Omdömen: 240/250/256 GB

På de här sidorna skriver vi ett kortare omdöme om varje enhet som vi testat. Dessa är sorterade efter storlek och sedan kronologisk ordning med de senaste omdömena längst upp. När vi testar flera enheter samtidigt så är dessa sorterade i bokstavsordning. Observera att priser ändras kontinuerligt och även om priset spelar en väldigt stor roll för våra rekommendationer ges det däremot inte någon större vikt i våra generella omdömen nedan. Priser förändras hela tiden så bör du ha det i åtanke när du läser våra omdömen. Titta alltid på enhetens senaste uppdaterade pris och jämför med de andra innan du bestämmer dig för vilken enhet som passar dig bäst.

Testades 2015-12-08

Adata SP550 2400GB
Omdöme från: 2015-12-08
sp550 ssd3SP550 240GB är Adatas nya budgetmodell. Den använder sig av en SM2256-kontroller från Silicon Motion, tillsammans med TLC-NAND från SK Hynix. Dessa minneskretsar ser ut att vara något snabbare än de från Micron, vilket också gör att SP550 är något snabbare än Crucials BX200. Tyvärr så räcker det inte så långt och prestandamässigt så är enheten ljusår efter Samsung och deras 850 Evo-enheter. Om du inte hittar denna enhet till kraftigt reducerat pris, så finns det bättre alternativ.

+ Snabbare en vissa andra TLC-baserade SSDer
+ Billig

– Långsammare än MLC-baserade enheter med liknande pris
– Lite billigare – mycket långsammare

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Adata SX930 240GB
Omdöme från: 2015-12-08
xs930 ssd3240GB-modellen i Adatas XPG SX930-serie är visserligen bättre än 120GB-modellen men fortfarande en ganska trist och långsam SSD. Det som gör enheten lite unik är att den använder en kontrollerkrets från JMicron som ger tillgång till en SLC-cache. Man har också använt sin egen valideringsprocess för att plocka ut de bästa minneskretsarna och man kan därmed också ge 5 års garanti. Tyvärr saknas kryptering och enhetens prestanda är inte riktigt på samma nivå som andra toppmodeller. Om priset går ner en bit så skulle det kunna vara en bra mellanklassenhet.

+ Skrivprestanda är acceptabel
+ 5 års garanti

– Läsprestanda är sämre än konkurrenterna
– För långsam för att vara en toppmodell

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2015-11-11

Crucial BX200 240GB
Omdöme från: 2015-11-11
Som uppföljare till BX100 så har BX200 stora skor att fylla. Tyvärrbx200 ssd3 så lyckas den inte särskillt bra med det. Enheten använder en mindre SLC-cache (3 gigabyte) och så länge man håller sig inom cachen så ger enheten ifrån sig godkända siffor. Men så fort man gör något som är lite utanför lättare användning så hamnar man utanför cachen och enheten går ner på knäna. TLC-delen är helt enkelt för långsam och SLC-delen är för liten. Vad som är positivt är att denna enhet kommer att bli billig. Så om du endast använder din dator för lättare arbete så kan det här vara en SSD som är intressant.

+ Kommer att bli en av de billigaste enheterna på marknaden
+ SLC-cachen återhämtar sig snabbt när enheten är i vila

– En av de långsammaste enheterna som går att köpa idag
– Väldigt långsam vid lite större belastning

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2015-10-30

Toshiba Q300 240GB
Omdöme från: 2015-10-30
I vanliga fall så brukar mer Q300 240 ssd1lagringskapacitet göra en enhet snabbare. I fallet Toshiba Q300 så är det inte så. Prestandan hos denna enhet är ungefär på samma nivå 120GB och 480GB-modellerna. Den skalar inte heller med högre QD eller med större IO, vilket gör att den är väldigt långsam överlag. Inte ens när enheten är helt ny från fabrik så kan man leverera de hastigheter som utlovas på kartongen. Denna enhet har inte heller fördelen av att vara lågt prissatt (i skrivande stund). Det ända positiva med denna enhet är att den drar väldigt lite ström när den är i vila, vilket är bra för exempelvis laptops.

+ Låg strömförbrukning i vila

– Bland de långsammaste enheterna som går att köpa idag
– Tappar mycket prestanda vid kontinuerlig belastning
– Skalar ej med högre QD eller högre IO

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Toshiba Q300 Pro 256GB
Omdöme från: 2015-10-30
Q300 Pro är en av de få nya Q300pro 512 ssd1SSD-enheter som fortfarande använder 64Gbit NAND. Det gör att enheten har fler NAND-enheter än många konkurrenter vid en given kapacitet. 256GB-modellen har dessutom tillräckligt mycket NAND för att låta SLC-cachen ta det mesta av belastningen och därför kan prestandan hållas på höga nivåer genom de flesta av våra tester. Enheten kommer dessutom med 5 års garanti. Den stora nackdelen är att priset är alldeles för högt. Även om Toshiba sänker priset senare så finns det många enheter som både är billigare och som presterar bättre. Har man inte bäst prestanda så är det svårt att konkurrera i det här prissegmentet.

+ 64Gbit NAND ger duglig prestanda trot låg kapacitet
+ Genrellt bra prestanda
+ 5års garanti

– Tappar mycket prestanda vid kontinuerlig belastning
– Inte särskillt prisvärd i dagsläget

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2015-10-22

Samsung 950 Pro 256GB
Omdöme från: 2015-10-22
Samsung tar klivet över till PCIe och NVMe med sin nya toppmodell950 pro ssd 2 950 Pro. Enheten använder sig av det mindre M.2 2280-formatet och det gör den inte bara till en av de snabbate enheterna på marknaden, utan också en av de minsta. Trots att detta är den mindre av de två modellerna (och 512GB-modellen borde vara ännu snabbare) så toppar den listorna i de flesta av våra prestanda tester. Trots det så är det inte en enhet som alla bör köpa. Då enheten anvder det nyare NVMe protokollet så betyder det att endast nyare system (Intel Z97/X99 eller nyare) har offeciellt stöd för att använda den som boot-enhet. Det gör den till en dålig uppgradering för de som har äldre system. Enheten blir också väldigt varm om den belastas under en längre stund och det kan vara en nackdel för exempelvis arbetstationer eller servrar. Vill man ha enSSD för arbetsattioner så är exmepelvis Intel 750 ett bättre alternativ, detta är en klient-SSD rakt igenom och passar främst de som ska bygga en ny dator och råkar ha en M.2-plats ledig. I ett sådant läge så finns det inget snack om vilken SSD som är bäst just nu. Det är Samsung 950 Pro!

+ PCI-Express ger prestanda långt över vad äldre SATA-enheter klarar
+ överlag den snabbaste SSD-enheten som vi någonsin testat
+ Den billigaste PCIe enheten på marknaden
+ Litet och smidigt format som passar såväl stationära som bärbara datorer

– Kostar mer per gigabyte jämfört med SATA-enheter
– Endast bootbar på X99, Z97-chipset eller nyare (kräver NVMe-stöd)
– Problem med värme om enheten belastas under längre perioder
– Inget stöd för kryptering på lanseringsdatumet

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2015-07-08

OCZ Trion 100 240GB
Omdöme från: 2015-07-08
Trion är OCZs första TLC-enhet som är designad för att vara så billig som möjligt. Detta gör dock att prestanda får verkligen lida och 240GB-modellen är faktiskt en av de långsammaste enheterna vi testat på länge. Det kan man leva med så länge enheten är betydligt billigare. Listpriserna tyder på att enheten kommer att hamna i samma prisklass som de billigaste enheterna på markanden, men dessa enheter är så pass mycket bättre så det finns i dagsläget ingen anledning att köpa OCZ Trion före någon av de andra. Men om OCZ kan få ner priset (vilket är möjligt eftersom enheten använder TLC) så kan det finnas en marknad för den.

+ Shield plus garanti
+ 60Tb skrivningar över 3 år, täcks av garant

– Långsam
– Finns betydligt bättre enheter för samma pengar

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2015-06-09

Transcend SSD370 256GB
Omdöme från: 2015-06-09
Här har vi oss en klassisk mellanklass-SSD. Den presterar bra, men ändå en ganska bra bit från toppen. Den gör inte bort sig i något av våra tester men den halkar efter rejält när belastingen blir lite för stor. Tyvärr så kommer den inte riktigt upp i samma prestanda som BX100 och den hamnar faktiskt en bra bit efter Samsung 850 Evo. Det är en bra mellanklass SSD för Svenssons, men det finns bättre och billigare alternativ.

+ Bra allround-prestanda+ Partiellt skydd mot strömförust
+ Garantin täcker upp till 150TB skrivningar

– Finns snabbare enheter till lägre pris (i skrivande stund, kolla aktuella priser)
– Tappar mycket prestanda vid kontinuerlig belastning

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2015-03-20

Crucial BX100 250GB
Omdöme från: 2015-03-20
Crucial BX100 250GB är en bra budget-SSD som troligtvis kommer att bli en storsäljare för Crucial. Trots dess något begränade hårdvara (4-kanals kontroller och 128Gbit-NAND) så är prestandan faktiskt klart godkänd. Dock så får man inget ”lull-lull” alls och därför saknas de mer avancerade funktionerna som stöd för hårdvbaruaccelererad kryptering och skydd mot strömföruster. Det är en bra SSD för ett pra pris.

+ Bra all-around prestanda
+ Inga ”onödiga” funktioner för sin prisklass

– MX100 kostar i dagsläget lika mycket, är snabbare samt har fler funktioner

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2015-02-19

Kingston HyperX Fury 240GB
Omdöme från: 2015-02-19
Kingstons nya budget-SSD för gamers och entusiaster är tyvärr också en av företagets långsammaste. För att få ner kostnaderna så har man använt sig av 128Gbit NAND från Micron tillsammans med Sandforce SF2281. Resultatet är en enhet som presterar undermåligt på egentligen alla fronter. 240GB-modellen klarar sig bättre än sitt mindre syskon, men lyckas ändå bara prestera ungefär som en gammal 120GB Sandforce-enhet. Även om det finns bättre alternativ för liknande pengar så kan den fungera som en OS-enhet. Som lagringsenhet för ljud, video och film så är den dock väldigt långsam och vi rekomenderar att man tittar på andra alternativ.

