger förvånansvärt långt ner. Resultatet visar tydligt att man får vad man betalar.

antutu6

I Antutu 6 ser resultaten helt annorlunda. Den nya testmjukvaran prioriterar grafik- och CPU-prestanda på ett annat sätt, vilket gör att Apples telefoner tar en stor ledning framför konkurrenterna.

Geekbench

Geekbench är ännu ett testverktyg som siktar på att vara plattformsoberoende för att på så sätt möjliggöra jämförelser inte bara mellan telefoner eller mellan datorer, utan även mellan dessa olika plattformar. Verktyget simulerar flera olika belastningtyper för både CPU, minne och GPU, och kan även användas för att testa batteritid. Inte heller Geekbench finns för Windows Phone, vilket utesluter dessa telefoner från testet.

geekbench stNär det gäller enkeltrådad prestanda ligger Apple förvånansvärt långt upp bland resultaten, även ett år efter lanseringen av Apple A8. Samsung fortsätter att imponera och testet visar igen att Hisilicon:s processorer inte riktigt kan hänga med.

geekbench mt

Vid flertrådad prestanda är det åter igen Samsung som lyckas bäst av all. Huawei Mate S klarar sig förvånansvärt bra, trots att dess resultat på en kärna inte var särskilt imponerande. Apples telefoner kommer långt ner eftersom företagets processorer har relativt få processorkärnor. Hög prestanda över en kärna hjälper inte så mycket när konkurrenterna har åtta kärnor att jobba med.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0