Omdömen: 480GB och uppåt

På de här sidorna skriver vi ett kortare omdöme om varje enhet som vi testat. Dessa är sorterade efter storlek och sedan kronologisk ordning med de senaste omdömena längst upp. När vi testar flera enheter samtidigt så är dessa sorterade i bokstavsordning. Observera att priser ändras kontinuerligt och även om priset spelar en väldigt stor roll för våra rekommendationer ges det däremot inte någon större vikt i våra generella omdömen nedan. Priser förändras hela tiden så bör du ha det i åtanke när du läser våra omdömen. Titta alltid på enhetens senaste uppdaterade pris och jämför med de andra innan du bestämmer dig för vilken enhet som passar dig bäst.

Testades 2015-12-22

Samsung 950 Pro 512GB
Omdöme från: 2015-12-22
950 pro ssd 2I nuläget är detta den snabbaste SSD-enheten som går att köpa på den svenska marknaden. Kombinationen av Samsungs UBX-kontroller tillsammans med MLC V-NAND, PCI-Express och NVMe gör detta till ett litet kraftpaket som nästan helt saknar konkurrens. Den närmaste konkurrenten Intel 750 är snabbare på ett fåtal områden men i det stora hela så drar 950 Pro det längsta strået. I M.2-formatet så är närmaste konkurrenten just nu Kingstons Hyper X Predator. Det är fortfarande en AHCI-baserad enhet och hamnar därför en bra bit efter prestandamässigt. 950 Pro 512Gb har dock en del problem med värme full belastning under längre stunder. I 90 procent av fallen så kommer det inte påverka något, men det är fortfarande ett problem som vi hoppas att Samsung tar på allvar. Sedan ska man också komma ihåg att NVMe kräver att moderkortet har stöd för det och det krävs drivrutiner. Men för de som letar SSD till sin nybyggda dator känner att man har råd så är 950 Pro det bästa valet i dagsläget.

+ PCI-Express ger prestanda långt över vad äldre SATA-enheter klarar av
+ Den snabbaste SSD-enheten som vi någonsin testat
+ Litet och smidigt format som passar såväl stationära som bärbara datorer

– Kostar mer per gigabyte jämfört med SATA-enheter
– Endast bootbar på X99, Z97-chipset eller nyare (kräver NVMe-stöd)
– Problem med värme om enheten belastas under längre perioder

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2015-12-08

Adata SP550 480GB
Omdöme från: 2015-12-08
sp550 ssd3SP550 480GB är tillsammans med 960GB-modellen (som ej finns i Sverige i dagsläget) den snabbaste i Adatas SP550-serie. Det är dock inte en särskilt snabb SSD-enhet om man jämför med merparten av konkurrensen. Det är visserligen snabbare än BX200, Q300 och Trion 100. Men jämför med vilken annan MLC-enhet som helst så är den fortfarande rejält efter prestandamässigt. För dig som vill byta ut din befintliga hårddisk och inte har några krav på prestanda, ja då kan den vara ett alternativ. I dagsläget så finns dock betydligt bättre enheter för ungefär samma pris.

+ Något snabbare än sina närmaste konkurenter (BX200, Q300, Trion)
+ Billig

– Långsammare än motsvarande MLC enheter
– Väldigt långsam vid lite tyngre belastning

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2015-11-11

Crucial BX200 480GB
Omdöme från: 2015-11-11
bx200 ssd3BX200 handlar om en sak, och endast en sak: så mycket kapacitet som möjligt till så lågt pris som möjligt. Även om det gör SSD tillgängligt för fler kunder så kommer den lösningen med vissa begränsningar. I fallet BX200 så är priset väldigt dålig prestanda. Enheten använder en SLC-cache för att hålla prestandan på dugliga nivåer. Så länge du håller dig inom SLC-cachen (6GB på 480GB-modellen) så är prestandan acceptabel. Utanför så är prestandan rent ut sagt usel och nere på hårddisknivåer. Tyvärr så behövdes inte jättemycket belastning för att man ska komma utanför cachen och därmed märka av de negativa effekterna. Det här är en enhet för den som vill ha billigaste möjliga SSD utan några krav på prestanda.

+ Kommer att bli en av de billigaste enheterna på marknaden
+ SLC-cachen återhämtar sig snabbt när enheten är i vila

– En av de långsammaste enheterna som går att köpa idag
– Väldigt långsam vid lite större belastning

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2015-10-30

Toshiba Q300 480GB
Omdöme från: 2015-10-30
Q300 480GB är tyvärr en ganska trist enhet. ÄvenQ300 240 ssd1 om det är en budget-SSD så är prestandan för dålig rakt igenom. Trots att enheten borde prestera bättre än sina mindre syskon, så gör den inte det. I nästan alla tester så ligger de på ungefär samma nivå. Prissättningen är också alldeles för hög för att kunna konkurrera med de billigare enheterna från Samsung och Crucial. Då Q300 inte kan konkurrera med prestanda så måste den kunna konkurrera med pris och i dagsläget så kan den inte det.

+ Låg strömförbrukning i vila

– Bland de långsammaste enheterna som går att köpa idag
– Tappar mycket prestanda vid kontinuerlig belastning

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Toshiba Q300 Pro 512GB
Omdöme från: 2015-10-30
512GB versionen av Q300 Pro presterar ungefär lika med 256GB-modellen. g3_ssd-q300proDet gör att du får inget extra (förutom mer lagringsutrymme) genom att köpa denna. Vanligtvis får man även bättre prestanda. Q300 480GB presterar bra i alla våra tester och då särskilt i de tester som är baserade på verkligheten. Vi ska dock erkänna att det är lite svårt att motivera ett köp när priset är högre än exempelvis 850 Pro och Sandisk Extreme Pro.

+ Övrlag bra prestanda
+ 5års garanti

– Tappar mycket prestanda vid kontinuerlig belastning
– Inte särskillt prisvärd i dagsläget

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2015-08-24

Intel SSD 750 400GB
Omdöme från: 2015-08-24
Intel 750 1200Gb var verkligen en slags ”all in” för Intel. Man matchade PCI-Express med den biffigaste kontroller man kunde komma på och slängde in NAND-flash så det räckte och blev över. Nackdelen var ju dock att enheten kostade en bra bit över 10 000 kronor, vilket de flesta inte har råd med. 400GB-modellen är fortfarande inte billig, men ändå inom räckhåll för de flesta. Det var inget snack om att 400GB-modellen skulle vara långsammare, men den stora frågan var hur stor skillnad det är. Vi kan dock säga att det är förvånansvärt liten skillnad. I rena skrivtester så är givetvis 1200GB-modellen snabbare, men i övriga tester så är det precis lika ruskigt snabb som sin storebror. Eftersom enheten är betydligt mer ekonomisk än sin storebror så tar den över vår ”redaktörens val”-utmärkelse. Enheten har dock fortfarande samma problem som sin storebror: enheten är fortfarande flera gånger dyrare än SATA-enheter och man kan fortfarande inte använda den som boot-enhet på äldre moderkort. Men med den här typen av prestanda, så kan vi leva med det.