+ Billig

– Dålig prestanda överlag
– Långsammare än 2 år gamla 120GB Sandforce-enheter (HyperX 3K 120GB)
– Gammal kontroller

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2014-12-09

Samsung 850 Evo 250GB
Omdöme från: 2014-12-09
250GB-modellen av 850 Evo är nog den som kommer intressera de allra flesta. Den ger betydligt bättre prestanda än 120GB-modellen och det är generellt en av de snabbaste SSD-enheterna som vi testat. Enheten presterar väldigt bra i alla tester och är till och med uppe och nosar på 850 Pro i vissa tester. Bra prestanda tillsammans med låg strömförbrukning och 5 års garanti gör detta till en mycket bra SSD. Tyvärr så är fortfarande priset en aning högt för att vara en mellanklass-SSD. Med lite tur så kommer priset att gå ner en aning inom de närmaste månaderna. När det händer så kommer detta att vara den klart bästa SSD-enheten på mellanklassmarknaden.

+ Mycket bra prestanda
+ Stöd för hårdvaruaccelererad bitlocker
+ 5 års garanti
+ Låg strömförbrukning

– Dyr för att vara mellan/budgetklass

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2014-12-03

Sandisk Ultra 2 240GB
Omdöme från: 2014-12-03
Vi har äntligen en TLC-baserad SSD som inte är tillverkad av Samsung. Sandisk har växt sig otroligt starka de senaste två åren och är nu en av de absolut största och mest intressanta tillverkarna. Ultra 2 bygger på en Marvell-kontroller och har även en hel del intressanta funktioner inbyggda. Prestandamässigt så är den i klass med föregångaren, Ultra Plus, vilket betyder något långsammare än både Samsung 840 Evo och Crucial MX100. Strömförbrukningen är däremot väldigt bra trots att enheten saknar stöd för devsleep. Ultra 2 är en enhet som har potentialen att bli den billiagaste SSD-enheten på marknaden och det gör den hyperintressant. I nuläget så är tyvärr priset för högt och det finns billigare enheter som presterar bättre.

+ Har potential att bli en mycket prisvärd SSD
+ Duglig prestanda trots TLC och 4-kanals kontroller
+ Låg strömförbrukning

– Inga krypteringsmöjligheter
– Saknar stöd för devsleep
– Initialt för högt pris

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2014-08-19

AMD Radeon R7 240GB
Omdöme från: 2014-08-19
AMD:s första försök på den glödheta SSD-marknaden är ett tappert sådant. Man har tagit hjälp av OCZ och inte sparat på krutet någonstans. Man använder sig av en fullfjädrad Barefoot 3-kontroller tillsammans med det nyaste nand-flash som Toshiba tillverkar. Tyvärr så är det något som gör enheten aningen långsammare än OCZ:s egna Vertex 460 och Vector 150. För den saken skull så är det inte en långsam SSD. Den presterar mycket bra i alla tester och levererar mer än tillräckligt bra prestanda för att hålla de flesta nöjda. Enheten fokuserar primärt på stationära speldatorer och då gör det inte så mycket att strömförbrukningen är lite i högsta laget. Men som spel-SSD så levererar den allt man kan förvänta sig. Man har också satt en garantitid på 4 år, vilket är lite högre än normalt. Vi sätter dock ett frågetecken på prislappen. Vi vet inte vad priserna kommer att bli i dagsläget, men listpriserna indikerar att enheterna får det tufft att hävda sig prismässigt.

+ Bra prestanda
+ 4 års garanti

– Långsammare än Vertex 460, fast den borde vara snabbare
– Lite hög strömförbrukning
– Osäker prisbild

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2014-08-13

OCZ Arc 100 240GB
Omdöme från: 2014-08-13
OCZ gör ett försök att ta sig in på budgetmarknaden med deras nya SSD-serie Arc 100. Prestandan är nerbantad och enheter presterar sämre än exempelvis syskonet Vertex 460. Enheten presterar dugligt i våra tester som är baserade på traditionella användningsscenario och i våra syntetiska tester av slumpmässig läs- och skrivning. Vid sekventiell skriv- och läsprestanda så är enheten medelmåttig och särskilt vid läsning så hamnar enheten på efterkälken. Enheten är inget märkvärdigt, men absolut inte en dålig enhet men det finns betydligt bättre enheter, till bättre pris.

+ Duglig prestanda vid vanlig användning
+ Design/chassi känns prmium
+ Garantin gäller även utan orginalkvitto

– Långsam sekventiell läsprestanda och läsning av stora filer
– Lite hög strömförbrukning i idle

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2014-08-01

Samsung 850 Pro 256GB
Omdöme från: 2014-08-01
Den idag kanske mest intressanta modellen i Samsungs nya 850 Pro-familj är precis som sina syskon ett riktigt prestandamonster. Enheten är snabbare än andra enheter i storleksklassen och ofta lika snabb eller snabbare som större enheter med fler nand-chip. 10 års garanti, mycket lång uppskattad livslängd och stöd för Rapid, TGC Opal 2.0 samt låg energiförbrukning rundar av en imponerande SSD-enhet. Enheten tappar som sina syskon prestanda när den börjar bli full och har tyvärr ännu större problem med prislappen där Samsung idag tar nästan dubbelt så mycket betalt för samma mängd lagring som vissa kompetenta budgetalternativ i klassen. Samsungs nya V-nand och 850 Pro-serie är utan tvekan i en klass för sig när det gäller prestanda på SATA-marknaden i dagsläget men priserna måste fortfarande sjunka något.

+ Snabbaste SATA-enheten i sin storleksklass
+ 10 års garanti och mycket lång uppskattad livslängd
+ Konsekvent hög prestanda även under hård belastning
+ Strömsnål

– Tappar mycket prestanda när hela enheten är fylld
– Hög prislapp

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2014-06-24

Adata SP610 256GB
Omdöme från: 2014-06-24
SP610 är Adatas den nya budgetmodellen för 2014. och för att varabudgetmodell så presterar den väldigt bra. Det är särskilt i våra tester som är baserade på verkliga scenario som enheten visar sig från sin bästa sida. Den är faktiskt en av de snabbaste enheterna som vi testat i våra NHSB-tester. Detta beror mycket på att kontrollern från Silicon Motion är väldigt fokuserad på läsprestanda. Detta betyder samtidigt att man fått tumma på vissa andra delar och då är det primärt sekventiell skrivprestanda och så kallad steady state prestanda som är sämre. Det är också här vi ser den stora skillnaden mot dyrare enheter. Om du har en dator som du använder för att surfa och kolla på film, ja då kan Adata SP610 vara ett bra alternativ. Håll dock utkik på priset då man ofta kan få bättre enheter för inte så mycket extra pengar.

+ Bra prestanda i verkliga scenarion
+ Bra prestanda vid läsning
+ Låg strömförbrukning

– Dålig prestanda vid sekventiell skrivning
– Dålig prestanda vid tung belastning

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Corsair Force LX 256GB
Omdöme från: 2014-06-24
Corsair har kompletterat deras Force LS med den nya Force LX serien. Nyheter är bland annat ny kontroller från Silicon Motion, men också 128Gbit NAND. Detta resulterar i lägre pris men också betydligt sämre prestanda vid sekventiell skrivning. Läsning däremot är något som Force LX är rikigt bra på. Faktum är att enheten är snabbare än de flesta av konkurrenternas dyrare enheter i våra verklighetsbaserade tester, däribland Corsair egna Neutron GTX. Det största problemet med den här enheten är dock skrivprestandan och hur den presterar under tung belastning. Där är den rent av dålig i många fall. Som ersättare till en hårddisk i en laptop eller enklare surfdator, så kan den absolut vara ett alternativ.

+ Bra prestanda i verkliga scenarion
+ Bra prestanda vid läsning
+ Låg strömförbrukning

– Dålig prestanda vid sekventiell skrivning
– Dålig prestanda vid tung belastning

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2014-06-10

Plextor M6E 256GB
Omdöme från: 2014-06-10
Plextor är den första renodlade PCIe SSD-enheten som går att köpa i den svenska detaljhandeln. Alla övriga enheter går endast att köpa inbyggda i färdiga datorer. Enheten skeppas ansluten till ett medföljande adapter-kort med M.2-anlsutning som sedan sätts i en ledig PCI-e plats. Enheten kan inte plockas ur adaptern utan att bryta mot garantin, vilket vi ser som lite underligt. Positivt är däremot att Plextor erbjuder hela 5 års garanti vilket vi uppskattar. När det gäller prestanda så finns det idag inget som slår den här enheten i vanlig konsument-belastning. Skrivning ligger i klass med de snabbaste SATA-enheterna, men i läsning så finns det inget som slår M6E idag. Detta kombinerat med den låga latens som PCIe ger oss, så är detta en enhet som prestandamässigt är svår att matcha. Frågan är bara hur länge den står sig mot konkurrenternas lösningar när de lanseras.

+ Oslagbar läsprestanda tack vare PCIe
+ Grymt snabb i alla våra NHSB tester
+ 5 års garanti
+ Bootbar och kräver inga extra drivrutiner (Fullt stöd för AHCI)

– Märkbart dyrare än vanliga SATA-enheter
– Tar upp en PCI-e 4x plats

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2014-05-12

Intel 530 240GB
Omdöme från: 2014-05-12
Intel 530 är en enklare uppdatering från gamla 520. Enheten är fortfarande baserad på Sandforde SF2281 och dras fortfarande med de för och nackdelar som följer med kontrollern. Nyheterna är nytt NAND som är tillverkat på med 20 nanometers teknik tillsammans med en ny revision av kontrollern. Detta gör att enheten har något lägre strömförbrukning och stöd för devsleep. Förutom det så har inte så mycket hänt. De nya minneskretsarna gör faktiskt att enheten presterar sämre än 520 gör. Det är just prestandan som är det stora problemet, den är helt enkelt för långsam. Dock så har enheten fortfarande 5 års garanti.

