Vi beslutade oss för att se hur mycket krut det finns till övers i marknadens snabbaste desktopprocessor, Intel Core i7 Q965 EE. Genom att överklocka processorn med hjälp av både vind och vatten.


I ett tidigt skede av produktcykeln prioriteras inte klockfrekvenserna i lika stor omfattning som senare i cykeln. Prioriteringarna ligger på att få alla funktioner att fungera och därefter kommer justeringar för att nå så höga frekvenser som möjligt. De absolut första kretsarna som dyker upp för test hos tillverkare och i vissa fall recensenter är dock oftast i fullt fungerande kretsar med likvärdig prestanda som de som slutligen skeppas till kunder. Om vi tittar tillbaka på utvecklingen så ser vi tydligt att myten om att ”Engineering Samples” av processorer överklockar bättre än andra inte håller. I vår tidigare artikel testade vi just en sådan ES-processor. Visst gick det att överklocka processorn, men för att göra det hela mer relevant ville vi vänta tills vi fått tag på en version som motsvarar de man kan köpa.


För att påvisa vilken potential som finns i Nehalem har vi samlat in det värst i kylarväg som i dagsläget går att uppbringa när det gäller luftkylning och vattenkylning. I ena hörnet har vi den i dagsläget tyngsta och mest exklusiva luftkylaren på marknaden; Thermalright Ultra Extreme 120 Copper Edition. Dess föregångare som endast har aluminiumflänsar är redan en av de absolut bästa kylarna så frågan är hur denna best kommer att prestera. Med en vikt nära 2kg är det den tyngsta luftkylare vi har haft i labbet med god marginal. I andra hörnet har vi en Swiftech’s bidrag till fighten. Apogee GTZ är deras senaste högpresterande vattenblock som nu har fått en ny monteringsanordning för att stödja socket 1366. Kommer vattenblocket som vi uppskattar till en tiondel av vikten att kunna hålla en kraftigt överklockad Nehalem i schack?

Vi börjar med att kika närmare på deltagarna.
När effekten i processorer började stiga rejält svarade tillverkare med att göra kylflänsarna större och större. Efter ett tag kom heatpipes in i bilden och dominerar numera högprestandasegmentet när det gäller luftkylare. Thermalrights Ultra 120 Extreme är inte den största kylaren när det kommer till metall-mot-luft area, antal heatpipes, eller exklusiva material, men man ligger konstant i toppskicket när det kommer till prestanda, vilket är det som verkligen räknas. Vad detta beror på har med all sannolikhet att göra med just designen på kylaren att göra. Nu har man dock definitivt tagit ett rejält kliv in i tungviktsklassen med en kopparversion av den tidigare så framgångsrika kylaren med aluminium kylflänsar. Designmässigt är de två olika versionerna alltså fortfarande lika.
I paketet följer det med monteringsdetaljer för AM2, Socket775 och Socket1366 samt kylpasta och clips för montering av två fläktar (en på varje sida av kylflänsen). Montering av kylaren är inga problem så länge moderkortet inte är monterat i ett chassi eller liknande (även fast vi har sett akrobatiska övningar på Dreamhack för att lösa detta delikata problem). När man väl har fått kylaren på plats utövar den ett rejält tryck mot processorn vilket bådar för god värmeöverföring. En sak som är värd att ta i beaktning är att denna kylare är extremt tung och vid oaktsamhet kan kylaren utöva ett stort moment på moderkortet.


Thermalright Ultra 120 Extreme Copper
Dimensioner 130x156x38mm (bredd x höjd x tjocklek)
Vikt 1900gram (utan fläkt)
Material Koppar
Övrigt 6st heatpipes

Vi kikar härnäst på Swiftechs kylare.
Swiftechs block har snarare haft en omvänt utveckling när det gäller storlek. Äldre vattenblock var i många fall betydligt klumpigare utseendemässigt än dagens minimalistiska block. Swiftechs lösning består av ett litet generellt block som man sedan endast behöver byta en monteringsram för att erhålla stöd för alla plattformar på marknaden. Monteringen kräver också i detta fall att moderkortet inte redan är monterat i chassit, vilket troligen inte kommer att vara något problem i samband med installationen av övriga vattenkylningskomponenter. I övrigt är monteringen helt enkelt i vår mening den absolut bästa på marknaden eftersom skruvar och fjädrar sitter fast på monteringsramen och går således inte att tappa bort.
Att jämföra vikt och storlek är synnerligen meningslöst då endast den ena lösningen drar någon egentlig nytta av det. Swiftech anser att dessa små dimensioner räcker för att utnyttja potentialen hos vatten som kylmedium. När det kommer till vattenkylning krävs det också en helt annan nivå av planering och betydande ingrepp i det chassi man tänker husera anläggningen i.