+ PCI-Express ger prestanda långt över vad äldre SATA-enheter klarar
+ 64Gbit NAND ger den likvärdig prestanda som 1200GB-modellen
+ Presterar mycket bra även vid tung belastning
+ Kostar ungefär lika mycket som andra PCIe SSD-enheter (GB/krona)
+ Fullt skydd mot stömavbrott

– Kostar betydligt mer på gigabyte jämfört med SATA-enheter
– Endast bootbar på X99- eller Z97-chipset (med NVMe stöd)
– Kan ej användas i laptops

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2015-07-08

OCZ Trion 100 480 GB
Omdöme från: 2015-07-08
480GB-modellen av Trion trodde vi skulle vara betydligt snabbare än 240GB. Så är också fallet, men skillnaden är väldigt liten. Det gör det svårare att rekommendera den här enheten eftersom högre kapacitet inte ger så mycket bättre prestanda. Positivt ör dock att OCZs SLC-cache läge klarar fler skrivningar innan den går tillbaka i TLC-läge. Tyvärr klarar den inte tillräckligt och i våra tester så sjönk prestandan ganska så omgående. Precis som med övriga Trion enheter så är det priset som bestämmer hur bra den här enheten är. Om den är 10% billigare än exempelvis BX100 eller 850 Evo, ja då kan den vara intressant. Annars så är ovanstående betydligt bättre alternativ.

+ Shield Plus Garanti
+ 240TB skrivningar under tre år, täcks av garantin

– Långsam
– Finns bättre enheter för ungefär samma pengar

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

OCZ Trion 100 960 GB
Omdöme från: 2015-07-08
960GB-modellen har rejält med lagringsutrymme. Problemet är att prestandan är så pass låg så at det tar väldigt lång tid att fylla. En annan fördel med mycket lagringskapacitet är att enheten håller länge och du kommer inte att skriva slut på minneskretsarna i första taget (trots att enheten använder TLC). Det största problemet med enheten är dess prestanda. Skrivhastigheten är bedrövlig för att vara en enhet med så stor kapacitet som detta, men samtidigt så är det något vi kan leva med så länge enhetens pris reflekterar det. Om vi tittar på enhetens listpris så ser det ut at bli en av de billigaste enheterna på marknaden. Men måste dock vara den billigaste av dem alla om den ska vara värd att lägga pengarna på.

+ Shield Plus Garanti
+ 240TB skrivningar under tre år, täcks av garantin

– Långsam
– Finns bättre enheter för ungefär samma pengar

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2015-06-09

Transcend SSD370 512GB
Omdöme från: 2015-06-10
512GB-modellen av SSD370 är den snabbaste och kanske den mest intressanta av de vi testat. Likt sina mindre syskon så är det en SSD som ger bra bra valuta för pengarna och en forhållandevis okomplicerad SSD. Olyckligtvis för Transcend så finns det väldigt mycket bra 500GB-enheter som ligger runt 2 000 kronor. Bland annat MX100, MX200 och BX100 från Crucial och inte minst Samsungs 850 Evo. Alla dessa enheter presterar lite bättre än SSD370 och ger därför lite bättre prestanda för pengarna. Men eftersom denna enhet är 512GB så blir den lite billigare per gigabyte och dessutom har den skydd mot strömförlust. Så om mängden skrivningar som täcks av garantin och skydd mot strömavbrott, är viktiga funktioner för dig, ja då är SSD370 absolut en enhet man bör överväga.

+ Bra all-around prestanda
+ Partiellt skydd mot strömförust
+ Garantin täcker upp till 150TB skrivningar

– Finns snabbare enheter till lägre pris (i skrivande stund, kolla aktuella priser)
– Tappar mycket prestanda vid kontinuerlig belastning

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2015-04-02

Intel SSD 750 1200GB
Omdöme från: 2015-04-02
Med SSD 750 så har Intel verkligen gått all-in. Man slopar det klassiskassd_Intel_750_1200_ssd3 2,5-tums 7-millimetersformatetet, man slopar SATA och man satsar istället på en gigantisk 18-kanals kontroller med stöd för PCIe 3.0 4X och NVMe, och resultatet är magiskt. Intel 750 är den överlägset snabbaset SSD-enheten som vi någonsin testat och den utklassar alla konkurrenter i allt. Intel visar här upp framtiden för SSD-lagring och vi gillar verkligen det vi ser. På grund av detta så har Intel behövt göra några kompromisser. Eftersom enheten använder NVMe så är det i dagsläget inte så många moderkort som kan boota ett operativsystem från den och endast Windows 8.1 inbyggda drivrutiner för NVMe. Intel tillhandahåller dock drivrutiner så du kan använda den även på andra operativsystem, men alltså inte installera något operativsystem på den. Intel har också vart tvungen att använda en större formfaktor och det gör att endast stationära datorer kan använda den och då tar den upp en kortplats. Räkna inte med att den blir särskilt billig heller.

+ PCI-Express ger prestanda långt över vad äldre SATA-enheter klarar
+ överlägset snabbaste SSD-enheten som vi någonsion testat
+ Presterar mycket bra även vid tung belastning
+ Kostar ungefär lika mycket som andra PCIe SSD-enheter (GB/krona)
+ Mycket lagringskapacitet
+ Fullt skydd mot stömavbrott

– Kostar betydligt mer på gigabyte jämfört med SATA-enheter
– Endast bootbar på X99- eller Z97-chipset (med NVMe stöd)
– Kan ej användas i laptops

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2015-03-24

Kingston HyperX Predator 480GB
Omdöme från: 2015-03-31
Kingston är äntligen tillbaka med en ny toppmodell. Kingstons Hyperx Predator är en M.2-enhet som använder sig av en PCIe-kontroller från Marvell. Det gör enheten till den snabbaste SSD-enheten som vi testat hittills och den piskar SATA-baserade enheter i nästan alla våra tester. Det medföljer också en adapter så man kan sätta den direkt i en PCIe-kortplats, eller så kan man montera den i en M.2-plats om man så vill. Den har också stöd för AHCI vilket gör att det går utmärkt att boota även äldre OS från den. Även under tung leastning så klarar den sig bra och presterar även ganska konsekvent. Ett litet frågetecken sätter vi dock runt enhetens TRIM -stöd som inte återställde prestandan fullt ut. Förhoppningsvis kan det lösas i en firmwareuppdatering senare. Annars är priset den största nackdelen då dessa PCIe-enheter är betydligt dyrare än dagens SATA-modeller. Men för den här typen av prestanda så får man nog räkna med att det kostar lite extra.