+ 5 års garanti
+ Stöd för devsleep

– Långsam
– Tappar ännu mer prestanda med komprimerad data

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2014-04-24

Crucial M550 256GB
Omdöme från: 2014-04-24
Trots en väldigt tajt SSD-marknad där man kan hitta 10 olika enheter inom ett spann på 100kr, så lyckas ändå Crucial trycka in M550 som en väldigt prisvärd enhet, utan att den konkurrerar med M500. M550 är tänkt att vara en snabbare variant av M500 och är därför inte en ersättare. Båda enheterna kommer att fortsätta säljas. Prestandan i M550 är det absolut inget fel på och den är en av de snabbaste enheterna som vi testat. M550 kommer dessutom med alla funktioner som gjort M500 så populär. Vi hittar bland annat stöd för Microsofts E-drive-specifikation tillsammans med kondensatorer för att skydda enheten mot strömpikar och strömavbrott. Allt detta för ett mycket attraktivt pris. Tyvärr så tappar enheten väldigt mycket av sin prestanda under tung belastning vilket gör den olämplig för arbetsstationer och servrar. Dessutom så kommer enheten endast med 3 års garanti.

+ Mycket bra prestanda även vid 256 gigabyte
+ Kondensatorer för att skydda data mot strömpikar och strömavbrott
+ Stöd för TCG Opal 2.0 och IEEE-1667 (MS E-drive)

– 3 års garanti
– Tappar prestanda under hård belastning

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2014-03-19

Intel 730 240GB
Omdöme från: 2014-03-19
Intels 730 är deras nya entusiast-SSD utrustad med Intels senaste 20 nanometer NAND och egentillverkade SATA III-kontroller. Tyvärr så lever enheten inte riktigt upp till den prestandanivå som vi vant oss vid. Det är framförallt vid sekventiell skrivning som enheten tappar. Vid läsning däremot så går det riktigt fort. Det är fortfarande inte en dålig SSD, men det finns både betydligt snabbare och billigare alternativ. Även strömförbrukningen är lite för hög för att vi ska vara nöjda. Däremot så kommer enheten med 5-års garanti, mycket bra prestanda under hård belastning och kondensatorer för att skydda mot dataförlust vid strömavbrott. Detta gör den lämpligare än andra att köra i RAID.

+ 5 års garanti
+ Mycket bra prestanda under hård belastning

– Initialt lite för dyr
– Medioker skrivprestanda i 240GB-modellen

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2014-01-22

OCZ Vertex 460 240GB
Omdöme från: 2014-01-22
Vertex 460 240GB är en Vector 150 med kortare garanti och något lägre prislapp, varken mer eller mindre. Prestandan är det absolut inget fel på och enheten presterar nästan identiskt med Vertex 450 och Vector 150. Under hård belastning så visar enheten sin styrka och presterar ett av de bästa resultaten vi uppmätt. Prismässigt så ser det ut att bli bättre än tidigare, men ändå inte så lågt som vi hoppats på. Initialt så är den lite för dyr sett till dess 3 års garanti. Så länge enheten får vara fri från problem (OCZ har tidigare haft problem med stora antal RMA-ärende) och priset går ner en hundralapp eller två, så kan OCZ Vertex 460 bli ett riktigt bra val.

+ Mycket bra prestanda överlag
+ Mycket bra Garbage Collection och prestanda under hård belastning

– Initialt lite för dyr
– 3 års garanti

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2013-12-27

Corsair Force LS 240GB
Omdöme från: 2013-12-27
Som en mellanklassenhet så lämnar Corsair Force LS inte mycket mer att önska. Prestandan är inte på topp, men den är ok för de allra flesta. Enhetens kapacitet på 240GB gör den lagom stor för att ersätta en befintlig hårddisk i en laptop. Problemet är bara att det finns väldigt många enheter i prisläget runt 1 500 kronor och flera av dessa enheter har märkbart bättre prestanda och bättre garantitider Om du hittar enheten billigt så är den ett bra köp.

+ Duglig prestanda
+ Ok strömförbrukning

– Långsammare än andra i samma prissegment

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Teamgroup Dark L3 240GB
Omdöme från: 2013-12-27
Detta är den bästa enheten från Team Group som vi testat. Tyvärr så lider den av samma problem som Force LS. Den är helt ok prestandamässigt, drar förhållandevis lite ström och gör det man förväntar sig att den ska göra. Men i det prisläget som den ligger (runt 1 500kr i skrivande stund) så finns det många andra enheter som presterar betydligt bättre och kommer med längre garanti.

+ Duglig prestanda
+ Ok strömförbrukning

– Långsammare än andra i samma prissegment

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2013-11-07

OCZ Vector 150 240GB
Omdöme från: 2013-11-07
Vector 150 är en vidareutveckling av gamla toppmodellen med samma namn och enheterna är således väldigt lika. Prestandamässigt så är dock Vector 150 bättre på alla sätt och vis. Den presterar mycket bra i alla våra tester och lyckas faktiskt knipa förstaplatsen i flera av dem. Förutom det så presterar Vector 150 väldigt bra under hård belastning och dess Garbage Collection är nog det bästa som vi någonsin sett. Ovanpå detta så ger OCZ 5 års garanti och ökar mängden data som enheten ska klara av att skriva varje dag, från 20 gigabyte per dag dag till 50 gigabyte per dag. Strömförbrukningen har också förbättras från förra generationen och ligger nu på klart godkända nivåer. Tyvärr så ser enheten ut att bli ganska dyr när den släpps. Men om OCZ kan få ner priset i klass med de andra så kan det bli riktigt intressant då det i skrivande stund är en av de absolut snabbaste enheterna som går att få tag på.

+ Mycket bra prestanda
+ Fantastisk garbage collection
+ Bra prestanda under hård belastning

– Mer OP ger lägre lagringskapacitet
– Osäker prisbild

Lägsta pris på prisjakt.se: –

Testades 2013-10-30

Sandisk Extreme II 240GB
Omdöme från: 2013-10-30
Sandisks nya prestandaenhet är ett resultat av Sandisk utmärkta firmware tilllsammans med Marvells 88SS1987 kontroller. Resultatet är en enhet som presterar väldigt bra i de allra flesta tester. Även om enheten är långsammare än de allra snabbaste så saknar den också större nackdelar. Prestandan är bra, strömförbrukningen är ok och den har fem års garanti. Men det som verkligen gör Extreme II till en intressant enhet är dessa aggressiva garbage collection. Även under extremt tung belastning så presterar enheten riktigt bra och detta är något som vi saknat lite hos andra enheter. Dessutom så är enheten även det aggressivt prissatt. Det är inte den snabbaste enheten på marknaden. Men om du kan tänka dig att offra maximal prestanda för kontinuerlig prestanda, då är Sandisk Extreme II en enhet för dig.

+ Bra prestanda i alla våra tester
+ Mycket bra under hög belastning
+ 5 års garanti

– Mer OP ger lägre lagringskapacitet
– Saknar möjligheten att kryptera din data

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2013-10-17

Crucial M500 240GB
Omdöme från: 2013-10-17
Crucials M500 serie är en av de mest prisvärda enheterna som går att få tag på i idag. Crucial satsar inte heller på det absoluta toppskitet när det gäller prestanda. M500 är mer tänkt som en enhet som ”bara ska funka”. Enheten har flera funktioner för just detta. Bland annat så hittar vi kondensatorer som ska skydda mot data korruption vid exempelvis strömavbrott. För den saken skull så betyder inte det att M500 inte presterar bra. Det är en väl fungerande SSD som levererar solid prestanda i de flesta test. Enheten är dock begränsad av att den endast har 16 stycken NAND-enheter att arbeta mot. Resultatet blir märkbart sämre skrivprestanda än exempelvis M500 480GB och andra 256GB-modeller. Tyvärr så drar enheten också lite mer ström än andra enheter. Crucial M500 240GB är ett mycket bra val för exempelvis företagsdatorer där driftsäkerhet är viktigare än prestanda.

+ Respektabel prestanda överlag
+ Kondensatorer på kretskortet
+ Stöd för Opal 2.0

– Märkbart lägre sekventiell skrivprestanda än andra ~250GB enheter

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Samsung 840 Evo 250GB
Omdöme från: 2013-10-17
Samsung 840 Evo är den absolut hetase SSD serien just nu och det är också den som säljer bäst i Sverige just nu. Samsung har kombinerat fördelarna med att använda TLC-NAND (lägre pris) med smarta funktioner, stabil drift och riktigt bra prestanda. Trots att enheten är begränsad av att den använder TLC-NAND så presterar enheten bättre än flera andra tillverkares nuvarande toppmodeller. Dessutom så drar enheten väldigt lite ström. Allt detta gör den till den perfekta laptop-uppgraderingen. Enheten använder också nytt NAND som gör att varje NAND-enhet blir dubbelt så stor, vilket gör att 250GB-modellen inte kan fylla kontrollerns alla kanaler på bästa sätt. Detta resulterar i sämre skriv-prestanda jämfört med 500GB-modellen.

+ Bra prestanda i alla tester
+ Låg strömförbrukning
+ Väldigt prisvärd

– Märkbart lägre sekventiell skrivprestanda än andra ~250GB enheter

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2013-09-27

Vertex 450 256GB
Omdöme från: 2013-09-27
Vertex 450 256GB är en enhet som kunde ha blivit så bra. Då enheten är baserad på en underklockad version av Barefoot 3, så finns det gott om råstyrka att hämta och mycket riktigt så presterar enheten väldigt bra i de flesta av våra tester. Särskilt vid sekventiell skrivhastighet där enheten bara flyger fram. Strömförbrukningen är lite i högsta laget och vi skulle gärna se att OCZ såg över detta. Det som talar emot Vertex 450 är att den är alldeles för lik Vector. Den är bara lite långsammare, men också bara lite billigare. I skrivande stund så skiljer det bara 300 kronor mellan Vector och Vertex 450, och då får man 5 års garanti med den något snabbare Vector.

