Utmärkelser och köprekommendationer

Någonting som är värt att nämna innan vi kommer till själva utmärkelserna är att det är ovanligt att så stor andel av testdeltagarna i våra guider faktiskt får en utmärkelse. Det finns flera anledningar till att så är fallet – bland annat har det att göra med att de flesta premiumtelefoner idag har någonting intressant att bjuda på för sin respektive målgrupp. Alla telefoner passar inte för alla, men det finns väldigt många typer av smartphone-användare, samtidigt som alla modeller i den här artikeln har haft sin egen charm och sina egna intressanta finesser. Med det sagt är vårt mål att så gott som möjligt ringa in vilken modell som i slutändan passar för vilken typ av konsument.

Notera även att Svenska smartphoneguiden är en kontinuerligt uppdaterad jämförande test av smartphones. Guiden kommer att fyllas på med nya telefoner, ny information och uppdaterade tester allt eftersom. Allt för att alltid ge en uppdaterad och korrekt konsumentvägledning för dig som konsument. Vid varje uppdatering sker även en marknadsanalys som du kan läsa här nedan.

Marknadsanalys 2015-12-15
Med bara en dryg vecka kvar till jul är det inte mycket som händer på marknaden just nu.

Marknadsanalys 2015-11-24
Fortsatt stabil marknad inför slutet av året.

Marknadsanalys 2015-11-18
Marknaden fortsätter vara stabil utan några större nyheter inför julsäsongen.

Marknadsanalys 2015-11-09
Inga större förändringar att rapportera sedan senaste uppdateringen.

Marknadsanalys 2015-11-05
Oneplus har introducerat Oneplus X med fokus på marknadens mellersta segment. Utöver det ligger marknden i stiltje inför julsäsongen.

Marknadsanalys 2015-10-27
Googles nya Android-telefoner och HTC One A9 närmar sig sina respektive släpp. Hösten har varit fullpackad med nyheter men det verkar som om vi har fått se de flesta stora lanseringarna för detta året.

Marknadsanalys 2015-10-12
Microsoft satsar nytt på mobilmarknaden med den kommande lanseringen av Windows 10 Mobile och tre nya telefoner kallade Lumia 950, 950 XL och 550. Med en bred användarbas från Windows 10 får vi hoppas på att fler appar snart blir tillgängliga för operativsystemet. Om inte Windows 10 Mobile blir en lyckad satsning ser det nämligen inte ljust ut för marknadens tredje största operativsystem.

Marknadsanalys 2015-09-22
På IFA-mässan i Berlin introducerades flera nya smartphones. Största nyhet var Sony Xperia Z5-serien som inkluderar tre nya modeller. Seriens Compact-variant ser lovande ut men vi hoppas att Sony har löst problemen med 810-processorn. Strax efter mässan introducerades Apples nya Iphone 6S som väntas stå för en stor del av den svenska smartphonemarknaden under det kommande året.

Marknadsanalys 2015-08-18
Hösten närmar sig med flera intressanta nya modeller på väg. Samsung var senast ut med att presentera en ny flaggskeppsmodell – Galaxy S6 Edge+. Telefonen introduceras intressant nog samtidigt som Samsung lämnar den populära Galaxy Note-serien bakom sig och satsar på S-serien i Sverige. Utöver Samsung väntas de kommande månaderna vara fullpackade med nyheter från flera tillverkare, inklusive Apple.

Marknadsanalys 2015-08-11
De billiga flaggskeppen gör entré när både Oneplus och Motorola gör sig redo för sina nylanseringar. Motorola fortsätter att röra runt i marknadens lägre segment med en ny version av Moto G som erbjuder imponerande specifikationer för ett lågt pris.

Marknadsanalys 2015-07-14
Branschen väntar med spänning på vad Oneplus har för planer för sitt nya flaggskepp. Kan det kinesiska företaget fortsätta konkurrera med de etablerade spelarna när dess nya modell snart introduceras?

Marknadsanalys 2015-06-08
Sony Xperia Z3+ är branschens senaste stora nyhet och ser ut att kunna bli en riktig utmanare. Utöver Sonys nya flaggskepp ser det inte ut som om några större nyheter är på väg förrän efter sommaren.