+ Medföljande adapterkort för de som saknar M.2 (går att köpa utan adapter också)
+ Grymt bra prestanda som slår alla SATA-enheter
+ Bootbar utan extra drivrutiner på äldre datorer (AHCI stöd)

– Bara 3 års garanti
– Dyr jämfört med SATA-enheter
– Saknar stöd för Devsleep
– Osäkert TRIM stöd

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2015-03-24

OCZ Vector 180 480GB
Omdöme från: 2015-02-25
OCZ:s nya toppmodell ersätter föregångaren Vector 150. Prestandamässigt så ligger den ganska lika med föregångaren men ändå något långsammare i nästan alla tester. Även under hård belastning så är den faktiskt lite sämre än Vector 150. Jämför med med de närmaste konkurrenterna så ligger den tyvärr något efter. Vad som är positivt är att OCZ valt att inkludera dessa i sitt Shield Plus-program. En annan fördel är att man numera har utrustat enheten med kondensatorer för att skydda enheten vid strömavbrott. Tyvärr saknas stöd för lägre strömsparlägen så som devsleep, vilket gör att enheten fortfarande drar ganska myckt ström.

+ 5 års garanti (Med shield plus)
+ överlag bra prestanda
+ Kondensatorer för att skydda enhetens funktioner vid strömavbrott

– Lite långsammare än andra toppmodeller
– Hög strömförbrukning

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

OCZ Vector 180 960GB
Omdöme från: 2015-02-25
Detta är den största klient SSD-enheten som OCZ släppt. Man har gjort det genom att använda Toshibas nya 128Gbit A19 NAND. Prestandamässigt så presterar den likvärdigt med Vector 180 480GB i de flesta tester, men i vissa fall så är den något långsammare. Denna enhet köper man nog mest för kapaciteten. Precis som övriga enheter i Vector 180-serien så har enheten kondensatorer föratt skydda enheten mot datakoruption. Enheten kommer också med 5 års garanti. Enheten har inget stöd för devsleep och drar generellt sätt lite mer ström än andra enheter. Detta är en SSD för de som kräver mycket kapacitet och bra prestanda.

+ 5års garanti (Med shield plus)
+ överlag bra prestanda
+ Kondenstaorer för att skydda enhetens funktioner vid strömavbrott

– Lite långsammare än andra toppmodeller
– Hög strömförbrukning

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2015-02-10

Crucial BX100 500GB
Omdöme från: 2015-02-10
BX100 är en nerbantad version av MX-serien och saknar därmed alla dess spciealfunktioner. Detta kan därför vara en intressant SSD för dig som bara är ute efter en billig enhet men inte bryr sig om kryptering, skydd mot strömpikar eller SLC-cachetekniker. Som Crucials nya budgetmodell så är den prissatt ungefär som MX100 och borde därför bli en av de billigaste SSD-enheterna på marknaden. Prestandan är acceptabel och ungefär i klass med MX100. Detta gör enheten något snabbare än Sandisk Ultra 2 och OCZ Arc. Det är alltså en SSD med duglig prestanda till ett mycket bra pris. Tyvärr så är den något långsammare än MX100 som dessutom har mer funktioner. Så länge MX100 finns till det här priset så finns ingen anledning att köpa denna. När MX100 väl är borta så kommer nog detta att vara bland de bästa budgetalternativen på marknaden.

+ Bra prestanda
+ Inga ”onödiga” funktioner för sin prisklass

– MX100 kostar i dagsläget lika mycket men är snabbare och har fler funktioner.

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Crucial MX200 500GB
Omdöme från: 2015-02-10
MX200 är uppföljaren till MX100 och har därmed samma funktioner som sin föregångare. Det betyder stöd för hårdvaruaccelererad kryptering (TCG Opal 2.0 och IEEE1667, MS e-drive) och delvis skydd mot strömpikar och strömavbrott med hjälp av kondensatorer. Kontrollern är densamma och minneskretsarna är i princip densamma. Denna modell presterar därför nästan identiskt med MX100 och det gör att den presterar överlag väldigt bra och är därmed konkuranskraftig i mellanklassen. Den nya funktionen DWA (SLC-cache) är tyvärr inte aktiverad på 500GB-modellen och kan därför inte användas. Detta gör MX200 500GB till en dyrare version av MX200. Det är en bra SSD men det dyrare priset gör den svårmotiverad så länge MX100 finns. Vårt tips är att köra med MX100 så länge de finns i lager. Men hittar du MX200 till lägre pris, kör på den.

+ Bra prestanda
+ Stöd för hårdvaruaccelererad bitlocker
+ Kondensatorer för att skydda data vid strömavbrott

– Långsammare än 850 Evo
– Dyrare än MX100 trots samma prestanda/funktioner
– Bara 3 års garanti

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2014-12-09

Samsung 850 Evo 1TB
Omdöme från: 2014-12-09
1TB SSD-lagring är något som många drömmer om. Tyvärr så är det inte lika många som är beredda att betala det som en 1TB SSD kostar. Då enheten presterar något sämre än syskonet på 500GB så finns det egentligen ingen anledning att välja 1TB-modellen rent prestandanmässigt. Om du är ute efter 1TB SSD-lagring så finns det samtidigt inte så mycket att välja på. Om du är ute efter en snabb 1TB SSD, men inte vill betala över 5 000 kr för en 850 Pro, och samtidigt inte tycker att 840 Evo ger tillräckligt bra prestanda, då är detta trots allt det bästa alternativet.

+ Bra prestanda
+ Stöd för hårdvaruaccelererad bitlocker
+ 5 års garanti
+ Låg strömförbrukning

– Dyr för att vara mellan/budgetklass
– Lite långsammare än 850 Evo med 500GB kapacitet

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Samsung 850 Evo 500GB
Omdöme från: 2014-12-09
Samsung 850 Evo får sträcka på benen fullt ut i deras 500GB-modell, och det märks. Prestandan är på topp i varje test och det är i princip bara 850 Pro, Sandisk Extreme Pro och Plextor M6E som kan mäta sig. Att få den här typen av prestanda ur TLC-nand är mycket imponerande. Enheten har dessutom en hel del bra funktioner som devsleep, Rapid och hårdvaruaccelererad kryptering via bitlocker. Det enda felet med enheten är att den fortfarande kostar lite för mycket. I de allra flesta fall så får du bättre valuta genom att lägga på lite till och köpa en 850 Pro istället. Vi väntar dock ivrigt på att priserna ska gå ner.