+ Mycket bra prestanda i alla tester
+ Premiumkänsla

– För nära Vector i pris och prestanda
– Endast 3 års garanti
– Något hög strömförbrukning

Lägsta pris på prisjakt.se: –

Testades 2013-06-06

Seagate 600 240GB
Omdöme från: 2013-06-12
Seagates 600 240GB har defenitivt den råstyrkan som krävs för att vara med och slåss bland de stora. Prestandan är inte riktigt i samma klass som Samsung 840 Pro eller OCZ Vector men annars så är det en av de snabbaste enheterna som vi testat. Likt Corsairs Neutron serie, så presterar enheten också väldigt bra under hård belastning. Enhetens garbagde collection kunde dock ha varit aningen mer aggresiv, då sekventiell skrivprestanda blir lidande efter hård belastning och har sedan svårt att återhämta sig utan TRIM. Ett potentielt problem är även strömförbrukningen vid vila där man ligger en bit efter konkurrenterna.

+ Mycket bra prestanda i alla våra tester
+ TRIM återställer prestandan till 100%

– Endast 3 års garanti
– Hög strömförbrukning vid vila
– Lite mesig Garbage collection

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

 

Seagate 600 Pro 200GB
Omdöme från: 2013-06-02
Seagates 600 Pro serie har flera likheter med konsumentversionerna. Största skillnaden är att enheten är utrustad med kondensatorer för att skydda data vid strömförluster. Minnena är dessutom handplockade för att hålla bättre. Detta tillsammans med en garanti på 5 år gör enheten något dyrare än sina syskon. Just vårt exemplar har dessutom väldigt mycket overprovisioning. Just det gör att enheten presterar extra bra i våra tester för hög belastning. Den tappar väldigt lite i sekventiell skrivprestanda efter vårt tortyrtest och TRIM återställer prestandan helt. Annars presterar enheten precis som konsumentversionen. Seagate 600 Pro kan abslut vara en kandidat för den som vill ha billig SSD-lagring i en server som kräver mycket läsningar. Om en server ska skriva mycket data så finns nog bättre alternativ. Som exempelvis Seagates Pulsar 2 enheter.

+ Mycket bra prestanda i alla våra tester
+ Presterar väldigt bra trots hög belastning
+ 5 års garanti
+ Kondensatorer för att skydda datan vid strömförluster

– Mindre lagringsutrymme än de flesta andra
– Relativt hög prislapp.

Lägsta pris på prisjakt.se: –

 

Testades 2013-05-13

OCZ Vertex 3.20 240GB
Omdöme från: 2013-05-13
OCZ ser över sina enheter och bestämer sig för att göra en ”refresh” av gamla Vertex 3 genom att uppdatera den med minneskretsar tillverkade med 20 nanometer. Förutom det så har det inte hänt så jättemycket. Vertex 3 är fortfarande en enhet som är baserad på Sandforce, med allt som det innebär. 20 nanometer borde göra enheten billigare med tiden men tyvärr så har det gjort enheten något långsammare än andra Sandforce-enheter. Vidare så är strömförbrukningen marginellt högre än föregångaren. Om valet står mellan Vertex 3 och Vertex 3.20 så är den något äldre enheten att föredra i de flesta fall. I vanlig ordning så är det priset som fäller avgörandet.

+ Duglig prestanda överlag

– Sämre prestanda med komprimerad data (ljud, film, musik)
– Sämre prestanda och strömförbrukning än föregångaren

Lägsta pris på prisjakt.se: –

 

Testades 2013-04-04

Sandisk Ultra Plus 256GB
Omdöme från: 2013-04-05
Sandisk Ultra Plus ska vara långsammare än Extreme som är deras premiumenhet. Kruxet är bara att Ultra Plus i många fall är snabbare. Sandisk har valt en något nerbantad kontroller och 19-nanometer NAND för att pressa ner priset, men samtidigt ha tillräckligt med råstyrka kvar. På väldigt många sätt så är Ultra Plus den kompletta mainstream enheten. Prestandan är i många fall myket bra och i vissa fall helt ok. Strömförbrukningen är mycket bra, inte riktigt i klass med Samsung 840 Pro, men inte långt ifrån. I dagsläget är enheten lite för dyr för att rekomendera, men när den går ner i pris så kan den absolut vara ett alternativ till Samsungs 840 250GB.

+ överlag bra prestanda
+ Snabbare än sina närmaste konkurrenter
+ Låg strömförbrukning

– Fortfarande lite för dyr för vad man får

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

 

Testades 2013-02-12

Kingston V300 240GB
Omdöme från: 2013-02-25
OBS! Detta omdöme gäller endast den äldre versionen av V300. Den nyare revisionen använder ansynkrona minneskretsar vilket gör denna enhet lika långsam som V200+. Var noga att kolla upp minneskretsarna innan köp OBS!

Kingstons nya budgetserie är baserad på välkända Sandforce 228x, med allt det nu innebär. Prestandan är god så länge man arbetar med filer som går att komprimera. Men när man hanterar data som inte går att komprimera så sjunker prestandan väldigt fort. Till skillnad från 120GB-modellen så tappar inte denna riktigt lika mycket. Däremot så är den en klar förbättring från föregångaren (V+200) tack vare sina Toggle-NAND minnen. Det märks också på prestandan då enheten ofta är i klass med Kingstons betydligt dyrare HyperX enheter. V300 är dock långsammare än HyperX i de flesta fall men det är nog inget som användare märker av. Strömförbrukningen är ganska normal för en Sandforce enhet av den här storleken.

+Slumpmässig skrivhastighet
+ Toggle-NAND
+ Bra tillbehör

– Sämre prestanda med komprimerad data (bilder, film, musik)

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2013-02-01

Samsung 840 250GB
Omdöme från: 2013-02-01
Samsung 840 250GB är en lite blandad kompott. Vill du ha en supersnabb SSD till din arbetsstation, server eller annan högpresterande maskin, då är inte detta SSD-enheten för dig. Om du däremot ska köpa din första SSD eller om du ska köpa en SSD till mammas nya surfdator, då kan Samsung 840 250GB vara ett bra alternativ. För att vara en budgetenhet så är prestandan riktigt bra, även om den inte kan mäta sig med de allra snabbaste. Strömförbrukningen är också bra, vilket gör den till ett bra alternativ som uppgradering till en laptop. På grund av att Samsung tillverkar samtliga komponenter och att den använder TLC-minnen, så finns det möjlighet att kunna sälja dessa mycket billigt i framtiden.

+ Bra prestanda för att vara en budget enhet
+ Låg strömförbrukning

– Endast 1000 skrivningar per minnescell ger begränsad livslängd
+ Långsammare än 240GB Sandforce

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2013-01-23

PNY XLR8 240GB
Omdöme från: 2013-01-23
Problemet med XLR8 240GB är att det inte finns någonting som gör att man skulle vilja köpa den före någon annan enhet. Det är samma gamla Sandforce kontroller med samma gamla synkrona minnen från Intel. Om man dessutom lägger på att enheten presterar överlag lite sämre än konkurrenterna och har betydligt högre strömförbrukning, så är det svårt att rekomendera XLR8 Pro 240GB. Med det sagt så vill vi säga att XLR8 Pro inte är en dålig SSD på något sätt, det är bara det att det finns konkurrenter som levererar en bättre produkt än vad PNY gör.

+ Presterar bra vid slumpmässiga skrivningar

– Medioker prestanda
– Hög strömförbrukning

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

 

PNY XLR8 Pro 240GB
Omdöme från: 2013-01-23
PNY XLR8 Pro lidar av många av de problem som XLR8 har. I många fall så hittar vi XLR8 Pro 240GB längre ner i listan än andra Sandforce enheter. Jämför med de andra högpresterade enheterna så finns det betydligt bättre alternativ. XLR8 Pro kommer dock med 5 års garanti om man registrerar sin enhet på PNY:s hemsida. Så vill man ha en Sandforce enhet med 5 års garanti, så kan XLR8 Pro 240GB vara ett alternativ. Vi skulle avråda från att sätta denna enhet i en laptop då strömförbrukningen är hög.

+ 5 års garanti (om man registrerar enheten på PNY:s hemsida)

– Hög strömförbrukning
– Långsammare än andra Sandforce-enheter

Lägsta pris på prisjakt.se: –

 

PNY Prevail Elite 240GB
Omdöme från: 2013-01-23
Prevail Elite 240 GB är PNY:s absolut intressantaste enhet. Då enheten är utrustad med MLC-HET minnen som klarar hela 10 000 skrivningar per minnescell. För vanliga användare så är det inte så intressant, men för mindre företag eller hemanvändare som vill ha en SSD i en webbserver eller databas server så är Prevail Elite en mer intressant lösning. PNY Prevail Elite är för den som vill ha en enhet för servrar, men som ändå inte vill betala premium pris för en Enterprise-enhet. Observera dock att Previal Elite lider av samma problem som PNY:s andra enheter. Något lägre prestanda och hög strömförbrukning.

+ MLC-HET minnen till ett pris som alla har råd med
+ 5års garanti

– Hög strömförbrukning, långsammare än andra Sandforce-enheter

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2012-12-13

OCZ Vector 256GB
Omdöme från: 2012-12-13
OCZ Vector är en av de absolut snabbaste enheterna som går att få tag i dagsläget. Jämfört med föregångaren Vertex 4 så är den bättre på allt. Det är framförallt vid sekventiell läs- och skrivning som Vector får sträcka på benen ordentligt. I våra Robocopy-tester så är den till och med snabbare än Samsung 840 Pro. Strömförbrukningen har förbättrats avsevärt sedan Vertex 4, och är numera inom rimliga nivåer. Initialt är priset något högre än vad vi är vana att se från OCZ och faktiskt lite för högt sett till konkurrenterna. Men då får man också en extremt snabb SSD och det är inte omöjligt att vi kommer att ge Vector en utmärkelse när priset är rätt.

