Batteritid

Att testa batteritiden i telefoner kan vara ett riktigt minfält, och därför vill vi också ta upp vissa punkter innan vi kommer till våra faktiska mätvärden. En telefons batteritid kommer skilja sig markant beroende på ditt användarmönster, så det bästa vi kan göra för att ge en någorlunda pålitlig siffra är att simulera en viss typ av belastning på enheterna och mäta tiden innan batteriet tar slut. Men även när belastningen är kontrollerad så spelar telefonens skärm, bakgrundsprocesser och anslutningar fortfarande in.

För att få en så rättvis mätning som möjligt kör vi två olika tester – dels ett inbyggt belastningstest i Geekbench och dels ett egenutvecklat webbläsarbatteritest. Vi kommer gå in på de olika testerna mer i detalj här nedanför, men någonting som är viktigt att påpeka är att tidsresultaten vi får ut inte motsvarar hur länge telefonerna kommer klara sig under normal använding från en laddning till en annan, av den enkla anledningen att testet är kontinuerligt.

Det innebär att skärmen är tänd på telefonen genom hela testet och att belastningen är mer eller mindre konstant, något som inte är fallet när du använder telefonen till vardags. Därför blir siffran vi får ut ett mått på hur mycket av en viss typ av användning du får ut – den siffran blir under vanlig användning ”utspädd” av de stunder telefonen är låst och i vila.

Batteritid – syntetisk webbsurf

Vi har introducerat ett nytt egenutvecklat batteritest som centreras kring den belastning en telefon går igenom vid vanlig webbsurf. Testet sker genom att ladda skräddarsydda hemsidor som simulerar den typ av belastningar som vanligtvis laddas på moderna sidor, till exemel text, bilder och inbäddade videoklipp.

NH batterybench

Motorola Moto X Play tar en gigantisk ledning framför Huawei Honor 7 som ändå lyckas få till ett bra resultat.

LG G Flex 2 får ett mycket dåligt resultat eftersom telefonens skärm inte kunde släckas ner till 100 nits för att genomföra testet.

Batteritid – Geekbench

Vårt första batteritest använder det inbyggda belastningsverktyget i Geekbench 3. Verktyget är tänkt att simulera kontinuerlig tung belastning, motsvarande spel eller videouppspelning, tills dess att enheten stängs av. Vi presenterar här två olika värden – ett som berättar hur länge enheten klarade sig genom testet och ett som väger den tiden mot hur mycket arbete som faktiskt genomfördes, vilket i sin tur ger en poängsiffra.

Skärmen är en av de absolut största energibovarna i din telefon, så för att göra testet mer rättvist är alla tester genomförda med samma ljusstyrka, manuellt inställt till 150 nits respektive med skärmen automatiskt nedtonad i Geekbench.

batterytest

Testet sker med en fast maximal ljusstyrka på 150 nits, skärmen i nedtonat läge och med flygplansläge aktiverat (för att undvika att valet av 2G/3G/4G ska påverka resultatet). Notera som sagt att det här är en siffra för hur telefonen klarar sig under tung belastning, det är inte ett mått på hur lång batteritid du kan förvänta dig under normal användning utan snarare ett sätt att jämföra hur effektiv hårdvaran är på ett relativt vis.

Geekbench finns inte tillgänglig i Windows Store, vilket utesluter Windows Phone-telefoner från testet.

battery time

I det syntetiska batteritestet vinner Samsungs telefoner stort. Resultaten visar dock tydligt att testet inte nödvändigtvis är särskilt representativt. Samsungs telefoner har inga imponerande batteritider i vardaglig användning.

Om vi bortser från Samsungs modeller visar Huawei Honor 7 igen sin batteristyrka.

battery score

Resultaten i Battery score är mycket lika resultaten från Batteri time. Här ser vi Samsung ta en stor ledning och Huawei Honor 7 komma strax efter.

Även här är det LG G Flex 2:s ljusstarka skärm som spelar ett spratt och sänker telefonens resultat lite för långt.