+ Mycket bra prestanda
+ Stöd för hårdvaruaccelererad bitlocker
+ 5 års garanti
+ Låg strömförbrukning

– Dyr för att vara mellan/budgetklass

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2014-10-09

Sandisk Extreme Pro 480GB
Omdöme från: 2014-10-09
Sandisk Extreme Pro är en evolution av Sandisk tidigare flaggskepp, Extreme 2. Detta gör att enheten ärvt mycket från just sin föregångare. Fokus för enheten är därför de mest krävande användarna som entusiaster, media proffs och spelare. Sandisk har valt att fortsätta använda Marvells 88SS9187-kontroller men passat på att uppdatera till den senaste generationen av sina Nand-flash kretsar. Man har också gjort ändringar i sin Ncache teknologi för att kunna trycka ut ännu mer prestanda. Enheten presterar, precis som sin föregångare, också väldigt bra under tung belastning. Prestandan är därför något bättre än Extreme 2 på alla fronter, vilket gör enheten till en av de absolut snabbaste SATA-enheterna. Dessutom så har man utökat garantitiden till hela 10 år. Strömförbrukningen är medelmåttig men samtidigt ska den primärt användas i arbetsstationer och speldatorer där inte strömförbrukning spelar så stor roll. Tyvärr saknas all form av krypteringsmöjligheter, vilket vi annars brukar se på high-end enheter. Sandisk Extreme Pro är ett bra val för dig som behöver en snabb SSD till din nya speldator, men tycker att Samsung 850 Pro är lite för dyr.

+ Väldigt bra prestanda
+ Presterar väldigt bra vid tung belastning
+10 års garanti

-Aningen hög strömförbrukning
– Inget krypteringsstöd

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2014-07-01

Samsung 850 Pro 512GB
Omdöme från: 2014-07-01
Ersättaren till 840 Pro och precis som sin föregångare så är det en enhet som har det mesta. Det är den snabbaste SATA-baserade SSD-enheten som vi hittills testat och den är i vissa fall uppe och nosar även på PCI-E baserade enheter prestandamässigt. Enheten bygger på Samsungs nya V-nand teknik som inte bara ger bra prestanda utan också lägre strömförbrukning och bättre livslängd. Detta avspeglas också i enhetens garantitid som är hela 10 år. Förutom det så är det den 512GB-enhet som drar minst ström av de vi hittills testat och den har även stöd för Devicesleep för att ytterligare sänka strömförbrukningen på de datorer som har stöd för det. Precis som 840 Evo så har 850 Pro även stöd för TCG Opal 2.0 samt IEEE1667 och Rapid. Rapid har även uppdaterats för att kunna utnyttja mer minne, vilket ger möjlighet till hutlös prestanda i vissa fall. Det ända negativa som vi kan hitta med enheten, är att den tappar mycket av sin prestanda när den är full.

+ Snabbaste SATA-enheten på marknaden
+ 10 års garanti
+ Konsekvent hög prestanda även under hård belastning
+ Strömsnål.

– Tappar mycket prestanda när hela enheten är fylld

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2014-06-27

Crucial MX100 512GB
Omdöme från: 2014-06-27
Med nya MX100 serien så tar Crucial ett stadigt grepp om mellanklass/budget segmentet. Enheten bygger på samma grund som man lade med M500 och i det stora hela så är det precis samma enhet. Enheten har stöd för TCG Opal 2, IEEE1667 och MS eDrive samtidigt som man även har kondensatorer för att skydda användardata om strömmen till enheten bryts. Nytt för MX100-serien är att man bytt kontroller till Marvell 88SS9189 och dessutom bytt till Microns purfärska 16 nanometers nand. Detta ger bättre prestanda på alla fronter och dessutom ett lägre pris. Prestandamässigt så är den lite långsammare än M550 men samtidigt märkbart snabbare än M500 och även snabbare än Samsungs populära 840 Evo. Allt detta till ett pris som känns som rena rånet. Aldrig har vi fått så mycket för våra slantar. På den negativa sidan så tycker vi att strömförbrukningen är medelmåttig och under hård belastning så presterar enheten inte jättebra. Men det är trots allt den överlägset bästa allround-enheten i storleksklassen.

+ Solid prestanda
+ Billig
+ Krypteringsmöjligheterna
+ Kondensatorer för att skydda data vid strömavbrott

– Tappar mycket prestanda under hård belastning

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2014-04-02

Adata SP920 512GB
Omdöme från: 2014-04-02
SP920 är sett till sina komponenter närmast en exakt kopia av Crucial M550. Huruvida alla funktioner som exempelvis kondensatorer för att skydda enheten mot strömförlust eller Microsofts E-Drive är aktiverade kan vi tyvärr inte svara på i dagsläget. Detta då vi inte fått några klara besked från Adata. Prestandan är det i alla fall inget fel på och enheten presterar mycket bra i alla våra tester. Enheten tappar en hel del prestanda när den pressas under en längre period. Strömförbrukningen är ganska normal för att vara en 512GB-enhet, men detta gör också att jämfört med andra enheter så drar den lite mer ström. Har du en laptop så bör du kunna utnyttja funktionen Devsleep och få ner strömförbrukningen markant. Eftersom vi saknar prisuppgifter så är det svårt att rekommendera köp av enheten från dag ett. Men det ser ut som om Adata kommer att ha ganska så aggressiv prissättning och då är det en enhet för gamers och konsumentanvändare att hålla ögonen på.

+ Mycket bra prestanda,
+ Konkurrenskraftigt pris.

– Tappar prestanda vid hård belastning
– Osäkerhet kring enhetens funktioner (E-drive och strömförlust-skydd) Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2013-08-27

Crucial M500 480GB
Omdöme från: 2013-09-10
Crucial nyaste SSD är mer fokuserad på driftsäkerhet och funktioner. Exmpelvis stöd för hårdvaruaccelererad kryptering med bitlocker. Prestandan är det dock inget större fel på och enheten presterar bra i många av våra tester. Den presterar däremot inte så bra under extremt tung belastning och detta är därför inte en enhet du sätter i en databasserver. Strömförbrukningen är ungefär vad man kan förvänta sig av en enhet med den här kapaciteten. Det som får enheten att stå ut är funktioner som RAIN och kondensatorer som sitter på kretskortet. Dessa är där för att skydda den data som du har lagrat. Trots detta så kommer enheten endast med tre års garanti. Crucial M500 är ett bra val om man föredrar driftsäkerhet före prestanda.