Marknadsanalys 2015-05-26
Vi har inte några större nyheter i mobilbranschen sedan senaste uppdateringen. Inga nya produkter har ännu presenterats eller lanserats.

Marknadsanalys 2015-05-14
Sedan senaste uppdateringen har vi inte sett några större produktlanseringar på smartphonemarknaden. Vi har inte heller några större presentationer att se fram emot. De senaste veckornas största nyhet är att G4 snart kommer till butiker och kommer att säljas för 6 000 kronor.

Marknadsanalys 2015-04-29
Första halvan av smartphoneåret närmar sig sitt slut. Nu har nästan alla stora tillverkare presenterat sina senaste flaggskepp och snart finns alla dessa i butiker runt om i landet. Under de kommande månaderna kommer konsumenter bestämma vilka telefoner som blir försäljningsvinnare och vilka som blir besvikelser. Anmärkningsvärd är utannonseringen av LG:s nya toppmodell G4 som lanseras denna sommaren.

Marknadsanalys 2015-04-14
Många av årets stora nyheter har presenterats och kommer nu ut i butiker. Både Samsung och HTC har introducerat sina stora flaggskepp för det kommande året men både Huawei och LG kommer att visa sina nya flaggskepp under de kommande veckorna. Smartphone-våren blommar men har ett par veckor kvar till sitt slutdet kommer dessutom bli riktigt intressant att se hur marknaden kommer svara på Samsungs nya satsning på industridesign och hur den nya S6-familjen kommer bemötas av konsumenter.

Marknadsanalys 2015-02-26
Redan under CES i januari fick vi en försmak av vad som står runt hörnet för 2015, men den riktiga katalysatorn för smartphonemarknaden ligger blott några dagar bort. Vi talar såklart om Mobile World Congress i Barcelona, som förväntas bli en plattform för flera nya telefoner från bland annat Samsung, Sony, HTC och förhoppningsvis även några uppstickare. Håll därför utkik på Nordichardware.se under de kommande dagarna för uppdateringar från mässgolvet, och såklart även här i guiden efter nya tester!

Bland våra testade smartphones finns det samtidigt ett flertal modeller som står ut från mängden på ett positivt sätt och dessa är följande.

Huawei/Google Nexus 6P Omdöme från 2015-12-15
Huawei Nexus 6P Recension forstaNordicHardware award Bast i test DarkredNexus 6P är resultatet av ett samarbete mellan Huawei och Google. Huawei levererar imponerande hårdvara och Google en ren, uppdaterad och optimerad version av Android. Samarbetet ger Nexus-seriens bästa modell hittills och smartphonemarknadens bästa telefon just nu. Nexus 6P har en bra skärm, utmärkt kamera, en snabb och pålitlig fingeravtrycksläsare och en stabil konstruktion. Visst är den ganska stor och dess batteritid inte mer än medelmåttig men det är svårt att hitta någon mobil på marknaden i dag som erbjuder en mer komplett användarupplevelse.
Fördelar
+ Bra skärm
+ En av marknadens bästa kameror
+ Dubbla högtalare av hög kvalitet
+ Stadig metallkonstruktion
+ Snabb och pålitlig fingeravtrycksläsare

Nackdelar

– Stor och klumpig
– Medelmåttig batteritid
– Ingen microSD-kortläsare
Cirkapris vid publicering: 6 300 kronor (Lägstapris på Prisjakt.se:

)
LG G4 Omdöme från 2015-12-15
LG_G4_Recension_forstaNordicHardware_award_RedaktorensVal_Orange
NordicHardware award Rekommenderar BlueLG G3 var en riktigt imponerande telefon när den lanserades för ett drygt år sen men G4 förbättrar föregångaren på många sätt och gör den till en av marknadens bästa smartphones. G4 har otroligt många goda egenskaper och väldigt få problem. Med en bra skärm, en bra kamera och mycket mer visar den vad Android-marknaden går för och vad en riktigt bra smartphone kan vara. Visst kan man tycka att den är lite stor men den passar utmärkt för dig som letar efter en av marknadens bästa smartphone som också har ett utbytbart batteri och en microSD-kortläsare.