Batteritid till vardags

Den här delen blir inte direkt kvantitativ utan återspeglar snarare vår uppfattning av telefonernas batteritid när vi använt dem till vardags. Här har vi använt dem på ett sätt som känns lämpligt för hur telefonen är designad, och ljusstyrkan har vi låtit vara inställd på automatiskt läge. Därför kommer vi inte heller uppge ett exakt antal timmar, utan snarare ge en ungefärlig uppskattning av hur ofta telefonerna behöver laddas, angivet i hela eller halva dagar.

 • Acer Liquid Jade S har inte marknadens största batteri, på 2 300 mAh, men tack vare en relativt lågupplöst skärm och en inte särskilt kraftfull processor klarar den sig igenom en lång dag utan större problem. Användare som har höga krav på sin telefon kan vänta sig att batteriet närmar sig 10 procent vid slutet av dagen men det är inte sannolikt att det tar slut innan dagens slut.
 • Apple Iphone 6 levererar helt klart en bättre batteriupplevelse än sina föregångare i Iphone 5-familjen, men det återstår givetvis att se hur pass väl batteriet åldras. I praktiken är batteritiden inte heller lika dyster som den framstår i våra Geekbench-tester. Det är inga som helst problem att ta sig igenom en dag av riktigt tungt användande, med strömmad musik både till hörlurar och via Airplay till högtalarna hemma, filmuppspelning via Netflix och Youtube, nyhetsläsande, SMS, röst- och videosamtal och en hel del strösurfande. Det är ingen katastrof ifall du glömmer ladda telefonen över natten, men du bör inte räkna med att ta dig igenom två hela dagar av tungt användande – det är däremot möjligt om du främst SMS:ar, ringer något enstaka samtal och kikar lite lätt på Facebook. Batteritiden är med andra ord klart godkänd, men inte i toppklass.
 • Apple Iphone 6 Plus klarar sig märkbart bättre än sin lillebror på 4,7 tum. En hel och en halv arbetsdag är inget problem även vid tung använding – två är vad vi oftast har nått upp till, men strömmar du mycket video eller spelar spel kommer du givetvis tappa en del timmar. Vår tumregel blir därför två dagar för vanliga användare och en och en halv för entusiaster med flitigt användarmönster.
 • Apple Iphone 6S erbjuder en imponerande batteritid med tanke på sitt lilla batteri. Tack vare telefonens energisnåla operativsystem och energisnåla komponenter klarar den av en timmas normal användning utan större problem. Vid hård användning finns det risk för att telefonens batterinivå närmar sig 20 procent men bara under mycket långa och hård dagar finns det någon risk för att det faktiskt tar slut.
 • Apple Iphone 6S Plus erbjuder marknadens bästa batteritid. Batteriet är så gott som omöjligt att pressa ner under 30 procent på en dag och för normala användare är det så bra att det troligen kan räcka i två hela dagar utan större problem. För dig som letar efter en pålitlig telefon med ett riktigt bra batteri är Iphone 6S Plus därför det klara valet.
 • Huawei Ascend Mate 7 har ett ganska kraftfullt batteri, och överlag får vi ut en batteritid som ungefär är i linje med Samsung Galaxy Note 4 och Iphone 6 Plus – en och en halv till två dagar beroende på hur hårt du belastar den. Något vi däremot noterar är att Ascend Mate 7 ibland kan ta väldigt lång tid att ladda – vissa gånger tar det timmar från 0 procent upp till 100 procent.
 • Huawei Honor 7 kommer utrustad ett stort batteri som kan klara av även de hårdaste av dagar. Normala användare bör inte komma under 40 procent vid slutet av dagen och även hårda användare kan vänta sig minst 20 procent kvar vid slutet av dagen.
 • Huawei Mate S har till skillnad från Mate 7 ett ganska litet batteri med tanke på sin storlek. På 2 700 milliamperetimmar har batteriet problem med att driva telefonen under långa och hårda dagar. Vid normal användning bör telefonen inte ha några större problem med att ta sig igenom en dag men hårda användare bör inte se det som en stor överraskning om batteriet ärhelt slut innan dagen är över.