+ Prissättningen
+ Stöd för MS eDrive
+ Kondensatorer för att skydda datan vid strömavbrott

– Lägre sekventiell läsprestanda än M4

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2013-07-25

Samsung 840 Evo 500GB
Omdöme från: 2013-07-25
Samsung 840 Evo är ersättaren till 840 och använder sig av TLC-NAND.Enheten får därmed något lägre sekventiell skrivprestanda än de allra snabbaste enheterna på marknaden. Förutom det så är 840 Evo en av de snabbaste enheterna som vi någonsin testat och den slår i vissa fall även storebror 840 Pro. Kombinera det med låg strömförbrukning och ett låg pris, och du har en vinnare. Om priserna hamnar där de förväntas och du behöver mer än 250 gigabyte i lagringsutrymme så finns det inget bättre köp än Samsung 840 Evo 500GB. Det skadar ju inte heller att enheten i september får stöd för hårdvaruacelererad kryptering med Bitlocker.

+ Mycket bra prestanda
+ Mycket låg strömförbrukning

– Något lägre sekventiell skrivprestanda

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2013-06-12

Seagate 600 480GB
Omdöme från: 2013-06-12
Seagate 600 480GB är den snabbaste av de tre Seagate 600 modellersom vi testat. Ofta så brukar 240GB och 480GB-modellerna prestera lika, och det gör de även här. Skillnaden är att 480GB-modellen är lite bättre i alla tester. Enheten presterar särskilt vid sekventiell skrivning. Den lider inte heller av samma prestandaförlust i vårt tortyrtest som lillebror. Troligtvis beror detta på att 480GB-modellen har mer utrymme för overprovisioning. Detta gör även att garbage collection och TRIM fungerar mycket bra. Precis som de andra enheterna baserade på LM8780 så drar Seagate 600 480GB ganska mycket ström i vila. För att vara en 480GB-modell så kommar den undan med det, men det finns betydligt mer strömsnåla enheter därute.

+ Mycket bra prestanda i alla våra tester.
+ TRIM återställer prestandan till 100%

– Endast 3 års garanti.

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2012-12-04

Intel DC S3700 800GB
Omdöme från: 2012-12-04
Eftersom Intel DC S3700 800GB är en Enterprise-enhet så är densvår att rekommendera för den stora massan. Vi tycker ändå att det finns en marknad för den här enheten i stora virtualiserade miljöer och hårt belastade lagringssystem. Den är också intressant för små/medelstora företag som behöver bättre prestanda på serversidan. Ett gäng sådana här enheter i RAID och du har ett system som klarar sig länge, presterar ruskigt bra och har stor kapacitet. Men då får man också vara beredd att betala för det.

+ Bra prestanda
+ Mycket lagringsyta
+ Bra livslängd

– Mycket dyr på grund av MLC-HET.

Lägsta pris på prisjakt.se: –

Testatdes 2012-12-20

Crucial M4 512GB
Omdöme från: 2012-11-20
Prestandamässigt så är Crucial M4 512GB och 256GB väldigt lika. Bådahar duglig prestanda vid slumpmässig läsning och skrivning. Vid sekventiell prestanda så är båda riktigt snabba när det gäller läsning och något långsammare när det gäller skrivning. Behöver du lagringsutrymme före skrivprestanda så är Crucial M4 512GB någonting för dig.

+I skrivande stund den billigaste 512 gigabyte-enheten i Sverige

– Låg prestanda vid sekventiell skrivning

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

 

Samsung 840 Pro 512GB
Omdöme från: 2012-12-20
Samsung 840 Pro 512GB har samma fördelar och nackdelar som 256GB-modellen. Båda har precis samma specifikationer och de presterar nästan identiskt. Av förklarliga skäl så drar 512GB-modellen något mer ström, men annars så är det bara lagringskapaciteten som skiljer dem åt. Om du arbetar med mycket stora filer och har högra krav på prestanda, då finns det inga andra alternativ. Samsung 840 Pro 512GB är den enhet du ska ha.

+ I särklass snabbaste enheten som vi tetsat hittils
+ Mycket låg strömförbrukning

– Initialt ganska mycket dyrare än de andra

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Innehåll

167
Leave a Reply

Please Login to comment
166 Comment threads
1 Thread replies
70 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
61 Comment authors
Askarman-Tjalve-dlq84dj christianthis Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

Varit nöjd och är nöjd med min crucial M4 128gb som tutar på 2 år senare.
samma pris som då får man 256gb idag.

men vilket test heh.

Marquzz
Medlem
Marquzz

Wow säger jag bara! Otroligt! Vilket hästjobb som måste legat bakom detta! Tummen upp!

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Marquzz”]Wow säger jag bara! Otroligt! Vilket hästjobb som måste legat bakom detta! Tummen upp![/quote]Jo det har tagit ett tag. Om man räknar ihop den totala tiden som testandet har kört och lägger det en sekvenens, så har jag testat i ungefär två veckor 🙂 Men som sagt, Grovjobbet är gjort nu och det kommer bli betydligt enklare för mig att testa nya enheter i framtiden. Så är den enhet ni saknar så är det bara att säga till. Då ska jag försöka fixa så den kommer med. Är det några frågetecken får ni gärna skicka ett mail eller PM… Läs hela »

Fredrik
Medlem
Fredrik

WoW!

Underbar artikel.

Håller med om att Plextor SSDer är dyrare än de flesta andra, men å andra sidan har jag inget att klaga på angående kvalitén eller hastigheten.

Visst, det kostar lite extra (999 kr för min 128GB M3 när den införskaffades) men jag upplever det som värt det för att slippa allt krångel.

Askarman
Medlem
Askarman

Yeah, I’m pretty excited too! Oh, I have a question for you. What do you think about this one https://campobet.se/sv/

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”xemacs”]WoW!

Underbar artikel.

Håller med om att Plextor SSDer är dyrare än de flesta andra, men å andra sidan har jag inget att klaga på angående kvalitén eller hastigheten.

Visst, det kostar lite extra (999 kr för min 128GB M3 när den införskaffades) men jag upplever det som värt det för att slippa allt krångel.[/quote]

Absolut. Jag gillar alla Plextors enheter. Särskillt M5 PRO då förståss ;). Den är verkligt med och slåss bland de vassaste enheterna. jag kan inte förstå varför de ska vara så mycket dyrare i Sverige. De är inte så dyrta utomlands.

flopper
Medlem
flopper

Kan nämnas att många ssd med nyare kontrollers kanske inte är helt optimala för äldre moderkort.
För en oinvigd så vill de köpa ssd men om deras moderkort är äldre kan det uppstå lite problem med kompatibilitet.