+ Mycket bra prestanda
+ Solid design
+ 5 års garanti

– Dyrare än konkurrenter som den bättre presterande Samsung 840 Pro

Lägsta pris på prisjakt.se: –


Testades 2012-11-20

Adata SP 900 256GB
Omdöme från: 2012-11-20
Adata SP 900 256GB rättar till en del av prestandaproblemen som 128GB-modellen lider av, men inte alla. Enheten är fortfarande relativt långam på grund av de ansynkrona minnena. Är priset rätt så kan denna enhet vara ett alternativ för laptops eller enklare arbetstationer.

+ Ger lite mer lagringsutrymme jämfört med andra SF-enheter

– Sämre läsprestanda än enheter med synkrona minnen

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

 

Corsair Force 3 240GB
Omdöme från: 2012-11-20
Prestandamässigt så märks det att Corsairs gamle trotjänare börjar få det lite jobbigt att hänga med. Då enheten är baserad på asynkrona minneskretsar så tappar enheten väldigt mycket prestanda om man jämför med de nya enheterna på marknaden. Visst kan man spara någon hundrlapp, men vi anser att prestandaskillnaden är för stor för det lilla man känar.

+ Ok prestanda med okomprimerad data (OS, Program)

– En av de långsammaste enheterna vi testat

Lägsta pris på prisjakt.se: –

 

Corsair Force GS 240GB
Omdöme från: 2012-11-20
Corsair Force GS ska vara den snabbaste SandForce-baserade enheten som Corsair har i sitt stall. I våra tester så lyckas tyvärr inte Force GS att leva upp till de förväntningarna och enheten presterar överlag något sämre än sitt syskon Corsair Force GT.

+ Presterar bra vid slumpmässiga skrivningar

– Medioker prestanda
– Hög strömförbrukning

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

 

Corsair Force GT 240GB
Omdöme från: 2012-11-20
Tack vare sina 240GB som presterar denna enhet helt ok i de flesta fall. Likt alla Sandforce-enheter så blir den långsammare när det handlar om komprimerade filer (bilder, video och musik). Detta är Corsairs snabbaste SF-enhet i dagsläget och den finns att få tag på för en relativt billig peng. Se till att ha senare firmware än v5.0.3 för att få fullt TRIM-stöd.

+ Slumpmässig skrivprestanda
+ Låg strömförbrukning för att vara 240/256GB enhet

– Sämre prestanda med komprimerad data (ljud, film, musik)

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

 

Corsair Neutron 240GB
Omdöme från: 2012-11-20
Neutron må vara något långsammare än storebror GTX, men här finns prestanda så det räcker och blir över. Enheten presterar likvärdigt med GTX i många av våra tester. Förutom i de tester som är väldigt fokuserade på skrivningar, där är GTX märkbart bättre. Tillsammans med ett vettigt pris så blir den ett bra val. För dig som vill ha en high-end enhet till ett rimligt pris så är Corsair Neutron 240GB en enhet för dig. Du får dessutom 5 års garanti på köpet.

+ Genomgående bra prestanda (på allt)
+ 5 års garanti

– Hög strömförbrukning

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

 

Corsair Neutron GTX 240GB
Omdöme från: 2012-11-20
Neutron GTX 240GB är Corsair nya flaggskepp. Den kommer fullspäckad med nya funktioner och maximal prestanda för den kräsne. Även om enheten inte är den snabbaste av alla enheter vi testat så ligger Neutron GTX där uppe bland toppmodellerna i nästan alla våra tester. Det är särskilt när det kommer till skrivning av data som enheten verkligen får visa musklerna och lämnar då större delen av fältet bakom sig. En nackdel är att denna enhet troligtvis alltid kommer att vara dyrare än många konkurrenter. Men smakar det, så kostar det. En annan nackdel är att enheten drar förhållandevis mycket ström.

+ En av marknadens snabbaste enheter
+ 5 års garanti

– Hög strömförbrukning
– Högt pris

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

 

Corsair Performance Pro 256GB
Omdöme från: 2012-11-20
Performance Pro är en enhet som vi vet kommer att sluta säljas och ersätts istället utav Corsairs nya Neutron enheter. Lite synd kan vi tycka då Performance Pro är en väldigt snabb enhet som är i klass med de allra bästa som finns idag. Man kan fortfarande köpa den, men de är väldigt dyra. Hittar du en begagnad till ett bra pris så är det bara att köra på. Här finns mycket prestanda att hämta.

+ Bra prestanda oavsett vilken typ av belastning som används

– Drar mycket ström under belastning
– Utgår ur Corsair sortiment

Lägsta pris på prisjakt.se: –

 

Crucial M4 256GB
Omdöme från: 2012-11-20
256GB-modellen av Crucial M4 är ett bra budgetalternativ för dig som inte nödvändigtvis måste ha det bästa och snabbaste. När detta skrivs så tillhör samtliga M4-enheter de enheter som ger flest gigabyte per krona. Prestandamässigt så är den relativt långsam på sekventiell skrivning men i övrigt presterar den helt ok.

+ Bra budgetalternativ då dessa ofta är väldigt billiga
+ Låg strömförbrukning

– Låg prestanda vid sekventiell skrivning

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

 

Intel 335 240GB
Omdöme från: 2012-11-20
Med nya 20nm-minnen så har Intel 335 240GB möjlighet att bli en riktigt billig SSD-enhet. I dagsläget ligger den prismässigt ungefär som Intel 330 240GB men det är nog bara en tidsfråga innan den sjunker i pris och blir den billigaste 240GB-enheten på marknaden. Prestandamässigt så ligger den något efter Intels nuvarande toppmodell 520 240GB men den är i närheten och ibland faktiskt lite snabbare.

+ Duglig prestanda

– Sämre prestanda med komprimerad data (bilder, film, musik)
– Osäkerhet kring livslängden på Intels nya minnen

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

 

Intel 520 240GB
Omdöme från: 2012-11-20
När den kom så var detta det snabbaste som gick att köpa för pengar. Även om det inte var så länge sedan så har det fortfarande hänt en hel del och flera enheter har gått om i ren prestanda. Även om Intel 520 240GB inte är den snabbaste enheten längre, så får man fortfarande en kännsla av kvalite, säkerhet och stabilitet när man använder den. Prestandan är det inte heller något större fel på. Det är den snabbaste SF-enheten vi testat och ibland är den uppe och nosar bland de allra bästa.

+ Duglig prestanda
+ 5000 skrivningar per minnecell
+ Bra tillbehör
+ 5 års garanti

– Sämre prestanda med komprimerad data
– Kommer alltid att vara dyrare än konkurrenterna

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

 

Kingston HyperX 240GB
Omdöme från: 2012-11-20
Precis som lillebror så lider HyperX 240GB av identitetskris. Om Kingston ska kunna ha kvar dessa enheter i sitt sortiment så behöver de nog höja garantitiden till 5 år. Prestandamässigt så ligger den på samma nivå som andra Sandforce-enheter med 240GB. Det vill säga fullgod prestanda som räcker till de alra flesta men aningen sämmre än de bästa.

+ Duglig prestanda
+ 5000 skrivningar per minnecell
+ Bra tillbehör

– Sämre prestanda med komprimerad data
– Kommer alltid att vara dyrare än konkurrenterna Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

 

Kingston HyperX 3K 240GB
Omdöme från: 2012-11-20
HyperX 240GB 3K är en bra kompromiss för den som vill ha en vettig ersättare till sin hårddisk. Den är vettigt prissatt, man får bra med tillbehör och enheten känns ”lyxig”. Den är abolut inte den snabbaste enheten vi testat och den börjar känns aningen gammal nu. Som första SSD kan den absolut vara ett alternativ.

+ Duglig prestanda
+ Bra tillbehör

– Sämre prestanda med komprimerad data (ljud, film, musik)

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

 

Kingston V+200 240GB
Omdöme från: 2012-11-20
V+200 är en SandForce-enhet baserad på asynkrona minneskretsar. Det gör att prestandan blir rejält begränsad. Även om 240GB-modellen är betydligt piggare än 120GB-modellen så är det fortfarande så att detta är en av de lånsammaste 200GB+ enheterna som vi testat.

+Bra tillbehör

– Generellt låg prestanda. Särskilt vid läsning

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

 

OCZ Agility 3 240GB
Omdöme från: 2012-11-20
Precis som många andra budgetenheter så har Agility-serierna från OCZ utrustats med asynkrona minnen. Detta gör att enheten får försämrad läsprestanda och sämre skrivprestanda med komprimerad data. Fördelarna är att enheterna är billigare och drar något mindre ström. Agility 3 är inget undantag och presterar överlag ganska dåligt. Enheten räddas en aning av att den har 240GB lagringskapacitet, men annars är prestandan inte särskilt imponerande. Om den går att hitta till ett snuskigt lågt pris så kan den vara köpvärd, annars hoppa över den.

+ Billig

– Generellt låg prestanda, särskilt vid läsning.

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

 

OCZ Agility 4 256GB
Omdöme från: 2012-11-20
Agility 4 är OCZ:s senaste budget-SSD. Den är baserad på deras kontrollerkrets Everest 2 men kopplad till asynkrona minnen. Detta gör den långammare än Vertex 4 men också billigare. Tyvärr så har det visat sig att Everest 2 är långammare än många konkurrenter vid läsning och låg QD. Detta förvärras av de asynkrona minneskretsarna och i våra trace-tester (NHSB och PCmark7) så är Agility 4 den långsammaste av dem alla. I vissa lägen presterar den helt ok, i vissa lägen riktigt uselt.

+ Bra skrivprestanda även vid komprimerad data

– Mycket dålig läsprestanda

Lägsta pris på prisjakt.se: –

 

OCZ Vertex 3 240GB
Omdöme från: 2012-11-20
Vertex 3 240GB må vara gammal och inte särskilt unik, men alla Sandforce-enheter på 240GB presterar hyfsat bra i de flesta fall. Vertex 3 är inget undantag och dessa enheter kan mycket väl bli en bra instegsmodell när skiftet till Vertex 4 är klart (precis som V2 är en budgetmodell idag). Bra alternativ för de som vill skaffa in första SSD eller hitta en begagnad enhet.