Fördelar
+ Dyrare variant har unik läderbaksida
+ Imponerande kameror
+ Bra och högupplöst skärm
+ Utbytbart batteri
+ MicroSD-kortläsare
+ Kraftfull processor ger bra användarupplevelse

Nackdelar

– Anonym industridesign
– LG:s överliggande användargränssnitt
– Högtalare på baksidan

Cirkapris vid publicering: 6 500 kronor (Lägstapris på Prisjakt.se:

)

Motorola Moto X Play Omdöme från 2015-11-09
Motorola Moto X Play Recension forsta
NordicHardware award Rekommenderar BlueMotorola Moto X Play siktar in sig på en del av smartphonemarknaden som har blivit allt svårare att konkurrera i de senaste åren. Trots den högt satta ribban i marknadens mellersta prissegment lyckas Moto X Play ändå stå ut från konkurrenterna genom att erbjuda en utmärkt skärm, lång batteritid och en av branschens bästa mjukvaruupplevelser – allt till ett relativt lågt pris. Visst hade vi önskat en fingeravtrycksläsare och gärna en lite mer kraftfull processor men vi är helt nöjda med det imponerande paket av funktioner och hög kvalitet som Moto X Play erbjuder. Det betyder att du som letar efter en bra smartphone som kostar hälften så mycket som många flaggskepp på marknaden i dag, inte behöver leta längre än till Moto X Play.

Fördelar

+ Utmärkt LCD-skärm
+ Lång batteritid
+ Funktionell och lättanvänd mjukvara
+ MicroSD-kortläsare
+ Prisvärd

Nackdelar

– Långsam processor
– Begränsat arbetsminne
– Medelmåttig kamera

Cirkapris vid publicering: 3 500 kronor (Lägstapris på Prisjakt.se:

)

Apple Iphone 6S Omdöme från 2015-11-18
Apple Iphone 6S Recension forsta
ANordicHardware award BraKop darkgreenpple Iphone 6S är en riktigt bra smartphone. Apple har lyckats kombinera en stark processor, en utmärkt kamera, en bra bildskärm, bra mjukvara, en fantastisk fingeravtrycksläsare och bra batteritid i en kompakt smartphone som visserligen saknar stöd för expanderbart lagringsutrymme och vars batteri inte går att byta ut men som erbjuder en av branschens bästa användarupplevelse. Med många förbättringar och ny teknik så som 3D Touch är Iphone 6S en av Apples största uppgradering av Iphone-serien någonsin. För dig som letar efter den bästa Ios-telefonen på marknaden behöver du inte leta längre men med det sagt är Iphone 6S alldeles för dyr. 16 gigabytemodellen är för liten för de flesta vilket betyder att telefonen i verkligheten kostar runt 8 500 kronor för de flesta konsumenter. Vi kan få två Android-telefoner som är lika bra på det mesta för samma pris.

Fördelar
+ Gedigen och kompakt design
+ Snabb processor
+ Bra kamera
+ Snabb fingeravtrycksläsare

Nackdelar
– Relativt lågupplöst bildskärm
– Inget stöd för microSD-kort
– Ej utbytbart batteri
– Högt pris

Cirkapris vi publicering: 7 400 kronor (Lägstapris på Prisjakt.se:

)

Apple Iphone 6S Plus Omdöme från 2015-11-18
Apple Iphone 6S Plus Recension forstaNordicHardware award BraKop darkgreenApples senaste stora telefon är riktigt stor. För stor för sitt eget bästa. Ramarna runt skärmen på Iphone 6S Plus är så stora att telefonen är större och klumpigare än många andra telefoner som har större skärmar. Den stora skärmen ger dock utrymme för ett stort batteri som ger Iphone 6S Plus branschens bästa batteritid. För dig som letar efter en telefon som garanterat kan ta dig genom en lång dags användning är Iphone 6S Plus det perfekta valet. Utöver en grym batteritid kombinerar Iphone 6S Plus också en bra skärm med en stark processor, bra kamera och grymt snabb fingeravtrycksläsare. Det enda stora problemet är telefonens otroligt höga pris. Eftersom 16 gigabytemodellen är för liten för de flesta användare kostar telefonen i verkligheten runt 9 700 kronor för de flersta konsumenter.