Anton Karmehed
Admin

Även som en som suttit med hela resan, eller kanske ännu mer för mig, så är detta den mäktigaste artikeln vi publicerat på NH under de snart 12 år vi varit aktiva. Ser vi till själva SSD-marknaden är det riktigt kul att vi faktiskt har en handfull olika kontrollerkretsar med riktigt konkurrenskraftig prestanda. Det bådar för en spännande framtid på SSD-marknaden helt klart.Ser även fram emot att se Intels nya enterprisekontroller i konsumentenheter. Förutom att Samsung imponerar riktigt stort i prestanda är det riktigt kul att se hur 240-256GB enheterna verkligen kommit till sin rätt prismässigt. Inte minst med tanke… Läs hela »

Anders Nilsson
Medlem

Grymt imponerad Gustav. Sjukt bra jobbat 😀

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Anders Nilsson”]Grymt imponerad Gustav. Sjukt bra jobbat :D[/quote]
Tack så mycket 🙂

Daniel
Medlem
Daniel

Otroligt bra test.Gillade speciellt de egenkomponerade testsviterna,mycket bra jobbat!.
Det här kommer bli det test jag rekommenderar alla ssd-köpsugna att läsa.

Och med fortlöpande uppdateringar så är det alltid aktuellt.
Tack så hemskt mycket.

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Jag tror någon på redaktionen får avstå från kaffe ett tag framöver.

Som 830 ägare blir man glad över att ha gjort ett bra val.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Har faktiskt tankar att skaffa en SSD trots mina negativa åsikter om dessa drivar. Det lär bli en 120 – 128GB version i alla fall. Jag brukar inte ha mer än 65GB på min hårddisk (med spelen inräknade) så det lär räcka för min del

Samsung 830 128GB ligger på min favoritlista efter att ha läst testet

Morkul
Medlem
Morkul

Jag har två Corsair SSD som är ca 2år gamle och båda får ”Health Status Critical” när jag kontrollerar med CrystalDiskInfo. Disken är inte alls 90GB längre heller utan har krympt ordentligt på grund av skadade minnesceller. Drift tiden är på 8170 timmar och total skrivning på endast 5,7TB och FireFox cachen står för ca 70% av det all på grund av att min dotter hela tiden spelar massa olika flash-spel. Nu för tiden så har risken för detta minskat dels på grund av att diskarna har blivit större och där med skrivs inte cachen över lika ofta och dels… Läs hela »

Medlem
WIRN

Grym artikel!

Flyfisherman
Medlem

Till Gustav Gager och övriga som arbetat med denna fantastiska guide vill jag bara säga att ni verkligen har gjort ett toppen arbete. Informativt och bra skrivet med mycket fakta. Särskilt tycker jag ni gjort det väldigt bra med informationssidorna i början av artikeln, men självklart alla testerna också samt bra sammanfattning med prisguidning på slutet. Kanske det blir aktuellt med en uppdatering eller notis på eran sida framöver om Samsungs 840 Pro pga. att det tydligen skall(?) släppas en viktig Firmware uppdatering snart, för att åtgärda något kritiskt fel. Det är väl inte riktigt klart där än med dessa… Läs hela »

Verbatim
Gäst
Verbatim

Hej,

Grymt test.
Det vore kul om Verbatims prisvärda SSD kom med i framtiden.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Morkul”]Jag har två Corsair SSD som är ca 2år gamle och båda får ”Health Status Critical” när jag kontrollerar med CrystalDiskInfo. Disken är inte alls 90GB längre heller utan har krympt ordentligt på grund av skadade minnesceller. Drift tiden är på 8170 timmar och total skrivning på endast 5,7TB och FireFox cachen står för ca 70% av det all på grund av att min dotter hela tiden spelar massa olika flash-spel. Nu för tiden så har risken för detta minskat dels på grund av att diskarna har blivit större och där med skrivs inte cachen över lika ofta och… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Flyfisherman”]Till Gustav Gager och övriga som arbetat med denna fantastiska guide vill jag bara säga att ni verkligen har gjort ett toppen arbete. Informativt och bra skrivet med mycket fakta. Särskilt tycker jag ni gjort det väldigt bra med informationssidorna i början av artikeln, men självklart alla testerna också samt bra sammanfattning med prisguidning på slutet. Kanske det blir aktuellt med en uppdatering eller notis på eran sida framöver om Samsungs 840 Pro pga. att det tydligen skall(?) släppas en viktig Firmware uppdatering snart, för att åtgärda något kritiskt fel. Det är väl inte riktigt klart där än med… Läs hela »

Tempel
Medlem
Tempel

Köpte två Hyper X förra julen för strax under 1000lapppen, bra köp och det priset då var det ingen som slog… och 5000 skrivningar känns en hel del bättre än 3000.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Guiden har nu fått sin första uppdatering. Förändringar ses enklast på guidens förstasida.

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Tempel”]Köpte två Hyper X förra julen för strax under 1000lapppen, bra köp och det priset då var det ingen som slog… och 5000 skrivningar känns en hel del bättre än 3000.[/quote]
Alla produkter påverkas givetvis mycket av priset, rea osv. Men SSD-enheter i synnerhet där det är så många bra enheter på marknaden och så lite som skiljer att priset ofta blir en extra stor faktor. Så har man tur och är påpasslig när det är rea eller specialerbjudande kan man göra riktiga kap som står sig rätt länge sett till pris/prestanda.

Pelle Svanslös
Gäst
Pelle Svanslös

[quote name=”-Tjalve-”][quote name=”Marquzz”]Wow säger jag bara! Otroligt! Vilket hästjobb som måste legat bakom detta! Tummen upp![/quote]Jo det har tagit ett tag. Om man räknar ihop den totala tiden som testandet har kört och lägger det en sekvenens, så har jag testat i ungefär två veckor 🙂 Men som sagt, Grovjobbet är gjort nu och det kommer bli betydligt enklare för mig att testa nya enheter i framtiden. Så är den enhet ni saknar så är det bara att säga till. Då ska jag försöka fixa så den kommer med. Är det några frågetecken får ni gärna skicka ett mail eller… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”Pelle Svanslös”]
Kommer ni uppdatera notisen om Samsung 840 Pro så fort ni får någon info om probelemet med de ”döda” diskarna?[/quote]
Artikelns syfte är att uppdateras löpande och alltid vara up-to-date 🙂

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Verbatim”]Hej,

Grymt test.
Det vore kul om Verbatims prisvärda SSD kom med i framtiden.[/quote]

Menar du Verbatim SSD 128GB som vi testade för några månader sedan?