+ Duglig prestanda

– Sämre prestanda med komprimerad data (ljud, film, musik)

Lägsta pris på prisjakt.se: –

 

OCZ Vertex 4 256GB
Omdöme från: 2012-11-20
Nyaste generationen Vertex-enheter och OCZ:s nuvarande toppserie. 128GB-modellen bjuder på mycket imponerande skrivprestanda trots sin ringa storlek. Särskilt imponerande är det att detta görs med vanliga synkrona minnen. Vertex 4 har dock sina problem. Prestandan kan komma att sjunka om enheten pressas under en längre period då den tappar prestanda om enheten fylls till mer än 50 procent. 256GB-modellen är inte lika beroende av detta då det finns mer lagringsyta att arbeta med.
Sett till prestanda så presterar OCZ Vertex 4 bra i många fall och lite sämre i vissa andra. Vi gillade 128GB-modellen för dess fina skrivprestanda. Den finns givetvis även i 256GB-modellen, men många av de Sandforce-baserade enheterna börjar komma ifatt Vertex 4 när vi kommer upp på en lagringskapacitet runt 240/256 gigabyte. Vertex 4 256GB är väldigt snabb på alla former av slumpmässig data (4K läs/skriv) och även sekventiell skrivning där den är uppe i toppen och nosar i vissa tester. Men när det kommer till sekventiell läsning så tappar enheten mark och hamnar en aning efter och vissa lägen riktigt långt efter konkurenterna.

+ Bra skrivprestanda
+ 5 års garanti
+ Prisvärd

– Tappar mot de andra vid sekventiell läsning
– Hög strömförbrukning

Lägsta pris på prisjakt.se: –

 

Plextor M3 Pro 256GB
Omdöme från: 2012-11-20
Plextor M3 Pro 256GB tillhör en av de absolut snabbaste som vi testat. Även om den inte är i toppen på alla tester så ligger den i diagrammens övre halva på alla tester. Den har egentligen inga svagheter heller, utan den presterar bra överlag. Tyvärr så sätter priset stopp för en annars väldigt intressant enhet. I skrivande stund så är priset så pass högt så det är inte ens tal om att rekommendera den till någon. Om du hittar den på rea någonstans så är det absolut ett bra val.

+ Genomgående mycket bra prestanda i alla tester
+ 5 års garanti

– Väldigt dyr

Lägsta pris på prisjakt.se: –

 

Plextor M5S 256GB
Omdöme från: 2012-11-20
Plextor M5S 256GB är en mycket kapabel enhet. Även om den inte är riktigt lika snabb som M3 och M3 Pro var innan. Den är dock fortfarande snabb för att vara en mainstreamenhet. I de allra flesta fall så presterar den mycket bra och ger prestanda som räcker för de flesta. Dessa enheter är fortfarande aningen dyra, men kommer troligtvis att sjunka i pris och då blir de genast mer intressanta.

+ Presterar bra i alla våra tester

– Fortfarande för dyr i Sverige
– Aningen hög strömförbrukning under belastning

Lägsta pris på prisjakt.se: –

 

Plextor M5 Pro 256GB
Omdöme från: 2012-11-20
Plextor M5 Pro 256GB är Plextors nya toppmodell och det märks om man tittar på våra prestandadiagram. I nästan varje test så ligger den bland den bland de fem bästa, ovsett vilket test det handlar om. Den har många likheter med föregångaren M3, men denna presterar bara lite bättre på allt. En av de absolut snabbaste enheterna som vi någonsin testat här på NH. Tyvärr så är priset allt annat än bra. I skrivande stund så kostar enheten ungefär 2400 kronor. Det är inte fullt lika illa som Plextor M3 PRO, men det är ändå flera hundralappar dyrare än de närmaste konkurrenterna.

+ En av marknades snabbaste enheter
+ 5 års garanti

– Dyr

Lägsta pris på prisjakt.se: –

 

Samsung 830 256GB
Omdöme från: 2012-11-20
För den som är ute efter en SSD som presterar bra men inte kostar så mycket så är Samsung 830 256G det bästa du kan köpa i skrivande stund. Enhetens prestanda är i många fall en bra bit över standard och prismässigt så är det en av de billigaste enheterna som finns att köpa. Precis som lillerbror 128GB så lider Samsung 830 256GB av dålig prestanda vid skrivning av av slumpmässig data och ganska hög strömförsörjning. Men annars så är detta en enhet som vi kommer att rekommendera våra läsare under den närmaste tiden.

+ Bäst pris/prestanda just nu
+ Bra tillgänglighet
+ Bra rykte

– Långsam vid skrivning av slumpmässig data
– Hög strömförbrukning

Lägsta pris på prisjakt.se: –

 

Samsung 840 Pro 256GB
Omdöme från: 2012-11-20
Samsung har vind i seglen just nu. Deras nya 840 PRO-serie är det i särklass snabbaste som vi någonsin har stött på i testlabbel. 256GB-modellen är märbart bättre än alla andra i de allra flesta tester och i vissa fall så är den totalt överlägsen. I skrivintensiva tester så är det några andra enheter som lyckas klämma sig in före, men då ligger 840 Pro ändå i nacken och flåsar. Detta är det snabbaste man kan köpa i 2,5-tums-förpackning och ett självklart val för den som vill ha det bästa av det bästa. Inte nog med det, den drar väldigt lite ström också.

+ I särklass snabbaste enheten som vi testat hittills
+ Mycket låg strömförbrukning

– Initialt ganska mycket dyrare än de andra

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

 

SanDisk Extreme 240GB
Omdöme från: 2012-11-20
SanDisk Extreme II40GB är en lite blandad kompott. I vissa fall presterar den något bättre än din standard 240GB Sandforce-enhet, och i vissa fall något sämre. Om man kan hitta den till ett bättre pris än en annan 240GB Sandforce-enhet, så är det absolut inget fel att köpa en SanDisk Extreme II40GB.

+ Duglig prestanda
– Sämre prestanda med komprimerad data (ljud, film, musik)

Lägsta pris på prisjakt.se: –

 

TeamGroup Xtreem S3 240GB
Omdöme från: 2012-11-20
TeamGroup Xtreem S3 240GB skulle kunna vara vilken SandForce baserad enhet som helst, men det är det inte. Det står i specifikationerna att enheten ska ha synkrona minnen, vilket också 120GB-modellen har. 240GB-modellen däremot har istället Toggle-NAND minnen. Men det är inte dokumenterat någonstans att den ska ha det. Dessutom så lider den av samma prestandabugg vid skrivning av slumpmässig data som 120GB-modellen har.

+ Ok prestanda överlag

– Mycket dålig prestanda vid skrivning av slumpmässig data (FW bugg?)
– Hög strömförbrukning
– Tappar prestanda med komprimerad data

Lägsta pris på prisjakt.se: –

 

TeamGroup Xtreem S3 Pro 240GB
Omdöme från: 2012-11-20
Precis som med de andra enheterna från TeamGroup så finns inte den här enheten i svenska butiker och vi har inga uppgifter om priser. När det gäller prestanda så är detta den bästa enheten som TeamGroup har att erbjuda. överlag så presterar den bra och är i klass med andra 240GB enheter med SandForce och precis som de andra så tappar den prestanda när man arbetar med komprimerad data. En annan nackdel är att enheten drar förhållandevis mycket ström.

+ Ok prestanda överlag

– Hög strömförbrukning
– tappar prestanda med komprimerad data

Lägsta pris på prisjakt.se: –

Innehåll

167
Leave a Reply

Please Login to comment
166 Comment threads
1 Thread replies
70 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
61 Comment authors
Askarman-Tjalve-dlq84dj christianthis Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

Varit nöjd och är nöjd med min crucial M4 128gb som tutar på 2 år senare.
samma pris som då får man 256gb idag.

men vilket test heh.

Marquzz
Medlem
Marquzz

Wow säger jag bara! Otroligt! Vilket hästjobb som måste legat bakom detta! Tummen upp!

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Marquzz”]Wow säger jag bara! Otroligt! Vilket hästjobb som måste legat bakom detta! Tummen upp![/quote]Jo det har tagit ett tag. Om man räknar ihop den totala tiden som testandet har kört och lägger det en sekvenens, så har jag testat i ungefär två veckor 🙂 Men som sagt, Grovjobbet är gjort nu och det kommer bli betydligt enklare för mig att testa nya enheter i framtiden. Så är den enhet ni saknar så är det bara att säga till. Då ska jag försöka fixa så den kommer med. Är det några frågetecken får ni gärna skicka ett mail eller PM… Läs hela »

Fredrik
Medlem
Fredrik

WoW!

Underbar artikel.

Håller med om att Plextor SSDer är dyrare än de flesta andra, men å andra sidan har jag inget att klaga på angående kvalitén eller hastigheten.

Visst, det kostar lite extra (999 kr för min 128GB M3 när den införskaffades) men jag upplever det som värt det för att slippa allt krångel.

Askarman
Medlem
Askarman

Yeah, I’m pretty excited too! Oh, I have a question for you. What do you think about this one https://campobet.se/sv/

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”xemacs”]WoW!

Underbar artikel.

Håller med om att Plextor SSDer är dyrare än de flesta andra, men å andra sidan har jag inget att klaga på angående kvalitén eller hastigheten.

Visst, det kostar lite extra (999 kr för min 128GB M3 när den införskaffades) men jag upplever det som värt det för att slippa allt krångel.[/quote]

Absolut. Jag gillar alla Plextors enheter. Särskillt M5 PRO då förståss ;). Den är verkligt med och slåss bland de vassaste enheterna. jag kan inte förstå varför de ska vara så mycket dyrare i Sverige. De är inte så dyrta utomlands.

flopper
Medlem
flopper

Kan nämnas att många ssd med nyare kontrollers kanske inte är helt optimala för äldre moderkort.
För en oinvigd så vill de köpa ssd men om deras moderkort är äldre kan det uppstå lite problem med kompatibilitet.