 • Huawei/Google Nexus 6P har ett stort batteri som mäter hela 3 450 milliamperetimmar. Trots sitt stora batteri är telefonens batteritid inte mer än medelmåttig. Användare som har höga krav på sin smartphone kan vänta sig en död telefon eller möjligen några få procentenheter kvar vid dagens slut. Vid normal användning klarar sig dock telefonen ganska bra, tack vare låg energiförbrukning i standbyläge. Användare med lite lägre krav på sin telefon kan därför vänta sig en ganska stor batterimarginal vid dagens slut.
 • Huawei P8 fortsätter traditionen etablerad av Ascend Mate 7 och erbjuder imponerande batteritid. Med tanke på produktens relativt kompakta design är dess långa batteritid förvånansvärt bra. Efter en dag av normal användning kan man vänta knappt 50 procent kvar av batteriet. En hård dags användning tar batteriet ner mot 20 procent. Det är svårt att göra slut på batteriet innan dagens slut, vilket gör Huawei P8 till en pålitlig kompanjon.
 • LG G4 erbjuder imponerande batteritid i både våra batteritester och i verkligheten. Telefonen klarar långa dagar utan problem, även för användare som har höga krav på sina telefoner. Detta betyder att användare med lite lägre krav på batteritid troligen kan klara sig två hela dagar på en laddning. Med ett ganska unikt utbytbart batteri är därför LG G4 en av marknadens bästa flaggskepp när det gäller batteri.
 • LG G Flex 2 har likt sin föregångare ett stort batteri som räcker för använding hela dagen. Användare som inte har särskilt höga krav på sin telefon kan vänta sig en batterinivå kring 30 procent vid slutet av dagen medan användare som spelar mycket spel eller videos kan vänta sig en batterinivå kring 10 procent vid slutet av dagen. Telefonen har alltså inte riktigt samma batteritid som exempelvis Huawei Ascend Mate 7 men bör vara tillräcklig för de allra flesta.
 • Microsoft Lumia 640 XL LTE har ett 3 000 milliamperetimmar-batteri som kan ta den energisnåla telefonen genom en lång och hård dag, med stor marginal. Vid normal användning är det fullt möjligt att använda telefonen i två hela dagar. Eftersom batteriet är utbytbart går det också att sätta in ett nytt och fortsätta dagen, om det ena skulle ta slut.
 • Motorola Moto G 3 har ett batteri som har en kapacitet på strax under 2 500 milliamperetimmar. Batteriet är alltså inte jättestort men tack vare energisnåla komponeter klara den sig genom en hel dags användning utan problem. Användare med höga krav på sin telefon riskerar att närma sig noll procent vid slutet av dagen men sådana användare bör inte använda den budgetinriktade Moto G 3.
 • Motorola Moto X Play har ett stort batteri som tar telefonen genom även de längsta av dagar. Vid hård användning är det så gott som omöjligt att få ner telefonens batteri under 20 procent och det är inte ovanligt att dagen slutar med mer än 50 procent batteri kvar. Vissa användare kan till och med vänta sig två hela dagars användning från Motorolas nya modell.
 • Nokia Lumia 930 drar nytta av sitt väl optimerade operativsystem och erbjuder lång batteritid. Telefonen kan inte konkurrera med telefoner så som Galaxy Note 4 eller Ascend Mate 7 men kan klara sig igenom en hel dag utan problem. Normala användare kan vänta sig minst 30 batteriprocent kvar vid slutet av dagen medan hårdare användare kan vänta sig mindre än 10 procent.
 • Samsung Galaxy Alpha levererar en batteritid som i slutändan påminner mångt och mycket om den hos Iphone 6. Du behöver inte oroa dig över om telefonen ska hålla hela dagen, vilket vi kommit att förvänta oss av en modern smartphone. Även här blev det en hel del tung användning, med Spotify, lokalt lagrad musik, strömmad video och webbsurf, avvägt för att matcha användningen hos Iphone 6. Räkna inte med mycket mer än som mest en och en halv dags användning med tungt användande.
 • Samsung Galaxy Note 4 levereras med ett ganska rejält batteri med en kapacitet som lämpar sig för den här typen av telefon. Det här är en telefon du kommer vilja använda flitigt, och även med mycket antecknande, några timmars strömmad musik, webbsurf och lite videoklipp kan du räkna med uppåt en och en halv dag. Laddning varje natt är att rekommendera, men det är oftast ingen katastrof om du skulle glömma bort att lägga den på laddning en natt.