drizzit
Medlem
drizzit

Grymt test, en stor eloge igen för de många modeller ni får med. Hade som vanligt gärna sett fler storlekar i samma modell serier testade men jag vet att ni försöker och att ni får ett begränsat material att arbeta med. Har själv en 128Gb Corsair performance pro som jag införskaffade efter ert test av den disken och jag är mycket nöjd med det köpet. Är hästlängder bättre än den vertex 3 jag bytte från. (den kostade dock mindre när jag köpte den än de gör nu konstigt nog, inte mycke men iaf) Återigen tack för alla fina recensioner och… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”-Tjalve-”]Hej Morkul. Jag tycker detta verkar väldigt intressant då det är flera parametrar som inte riktigt stämmer för mig. Först och främst, vilken modell är det du har? Eftersom det är 90GB så skulle jag gissa att det är en Corsair Force kanske? Jag har gjort ett litet snabb test för att försöka räkna ut ungefär hur mycket data som kan skrivas till en Corsair Force 40GB. Jag körde aldrig riktigt klart testet och det faktiska antalet skrivningar till NAND står inte i SMART data för dessa enheter. Men jag använder mig av okomprimerad sekventiell skrivning och det borde… Läs hela »

Jackuel
Gäst
Jackuel

Jag tycker detta är ett mycket bra initiativ! Jag återkommer och läser nhw ofta just pga av era SSD-tester. Detta uppskattas mkt!

En fråga: vet ni något om när Intels SSD DC S3700? När kommer den? När får ni in den för test?

Mvh Jackuel

Marquzz
Medlem
Marquzz

Detta test visar verkligen att man inte ska hoppa på nya diskar, utan avvakta minst ett halvår för att se hur de är. Tekniken är onekligen fortfarande ny och rätt obeprövad. Jag skulle tro att priskrig och jakten på ökad prestanda har lätt till minskad kvalité. Hellre en långsammare och pålitlig disk än en snabb som kraschar och med minskad prestanda som följd av dålig mjukvara. Jag har själv en Corsair GT och en A-data bägge med Sandforce SF-2200 och de har fungerat bra och varit stabila i nåt halvår nu. Datorn med Corsairen har blåskärmat kanske 4 ggr sen… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Morkul”]Nu skickade jag tyvärr iväg mina två diskar till Corsair, annars hade jag kunnat skickat en till dig så att du hade fått kolla. Corsair skickade dock en ny disk till mig som tack för hjälpen 🙂 Svaret jag fick av Corsair var: På grund av att disken var så pass liten och system plus lite program tog upp så pass stor andel av disken så blev ett litet antal celler hårt belastade utav cache skrivningarna. Om det stämmer så kan du inte simulera det med hjälp av långa sekventiella skrivningar eftersom det kommer belasta flera celler. Enligt Corsair… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Jackuel”]Jag tycker detta är ett mycket bra initiativ! Jag återkommer och läser nhw ofta just pga av era SSD-tester. Detta uppskattas mkt! En fråga: vet ni något om när Intels SSD DC S3700? När kommer den? När får ni in den för test? Mvh Jackuel[/quote] Hej. Kul att du tittar in hos oss och läser våra tester. Då kommer det finns mycket för dig i framtiden också vill jag lova 😉 Angående Intel DC S3700 så är det onekligen en mycket intressant SSD. Just med tanke på att det är Intels första egentillverkade SATA 6Gbps kontroller. Just DC S3700… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Marquzz”]Detta test visar verkligen att man inte ska hoppa på nya diskar, utan avvakta minst ett halvår för att se hur de är. Tekniken är onekligen fortfarande ny och rätt obeprövad. Jag skulle tro att priskrig och jakten på ökad prestanda har lätt till minskad kvalité. Hellre en långsammare och pålitlig disk än en snabb som kraschar och med minskad prestanda som följd av dålig mjukvara. Jag har själv en Corsair GT och en A-data bägge med Sandforce SF-2200 och de har fungerat bra och varit stabila i nåt halvår nu. Datorn med Corsairen har blåskärmat kanske 4 ggr… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”-Tjalve-”]Hej igen och tack för ditt svar. Haha attans. Det hade vart spämnnande att kolla på dem 😉 Corsair svar låter också mycket märkligt. Om enheten ifråga inte är från stenålderna (nått i stil med jmicron kontroller) så ska GC och Wear Leveling se till att det inte händer. Om du skriver data till en minnecell och sedan är den minnecellen statisk (Windows installation) då kommer den informationen att flyttas runt till olika platser (Wear Leveling). Det ökar WA ganska dramatiskt, men är nödvändigt för att du inte ska få just det problemet som corsair beskriver. jag tror de… Läs hela »

Kalle2001
Gäst
Kalle2001

Jisses vilket bra test, superbra!!!

Laglord3n
Gäst
Laglord3n

[quote name=”Morkul”]Intressant att läsa men då undrar jag hur fasen de kan flytta på filer som Windows låser?[/quote] Den flyttar inget, men om du läser upp fil a och skriver ned fil a på vad Windows tror är samma ställe på disken, så ska Wear leveling algorithmen se till att den skrivs på andra mindre utnyttjade minnesceller i verkligheten. Det är en av huvuduppgifterna för en SSD-kontroller och därför låter Corsairs svar väldigt mysko 🙂 Då skulle man som du säger kunna paja enheten genom att läsa/skriva samma fil några tusen ggr. Alltså address 0 är address 54454 fysiskt fösta… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Morkul”][quote name=”-Tjalve-”]Hej igen och tack för ditt svar. Haha attans. Det hade vart spämnnande att kolla på dem 😉 Corsair svar låter också mycket märkligt. Om enheten ifråga inte är från stenålderna (nått i stil med jmicron kontroller) så ska GC och Wear Leveling se till att det inte händer. Om du skriver data till en minnecell och sedan är den minnecellen statisk (Windows installation) då kommer den informationen att flyttas runt till olika platser (Wear Leveling). Det ökar WA ganska dramatiskt, men är nödvändigt för att du inte ska få just det problemet som corsair beskriver. jag tror… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Tack Laglord3n och -Tjalve-!

Känns som jag måste läsa på lite mer om Wear Leveling. Var väl 20 år sedan jag hade koll på det och då gäller det bränning av EMPROM och jag antar att det har hänt lite sedan dess.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Morkul”]Tack Laglord3n och -Tjalve-!