Anton Karmehed
Admin

Även som en som suttit med hela resan, eller kanske ännu mer för mig, så är detta den mäktigaste artikeln vi publicerat på NH under de snart 12 år vi varit aktiva. Ser vi till själva SSD-marknaden är det riktigt kul att vi faktiskt har en handfull olika kontrollerkretsar med riktigt konkurrenskraftig prestanda. Det bådar för en spännande framtid på SSD-marknaden helt klart.Ser även fram emot att se Intels nya enterprisekontroller i konsumentenheter. Förutom att Samsung imponerar riktigt stort i prestanda är det riktigt kul att se hur 240-256GB enheterna verkligen kommit till sin rätt prismässigt. Inte minst med tanke… Läs hela »

Anders Nilsson
Medlem

Grymt imponerad Gustav. Sjukt bra jobbat 😀

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Anders Nilsson”]Grymt imponerad Gustav. Sjukt bra jobbat :D[/quote]
Tack så mycket 🙂

Daniel
Medlem
Daniel

Otroligt bra test.Gillade speciellt de egenkomponerade testsviterna,mycket bra jobbat!.
Det här kommer bli det test jag rekommenderar alla ssd-köpsugna att läsa.

Och med fortlöpande uppdateringar så är det alltid aktuellt.
Tack så hemskt mycket.

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Jag tror någon på redaktionen får avstå från kaffe ett tag framöver.

Som 830 ägare blir man glad över att ha gjort ett bra val.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Har faktiskt tankar att skaffa en SSD trots mina negativa åsikter om dessa drivar. Det lär bli en 120 – 128GB version i alla fall. Jag brukar inte ha mer än 65GB på min hårddisk (med spelen inräknade) så det lär räcka för min del

Samsung 830 128GB ligger på min favoritlista efter att ha läst testet

Morkul
Medlem
Morkul

Jag har två Corsair SSD som är ca 2år gamle och båda får ”Health Status Critical” när jag kontrollerar med CrystalDiskInfo. Disken är inte alls 90GB längre heller utan har krympt ordentligt på grund av skadade minnesceller. Drift tiden är på 8170 timmar och total skrivning på endast 5,7TB och FireFox cachen står för ca 70% av det all på grund av att min dotter hela tiden spelar massa olika flash-spel. Nu för tiden så har risken för detta minskat dels på grund av att diskarna har blivit större och där med skrivs inte cachen över lika ofta och dels… Läs hela »

Medlem
WIRN

Grym artikel!

Flyfisherman
Medlem

Till Gustav Gager och övriga som arbetat med denna fantastiska guide vill jag bara säga att ni verkligen har gjort ett toppen arbete. Informativt och bra skrivet med mycket fakta. Särskilt tycker jag ni gjort det väldigt bra med informationssidorna i början av artikeln, men självklart alla testerna också samt bra sammanfattning med prisguidning på slutet. Kanske det blir aktuellt med en uppdatering eller notis på eran sida framöver om Samsungs 840 Pro pga. att det tydligen skall(?) släppas en viktig Firmware uppdatering snart, för att åtgärda något kritiskt fel. Det är väl inte riktigt klart där än med dessa… Läs hela »

Verbatim
Gäst
Verbatim

Hej,

Grymt test.
Det vore kul om Verbatims prisvärda SSD kom med i framtiden.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Morkul”]Jag har två Corsair SSD som är ca 2år gamle och båda får ”Health Status Critical” när jag kontrollerar med CrystalDiskInfo. Disken är inte alls 90GB längre heller utan har krympt ordentligt på grund av skadade minnesceller. Drift tiden är på 8170 timmar och total skrivning på endast 5,7TB och FireFox cachen står för ca 70% av det all på grund av att min dotter hela tiden spelar massa olika flash-spel. Nu för tiden så har risken för detta minskat dels på grund av att diskarna har blivit större och där med skrivs inte cachen över lika ofta och… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Flyfisherman”]Till Gustav Gager och övriga som arbetat med denna fantastiska guide vill jag bara säga att ni verkligen har gjort ett toppen arbete. Informativt och bra skrivet med mycket fakta. Särskilt tycker jag ni gjort det väldigt bra med informationssidorna i början av artikeln, men självklart alla testerna också samt bra sammanfattning med prisguidning på slutet. Kanske det blir aktuellt med en uppdatering eller notis på eran sida framöver om Samsungs 840 Pro pga. att det tydligen skall(?) släppas en viktig Firmware uppdatering snart, för att åtgärda något kritiskt fel. Det är väl inte riktigt klart där än med… Läs hela »

Tempel
Medlem
Tempel

Köpte två Hyper X förra julen för strax under 1000lapppen, bra köp och det priset då var det ingen som slog… och 5000 skrivningar känns en hel del bättre än 3000.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Guiden har nu fått sin första uppdatering. Förändringar ses enklast på guidens förstasida.

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Tempel”]Köpte två Hyper X förra julen för strax under 1000lapppen, bra köp och det priset då var det ingen som slog… och 5000 skrivningar känns en hel del bättre än 3000.[/quote]
Alla produkter påverkas givetvis mycket av priset, rea osv. Men SSD-enheter i synnerhet där det är så många bra enheter på marknaden och så lite som skiljer att priset ofta blir en extra stor faktor. Så har man tur och är påpasslig när det är rea eller specialerbjudande kan man göra riktiga kap som står sig rätt länge sett till pris/prestanda.

Pelle Svanslös
Gäst
Pelle Svanslös

[quote name=”-Tjalve-”][quote name=”Marquzz”]Wow säger jag bara! Otroligt! Vilket hästjobb som måste legat bakom detta! Tummen upp![/quote]Jo det har tagit ett tag. Om man räknar ihop den totala tiden som testandet har kört och lägger det en sekvenens, så har jag testat i ungefär två veckor 🙂 Men som sagt, Grovjobbet är gjort nu och det kommer bli betydligt enklare för mig att testa nya enheter i framtiden. Så är den enhet ni saknar så är det bara att säga till. Då ska jag försöka fixa så den kommer med. Är det några frågetecken får ni gärna skicka ett mail eller… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”Pelle Svanslös”]
Kommer ni uppdatera notisen om Samsung 840 Pro så fort ni får någon info om probelemet med de ”döda” diskarna?[/quote]
Artikelns syfte är att uppdateras löpande och alltid vara up-to-date 🙂

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Verbatim”]Hej,

Grymt test.
Det vore kul om Verbatims prisvärda SSD kom med i framtiden.[/quote]

Menar du Verbatim SSD 128GB som vi testade för några månader sedan?

drizzit
Medlem
drizzit

Grymt test, en stor eloge igen för de många modeller ni får med. Hade som vanligt gärna sett fler storlekar i samma modell serier testade men jag vet att ni försöker och att ni får ett begränsat material att arbeta med. Har själv en 128Gb Corsair performance pro som jag införskaffade efter ert test av den disken och jag är mycket nöjd med det köpet. Är hästlängder bättre än den vertex 3 jag bytte från. (den kostade dock mindre när jag köpte den än de gör nu konstigt nog, inte mycke men iaf) Återigen tack för alla fina recensioner och… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”-Tjalve-”]Hej Morkul. Jag tycker detta verkar väldigt intressant då det är flera parametrar som inte riktigt stämmer för mig. Först och främst, vilken modell är det du har? Eftersom det är 90GB så skulle jag gissa att det är en Corsair Force kanske? Jag har gjort ett litet snabb test för att försöka räkna ut ungefär hur mycket data som kan skrivas till en Corsair Force 40GB. Jag körde aldrig riktigt klart testet och det faktiska antalet skrivningar till NAND står inte i SMART data för dessa enheter. Men jag använder mig av okomprimerad sekventiell skrivning och det borde… Läs hela »

Jackuel
Gäst
Jackuel

Jag tycker detta är ett mycket bra initiativ! Jag återkommer och läser nhw ofta just pga av era SSD-tester. Detta uppskattas mkt!

En fråga: vet ni något om när Intels SSD DC S3700? När kommer den? När får ni in den för test?

Mvh Jackuel

Marquzz
Medlem
Marquzz

Detta test visar verkligen att man inte ska hoppa på nya diskar, utan avvakta minst ett halvår för att se hur de är. Tekniken är onekligen fortfarande ny och rätt obeprövad. Jag skulle tro att priskrig och jakten på ökad prestanda har lätt till minskad kvalité. Hellre en långsammare och pålitlig disk än en snabb som kraschar och med minskad prestanda som följd av dålig mjukvara. Jag har själv en Corsair GT och en A-data bägge med Sandforce SF-2200 och de har fungerat bra och varit stabila i nåt halvår nu. Datorn med Corsairen har blåskärmat kanske 4 ggr sen… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Morkul”]Nu skickade jag tyvärr iväg mina två diskar till Corsair, annars hade jag kunnat skickat en till dig så att du hade fått kolla. Corsair skickade dock en ny disk till mig som tack för hjälpen 🙂 Svaret jag fick av Corsair var: På grund av att disken var så pass liten och system plus lite program tog upp så pass stor andel av disken så blev ett litet antal celler hårt belastade utav cache skrivningarna. Om det stämmer så kan du inte simulera det med hjälp av långa sekventiella skrivningar eftersom det kommer belasta flera celler. Enligt Corsair… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Jackuel”]Jag tycker detta är ett mycket bra initiativ! Jag återkommer och läser nhw ofta just pga av era SSD-tester. Detta uppskattas mkt! En fråga: vet ni något om när Intels SSD DC S3700? När kommer den? När får ni in den för test? Mvh Jackuel[/quote] Hej. Kul att du tittar in hos oss och läser våra tester. Då kommer det finns mycket för dig i framtiden också vill jag lova 😉 Angående Intel DC S3700 så är det onekligen en mycket intressant SSD. Just med tanke på att det är Intels första egentillverkade SATA 6Gbps kontroller. Just DC S3700… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Marquzz”]Detta test visar verkligen att man inte ska hoppa på nya diskar, utan avvakta minst ett halvår för att se hur de är. Tekniken är onekligen fortfarande ny och rätt obeprövad. Jag skulle tro att priskrig och jakten på ökad prestanda har lätt till minskad kvalité. Hellre en långsammare och pålitlig disk än en snabb som kraschar och med minskad prestanda som följd av dålig mjukvara. Jag har själv en Corsair GT och en A-data bägge med Sandforce SF-2200 och de har fungerat bra och varit stabila i nåt halvår nu. Datorn med Corsairen har blåskärmat kanske 4 ggr… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”-Tjalve-”]Hej igen och tack för ditt svar. Haha attans. Det hade vart spämnnande att kolla på dem 😉 Corsair svar låter också mycket märkligt. Om enheten ifråga inte är från stenålderna (nått i stil med jmicron kontroller) så ska GC och Wear Leveling se till att det inte händer. Om du skriver data till en minnecell och sedan är den minnecellen statisk (Windows installation) då kommer den informationen att flyttas runt till olika platser (Wear Leveling). Det ökar WA ganska dramatiskt, men är nödvändigt för att du inte ska få just det problemet som corsair beskriver. jag tror de… Läs hela »

Kalle2001
Gäst
Kalle2001

Jisses vilket bra test, superbra!!!