 • Samsung Galaxy Note Edge klarar nästan av att hålla lika länge som Note 4, men inte riktigt. Det har dock sina förklarliga skäl – det finns fler pixlar att driva, batteriet är något mindre och det är en telefon man gärna leker runt med lite extra. Batteriet håller hela dagen, men du bör ladda den varje natt om du vill använda den till fullo.
 • Samsung Galaxy S6 imponerar tyvärr inte när det gäller batteritid i vardagligt bruk. Telefonen har lägre batterikapacitet än många konkurrenter vilkey märks tydligt i vardagen. Många användare klara sig troligen på en laddning under en hel dag men för vissa användare kan det bli tufft. En dag av hård användning som börjar runt kl 07 slutar troligen med ett dött batteri innan kl 20. Det är då tur att telefonen kan laddas upp snabbt igen. Att ladda från 0 till 50 procent tar cirka 40 minuter och full laddning mindre än två timmar.
 • Samsung Galaxy S6 Edge har samma batteriproblem som Galaxy S6. Vanliga användare bör klara sig på en laddning under en hel dag men kan knappast vara helt säkra på att batteriet inte ger upp innan dagens slut. Vid hård användning är det sannolikt att batteriet ger upp någon gång under kvällen. Med det sagt är laddning snabb med full laddning på runt två timmar.
 • Samsung Galaxy S6 Edge+ fortsätter att upprätthålla den batteritradition som har etablerats av årets Galaxy S6-modeller. Trots ett större batteri lider också Galaxy S6 Edge+ av kort batteritid, precis som Galaxy S6 och Galaxy S6 Edge. Vid hård användning kan de flesta användare vänta sig ett tomt batteri vid slutet av dagen. Bara användare med mycket låga krav kan gå säkra fram till läggdags.
 • Sony Xperia Z3 Compact leverar helt klart testets hittills mest imponerande batteritid under både tung och lätt användning. Efter en dags tung användning finns fortfarande majoriteten av batteriets laddning kvar, så även om telefonen ibland är nere på sparlåga framåt kvällskvisten under den andra användningsdagen så går det överlag lätt att få ut två dagar ur Sonys minsting. Då används ändå telefonen lika tungt som konkurrenterna, med strömmad media, webbsurf, bildtagning, SMS och samtal. Sony får tummen upp för batteritiden.
 • Sony Xperia Z3+ har ett kapabelt batteri som bör kunna ta de allra flesta användare genom en lång och hård dag. Batteriet mäter knappt 3 000 milliamperetimmar och kan därför driva telefonens ganska kraftfulla inre under relativt långa perioder. Användare med höga krav på sin telefon kan dock vara förberedd på att telefonen kommer att närma sig sin död vid slutet av dagen. Då går ju inte batteriet att byta ut så vet du att du har en lång dag framför dig är tillgång till en USB-laddare eller något externt batteri att rekommendera.
 • Sony Xperia Z5 erbjuder batteritider som skiljer sig kraftigt beroende på vad användare gör med telefonen. När kraftfullla applikationer körs tar batteriet slut snabbare än väntat men vid mindre påfrestanda användning är battertitiden helt okej. Detta betyder att hård användning kan ge en helt död telefon när natten närmar sig men att lättare användning kan lämna användare med en stor en marginal vid dagens sluy.
 • Sony Xperia Z5 Compact erbjuder en helt klart acceptabel batteriupplevelse. Telefonen klarar en hel dags användning med marginal. Användare med höga krav på sin telefons batteri kan vänta sig runt 20 procent batteri vid slutet av dagen men ett batteri som klarar sig i två hela dagar som Sony påstår, nej, så bra är det inte riktigt.
 • Sony Xperia Z5 Premium har ett stort batteri men ingen imponerande batteritid. Likt Xperia Z5 har den en batteritid som skiljer sig kraftigt beroende på använingsområde. Användare med låga krav på sin smartphone kommer med all säkerhet kunna ta sig igenom en dag med en ganska stor batterimarginal medan användare med högre krav kan vänta sig en telefon vars batteri är helt slut innan det är läggdags.