Känns som jag måste läsa på lite mer om Wear Leveling. Var väl 20 år sedan jag hade koll på det och då gäller det bränning av EMPROM och jag antar att det har hänt lite sedan dess.[/quote]

ja du, det är en djungel. Men är du intresserad skulle jag rekomendera att du läser sidorna om SSD-kontroller, olika typer av NAND och Garbage Collection, TRIM, Write Amplification, Overprovisioning

Morkul
Medlem
Morkul

Efter att ha läst en hel del de senaste dagarna angående Wear Leveling börjar jag känna mig inte mer insatt. Det finns två typer av Wear Leveling, statisk och dynamisk och de flesta moderna SSD använder båda typerna. Dynamic wear leveling håller koll på antalet cyklar varje minnesblock har gjort och skriver till de minnesblock som har minst antal skrivningar. Data som det aldrig sker någon förändring av (till exempel systemfiler) kommer aldrig Dynamic wear leveling flytta på. Static wear leveling flyttar runt på statisk data och försöker göra så många minnesblock som möjligt ledigt men helt utan dritekt kontroll… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Morkul”]Efter att ha läst en hel del de senaste dagarna angående Wear Leveling börjar jag känna mig inte mer insatt. Det finns två typer av Wear Leveling, statisk och dynamisk och de flesta moderna SSD använder båda typerna. Dynamic wear leveling håller koll på antalet cyklar varje minnesblock har gjort och skriver till de minnesblock som har minst antal skrivningar. Data som det aldrig sker någon förändring av (till exempel systemfiler) kommer aldrig Dynamic wear leveling flytta på. Static wear leveling flyttar runt på statisk data och försöker göra så många minnesblock som möjligt ledigt men helt utan dritekt… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”-Tjalve-”]Du har helt rätt i att det finns 2 olika typer av Wear leveling. SSD-Eneheter använder en kombination av de båda typerna. Delvis för att dynamisk är snabbare än statisk, men även statisk bör köras ibland också. Jag tror inte det finns någon SSD-enhet som använder endast dynamisk wear leveling. Det är mer minneskort och USB-minnen som gör det. Så dina gamla SSDer borde ha ha haft tillgång till statisk wear leveling.[/quote] Jo precis som jag skrev: Det finns två typer av Wear Leveling, statisk och dynamisk och de flesta moderna SSD använder båda typerna. Om mina diskar var… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Morkul”][quote name=”-Tjalve-”]Du har helt rätt i att det finns 2 olika typer av Wear leveling. SSD-Eneheter använder en kombination av de båda typerna. Delvis för att dynamisk är snabbare än statisk, men även statisk bör köras ibland också. Jag tror inte det finns någon SSD-enhet som använder endast dynamisk wear leveling. Det är mer minneskort och USB-minnen som gör det. Så dina gamla SSDer borde ha ha haft tillgång till statisk wear leveling.[/quote] Jo precis som jag skrev: Det finns två typer av Wear Leveling, statisk och dynamisk och de flesta moderna SSD använder båda typerna. Om mina diskar… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”-Tjalve-”] Coolt att du har kontakter hos Samsung. Du kanske kan fixa lite ”inside info” till mig då? 😉[/quote] Tyvärr sitter jag under en hel del NDA tyvärr. Men när det kommer till ARM och dess utveckling hos Samsung så finns det en hel del man skulle vilja säga ibland. [quote]Det finns säkert lägen där du kan stänga in alla SSD-enheter i ett hörn (SandForce enheter återhärmtar sig aldrig när man sätter dem i ett visst läge tex, inte ens med TRIM). Jag har dock väldigt svårt att tänka mig att du ska sätta den i ett såndant läge… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Morkul”]Tyvärr sitter jag under en hel del NDA tyvärr. Men när det kommer till ARM och dess utveckling hos Samsung så finns det en hel del man skulle vilja säga ibland.[/quote]Där finns en hel del jag skulle vilja veta också. Bland annat om deras nya MDX kontroller. [quote]Bara för att spåna lite på ett av problemen: När Static Wear Leveling sätter igång och ska flytta på filen så måste filen under ett tag finnas på två ställen eftersom själva pekaren till filen måste peka på en hel fil. Detta för att om ett program skulle försöka öppna/köra filen under… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”-Tjalve-”]För det första så kan man inte tänka ”filer” när vi pratar sånt här. När du sparar en fil så kommer filsystemet (NTFS eller FAT eller liknande) att använda sig av något som kallas för LBA. Det är egentligen ett stort adressregister. På en hårddisk så motsvarar en adress i LBA, en fysisk sektor på disken. När det gäller SSD så finns det ett lager emellan. LBA Snackar med SSD kontrollern och SSD kontrollen ger LBA adressen en motsvarande fysiska plats i NAND att lagra datan på. Detta är något som SSD-kontrollern sköter helt själv. LBA, filsystem och OS… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Morkul”]Ja att använda order fil kanske inte var helt korrekt dock håller SSD controllern kontroll på vilka LBA adresser som hör ihop så att den kan sprida ut den på så många kretsar som möjligt. SSDn klara av att läsa från flera kretsar samtidigt vilket ökar så väl las som skriv prestandan. Vissa firmware klarar denna process bättre andra sämre där av att de får olika prestanda trots att det är samma hårdvara. Sedan ska tilläggas att Static Wear Leveling hoppar inte igång om inte disken hamnar i idle, ja det gäller i alla fall Samsungs diskar.[/quote] Olika kontroller… Läs hela »

LosKrikon
Gäst
LosKrikon

Varför rekomendera intel 330 240gb före 180gb? Enligt prisjakt har de samma prestanda. Kan vara fel dock.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”LosKrikon”]Varför rekomendera intel 330 240gb före 180gb? Enligt prisjakt har de samma prestanda. Kan vara fel dock.[/quote]

Priserna uppdateras hela tiden. Vi försöker att alltid hålla uppdaterade rekommendationer. Tyvärr så kan vi inte uppdatera för varje lite prisskillnad så det kan vara så att det inte alltid stämmer 100%. I det här fallet så rekommenderar vi 330 180GB, inte 240 🙂

Rasmus Nyman
Gäst
Rasmus Nyman

Läser:

”För varje extra bit man lägger till så ökar antalet kombinationer logaritmiskt”

Stannar upp – läser igen och känner att något känns fel…

borde inte antalet kombinationer öka exponentiellt, med 8 bitar kan vi ju lagra 2^8=256 olika värden; inte log_2(8)=3 värden…

Kambiz
Gäst
Kambiz

FANTASTIKST bra artkel, hittade precis allt jag letade efter, mycket jag inte kan om SSD men troligen blir jag mer lärd när jag läst mig i genom
Bra jobbat Gager 😉

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Rasmus Nyman”]Läser:

”För varje extra bit man lägger till så ökar antalet kombinationer logaritmiskt”

Stannar upp – läser igen och känner att något känns fel…

borde inte antalet kombinationer öka exponentiellt, med 8 bitar kan vi ju lagra 2^8=256 olika värden; inte log_2(8)=3 värden…[/quote]

Hej Rasmus. Du har helt rätt. En så kallad ”brain fart” från min sida. Givetvis ska det vara exponentiellt och jag har nu åtgärda detta.

Tack.