Laglord3n
Gäst
Laglord3n

[quote name=”Morkul”]Intressant att läsa men då undrar jag hur fasen de kan flytta på filer som Windows låser?[/quote] Den flyttar inget, men om du läser upp fil a och skriver ned fil a på vad Windows tror är samma ställe på disken, så ska Wear leveling algorithmen se till att den skrivs på andra mindre utnyttjade minnesceller i verkligheten. Det är en av huvuduppgifterna för en SSD-kontroller och därför låter Corsairs svar väldigt mysko 🙂 Då skulle man som du säger kunna paja enheten genom att läsa/skriva samma fil några tusen ggr. Alltså address 0 är address 54454 fysiskt fösta… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Morkul”][quote name=”-Tjalve-”]Hej igen och tack för ditt svar. Haha attans. Det hade vart spämnnande att kolla på dem 😉 Corsair svar låter också mycket märkligt. Om enheten ifråga inte är från stenålderna (nått i stil med jmicron kontroller) så ska GC och Wear Leveling se till att det inte händer. Om du skriver data till en minnecell och sedan är den minnecellen statisk (Windows installation) då kommer den informationen att flyttas runt till olika platser (Wear Leveling). Det ökar WA ganska dramatiskt, men är nödvändigt för att du inte ska få just det problemet som corsair beskriver. jag tror… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Tack Laglord3n och -Tjalve-!

Känns som jag måste läsa på lite mer om Wear Leveling. Var väl 20 år sedan jag hade koll på det och då gäller det bränning av EMPROM och jag antar att det har hänt lite sedan dess.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Morkul”]Tack Laglord3n och -Tjalve-!

Känns som jag måste läsa på lite mer om Wear Leveling. Var väl 20 år sedan jag hade koll på det och då gäller det bränning av EMPROM och jag antar att det har hänt lite sedan dess.[/quote]

ja du, det är en djungel. Men är du intresserad skulle jag rekomendera att du läser sidorna om SSD-kontroller, olika typer av NAND och Garbage Collection, TRIM, Write Amplification, Overprovisioning

Morkul
Medlem
Morkul

Efter att ha läst en hel del de senaste dagarna angående Wear Leveling börjar jag känna mig inte mer insatt. Det finns två typer av Wear Leveling, statisk och dynamisk och de flesta moderna SSD använder båda typerna. Dynamic wear leveling håller koll på antalet cyklar varje minnesblock har gjort och skriver till de minnesblock som har minst antal skrivningar. Data som det aldrig sker någon förändring av (till exempel systemfiler) kommer aldrig Dynamic wear leveling flytta på. Static wear leveling flyttar runt på statisk data och försöker göra så många minnesblock som möjligt ledigt men helt utan dritekt kontroll… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Morkul”]Efter att ha läst en hel del de senaste dagarna angående Wear Leveling börjar jag känna mig inte mer insatt. Det finns två typer av Wear Leveling, statisk och dynamisk och de flesta moderna SSD använder båda typerna. Dynamic wear leveling håller koll på antalet cyklar varje minnesblock har gjort och skriver till de minnesblock som har minst antal skrivningar. Data som det aldrig sker någon förändring av (till exempel systemfiler) kommer aldrig Dynamic wear leveling flytta på. Static wear leveling flyttar runt på statisk data och försöker göra så många minnesblock som möjligt ledigt men helt utan dritekt… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”-Tjalve-”]Du har helt rätt i att det finns 2 olika typer av Wear leveling. SSD-Eneheter använder en kombination av de båda typerna. Delvis för att dynamisk är snabbare än statisk, men även statisk bör köras ibland också. Jag tror inte det finns någon SSD-enhet som använder endast dynamisk wear leveling. Det är mer minneskort och USB-minnen som gör det. Så dina gamla SSDer borde ha ha haft tillgång till statisk wear leveling.[/quote] Jo precis som jag skrev: Det finns två typer av Wear Leveling, statisk och dynamisk och de flesta moderna SSD använder båda typerna. Om mina diskar var… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Morkul”][quote name=”-Tjalve-”]Du har helt rätt i att det finns 2 olika typer av Wear leveling. SSD-Eneheter använder en kombination av de båda typerna. Delvis för att dynamisk är snabbare än statisk, men även statisk bör köras ibland också. Jag tror inte det finns någon SSD-enhet som använder endast dynamisk wear leveling. Det är mer minneskort och USB-minnen som gör det. Så dina gamla SSDer borde ha ha haft tillgång till statisk wear leveling.[/quote] Jo precis som jag skrev: Det finns två typer av Wear Leveling, statisk och dynamisk och de flesta moderna SSD använder båda typerna. Om mina diskar… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”-Tjalve-”] Coolt att du har kontakter hos Samsung. Du kanske kan fixa lite ”inside info” till mig då? 😉[/quote] Tyvärr sitter jag under en hel del NDA tyvärr. Men när det kommer till ARM och dess utveckling hos Samsung så finns det en hel del man skulle vilja säga ibland. [quote]Det finns säkert lägen där du kan stänga in alla SSD-enheter i ett hörn (SandForce enheter återhärmtar sig aldrig när man sätter dem i ett visst läge tex, inte ens med TRIM). Jag har dock väldigt svårt att tänka mig att du ska sätta den i ett såndant läge… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Morkul”]Tyvärr sitter jag under en hel del NDA tyvärr. Men när det kommer till ARM och dess utveckling hos Samsung så finns det en hel del man skulle vilja säga ibland.[/quote]Där finns en hel del jag skulle vilja veta också. Bland annat om deras nya MDX kontroller. [quote]Bara för att spåna lite på ett av problemen: När Static Wear Leveling sätter igång och ska flytta på filen så måste filen under ett tag finnas på två ställen eftersom själva pekaren till filen måste peka på en hel fil. Detta för att om ett program skulle försöka öppna/köra filen under… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”-Tjalve-”]För det första så kan man inte tänka ”filer” när vi pratar sånt här. När du sparar en fil så kommer filsystemet (NTFS eller FAT eller liknande) att använda sig av något som kallas för LBA. Det är egentligen ett stort adressregister. På en hårddisk så motsvarar en adress i LBA, en fysisk sektor på disken. När det gäller SSD så finns det ett lager emellan. LBA Snackar med SSD kontrollern och SSD kontrollen ger LBA adressen en motsvarande fysiska plats i NAND att lagra datan på. Detta är något som SSD-kontrollern sköter helt själv. LBA, filsystem och OS… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Morkul”]Ja att använda order fil kanske inte var helt korrekt dock håller SSD controllern kontroll på vilka LBA adresser som hör ihop så att den kan sprida ut den på så många kretsar som möjligt. SSDn klara av att läsa från flera kretsar samtidigt vilket ökar så väl las som skriv prestandan. Vissa firmware klarar denna process bättre andra sämre där av att de får olika prestanda trots att det är samma hårdvara. Sedan ska tilläggas att Static Wear Leveling hoppar inte igång om inte disken hamnar i idle, ja det gäller i alla fall Samsungs diskar.[/quote] Olika kontroller… Läs hela »

LosKrikon
Gäst
LosKrikon

Varför rekomendera intel 330 240gb före 180gb? Enligt prisjakt har de samma prestanda. Kan vara fel dock.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”LosKrikon”]Varför rekomendera intel 330 240gb före 180gb? Enligt prisjakt har de samma prestanda. Kan vara fel dock.[/quote]

Priserna uppdateras hela tiden. Vi försöker att alltid hålla uppdaterade rekommendationer. Tyvärr så kan vi inte uppdatera för varje lite prisskillnad så det kan vara så att det inte alltid stämmer 100%. I det här fallet så rekommenderar vi 330 180GB, inte 240 🙂

Rasmus Nyman
Gäst
Rasmus Nyman

Läser:

”För varje extra bit man lägger till så ökar antalet kombinationer logaritmiskt”

Stannar upp – läser igen och känner att något känns fel…

borde inte antalet kombinationer öka exponentiellt, med 8 bitar kan vi ju lagra 2^8=256 olika värden; inte log_2(8)=3 värden…

Kambiz
Gäst
Kambiz

FANTASTIKST bra artkel, hittade precis allt jag letade efter, mycket jag inte kan om SSD men troligen blir jag mer lärd när jag läst mig i genom
Bra jobbat Gager 😉

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Rasmus Nyman”]Läser:

”För varje extra bit man lägger till så ökar antalet kombinationer logaritmiskt”

Stannar upp – läser igen och känner att något känns fel…

borde inte antalet kombinationer öka exponentiellt, med 8 bitar kan vi ju lagra 2^8=256 olika värden; inte log_2(8)=3 värden…[/quote]

Hej Rasmus. Du har helt rätt. En så kallad ”brain fart” från min sida. Givetvis ska det vara exponentiellt och jag har nu åtgärda detta.

Tack.