Batterisparlägen

Ibland händer det att du behöver ha telefonen med dig någonstans utan möjlighet till laddning och du främst prioriterar att kunna ringa och bli nådd snarare än att ständigt ta emot push-notiser. För sådana tillfällen har flera av tillverkarna implementerat extra energisparlägen i sina telefoner som kan användas för att pressa ut flera extra timmar – eller dagar – ur din telefon. Vissa telefoner har mer än ett läge, och exakt vad de faktiskt gör varierar från telefon till telefon. Vi går igenom några av dem här nedanför.

Modell Batterisparläge
Acer Liquid Jade S Power save: Stänger av data. Användare kan också välja egna inställningar för energisparläget och stänga av saker så som GPS, bluetooth, vibratorn och indikatorlampan.
Apple Iphone 6 Strömsparläge: Hämtning av epost minskas eller avaktiveras, Hej Siri slutar fungera, bakgrundsuppdateringar och andra automatiska hämtningar stängs av och vissa visuella effekter slutar fungera.
Apple Iphone 6 Plus
Apple Iphone 6S
Apple Iphone 6S Plus
Huawei Ascend Mate 7 Smart Mode: Justerar automatiskt processorns klockfrekvenser och nätverksanslutningar för att ge full funktionalitet när telefonen används men spara ström när den ligger låst eller bara används till enklare sysslor.

Ultra Mode: Låser ner telefonen till endast grundläggande funktionalitet, det vill säga telefon, SMS, kamera och dylikt.

Huawei Honor 7
Huawei Mate S
Huawei P8
Huawei/Google Nexus 6P Stänger av alla appar som inte har högsta prioritet. Om en app har hög prioritet bestäms av apputvecklaren men systemappar relaterade till telefonfunktioner och SMS är alltid aktiverade.
LG G Flex 2 Använder Android Lollipop:s inbyggda energisparläge.
LG G4
Nokia Lumia 930 Inaktiverar funktioner och bakgrundsaktiviteter som inte är nödvändiga och push-meddelanden skickas inte lika ofta.
Microsoft Lumia 640 XL
Motorola Moto G 3 Telefonens prestanda sänks och användning av vibrationer, platsstjänster och olika typer av bakgrundsdata begränsas.
Motorola Moto X Play
Samsung Galaxy Alpha Ultra Power Saving Mode: Begränsar skärmen till gråskala, stänger automatiskt av både wifi och mobildata när skärmen är låst. Applikationsutbudet begränsas till ett fåtal nödvändiga, men du kan själv manuellt godkänna extra appar.
Samsung Galaxy Note 4
Samsung Galaxy Note Edge
Samsung Galaxy S6
Samsung Galaxy S6 Edge
Samsung Galaxy S6 Edge+
Sony Xperia Z3 Compact Ultra STAMINA: Låser ner telefonen till endast grundläggande telefon- och meddelandefunktionalitet. Deaktiverar mobildata och merparten av alla appar, däribland webbläsaren, men lämnar kameran tillgänglig. Kräver omstart vid deaktivering.
Sony Xperia Z3+
Sony Xperia Z5 Compact
Sony Xperia Z5
Sony Xperia Z5 Premium

 

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0