Fördelar
+ Kraftfull processor
+ Bra skärm
+ Otrolig batteritid
+ Bra kamera

Nackdelar
– Inget stöd för microSD-kort
– Ej utbytbart batteri
– Skyhögt pris

Cirkapris vi publicering: 8 500 kronor (Lägstapris på Prisjakt.se:

)

Sony Xperia Z5 Compact Omdöme från 2015-11-05
Sony Xperia Z5 Compact Recesion forstaNordicHardware award BraKop darkgreen
För dig som vill ha en liten och kompakt telefon kan Sony Xperia Z5 Compact vara ett bra alternativ. Apple har en bra konkurrent som bara är lite större men för dig som helt enkelt vill ha mycket kraft under huven, en bra kamera på baksidan och anpassningsmöjligheterna från Android i ett litet format är Xperia Z5 Compact det bästa valet. Med det sagt är den inte fri från problem. Fingeravtrycksläsaren är inte särskilt funktionsrik och den kan vara lite krånglig ibland och telefonens skärm är inte så högupplöst som vi skulle önska. Kan du acceptera de nackdelarna kommer du med säkerhet bli nöjd med Sonys lilla kraftpaket till telefon.

Fördelar
+ Kraftfull processor
+ Kamera
+ Högtalare
+ MicroSD-kortläsare

Nackdelar
– Relativt lågupplöst skärm
– Smal fingeravtrycksläsare
– Bräcklig glasbaksida
– Bara två gigabyte arbetsminne

Cirkapris vi publicering: 5 500 kronor (Lägstapris på Prisjakt.se:

)

 

Samsung Galaxy S6 Omdöme från: 2015-04-14
Samsung_Galaxy_S6_002NordicHardware_award_BraKop_darkgreen
Galaxy S6 är Samsungs bästa Android-flaggskepp på länge. Den har nästan allt man kan önska: en snygg och stabil konstruktion, en underbart vacker skärm, en bra kamera och ett kraftfullt inre. Med dessa egenskaper kan man tycka att den borde bli Bäst i test, men med ett medelmåttigt batteri som inte går att byta ut faller dock Samsung på målsnöret. Batteriet riskerar att ställa till med besvär för användare som använder sin telefon mycket under en dag. Med undantag för batteriet är trots allt Samsung Galaxy S6 en riktigt bra produkt. Den har nästan allt man kan önska och blir därför ett Bra köp för dig som letar efter en väl konstruerad Android-telefon med bra kamera och kraftfull procesor och som har råd att betala ett högt pris för dessa egenskaper.

Fördelar
+ Högupplöst och färgrik skärm
+ Hög byggkvalitet
+ Bra kamera
+ Snabb fingeravtrycksläsare
+ Brett stöd för trådlös laddning
+ Kraftfull processor

Nackdelar
– Något dyr
– Medelmåttig batteritid
– Ingen microSD-kortläsare
– Utbuktande kameralins
– Hal baksida som snabbt blir smutsig

Cirkapris vid publicering: 7 000 kronor (Lägstapris på Prisjakt.se:

)

Motorola Moto G 3 Omdöme från: 2015-09-22
Motorola Moto G 3 Recension forsta 2NordicHardware award MestForPengarna Orange
Flaggskepp är ofta riktigt häftiga. De har grymma skärmar, kraftfulla processorer och fantastiska kameror. Om inte pengarna räcker till för en sådan bjässe finns det dock flera billigare alternativ. Motorola Moto G 3 är Android-branschens bästa budgetmobil just nu. Den kombinerar acceptabla specifikationer med alldeles utmärkt mjukvara och levererar en förvånansvärt imponerande upplevelse med tanke på sitt pris. Visst är kameran inte så bra och skärmen lockar inte åkådare men de är jobbar ändå tillsammans för att skapa en bra upplevelse av en telefon som trots allt kostar mindre än 2 000 kronor.

Fördelar
+ Lågt pris
+ Vattentät
+ Flera användbara mjukvaruanpassningar
+ Bra batteritid
+ MicroSD-expansion

Nackdelar

– Medelmåttig kamera
– Icke utbytbart batteri
– Påtagligt långsammare än dyrare konkurrenter

Cirkapris vid publicering: 1 900 kronor (Lägstapris på Prisjakt.se:

)

Dela gärna med er av era tips och tankar i kommentarerna. Allt från testförfarande till nya intressanta telefonmodeller är av intresse och även om vi inte kan uppfylla allas önskan kommer allt tas i beaktning

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0