Swiftech Apogee GTZ
Dimensioner 50x50x37mm (bredd x höjd x tjocklek, utan monteringsdetaljer)
Vikt 239gram
Material Koppar och aluminium
Övrigt 1/2″ och 3/8″ nipplar av metall med O-ringstätning

Låt oss presentera testsystemet.

Testsystem
Hårdvara
Moderkort ASUS P6T Deluxe
Processorer Intel Core i7 Extreme Edition Q965
Minne Corsair Dominator TR3X6G1600C8D (3x2048MB)
Grafikkort Asus 9800GT Matrix
Nätaggregat Corsair HX1000
Mjukvara
Operativsystem Windows XP SP3
Drivrutiner Intel Chipet Driver 9.1.0.1005
nVidia Forceware 180.48
Testprogram
Prime95
CoreTempI de olika testfallen vi har kört i artikeln har vi behållt samma specifikationer på hårdvaran och alla dess inställningar. En uppenbar faktor som påverkar resultaten vid tester som dessa är luft- och vattentemperatur. För att inte få påverkan från andra komponenter valde vi att köra systemet i öppen luft. Luft och vattentemperatur hölls inom 1C vid testerna. Samtliga data samlades in under en längre tid med hjälp av CoreTemp och medelvärdesbildades med minst 100 datapunkter för varje värde. Som belastning användes 8 instanser av Prime95.


Till luftkylaren användes en medelstark fläkt med storlek 120x120x25mm av märket YS-Tech. Inte den kraftigaste men inte heller den tystaste. Vattenloopen bestod förutom vattenblocket av en Eheim 1250 pump och en Black Ice 3×120 radiator.Vi börjar med att låta luftkylaren sätta nivån för testet.Utan belastning rapporterar CoreTemp en temperatur på 34C till 38C. Rumstemperaturen låg på mellan 24.5C och 24.8C både under idle och load. När vi belastar processorn ser vi mycket riktigt ökningar i temperatur. Både högre spänning och högre frekvens bidrar till de högre temperaturerna. Enligt våra uppskattningar borde effektutvecklingen ligga på runt 150W vid 4.13GHz och med en spänning på 1.40V. 77C börjar bli i högsta laget, men allt är fortfarande under kontroll så det är inget som vi bedömmer som farligt. Prime95 är extremt krävande för alla kärnor, även de logiska, så om processorn klarar detta torde den klara det mesta.


Låt oss se hur Swiftechs bidrag presterar.
Att döma av idle-temperaturerna ser det ut som att Swiftechs vattenblock har mer kylkraft att komma med. Med belastning ser vi en liknande stegring som för Thermalrights luftkylare, men inte helt överraskade lyckas Swiftechs block hålla lägre temperaturer. Även fast det inte skiljer många grader så kräver 5C svalare temperatur avsevärt högre kyleffekt.


Hur går det om vi släpper helt på tyglarna? Läs vidare.Thermalright Ultra Extreme 120 Copper överklockning


Vi provade att pressa processorn vidare och vid dessa rundor låg lufttemperaturen på runt 23C. Högre spänning hjälpte upp frekvenserna med drygt 100MHz, men temperaturerna börjar bli farligt höga.


Swiftech Apogee GTZ överklockning


Här ser vi klart och tydligt vilken utväxling vi får med bättre kylförmåga. Vattenblocket har bättre kapacitet och klarar att behärska högre spänningar än luftkylaren.Vi sammanfattar våra erfarenheter på nästa sida.


Produkt

Båda produkterna kommer från välrenomerade företag som har förädlat och förfinat både det väsentliga, kylförmåga, men också monteringsdetaljer och tillbehör. Allt är dessutom förpackat i rejäla förpackningar med kompletta monteringsanvisningar.


Prestanda

Prestandan är precis som vi kan förvänta oss i absolut toppklass. Båda kylarna klarar av att hålla en Core i7 under kontroll vid 4.13GHz och 1.40V. Det är lätt att glömma vilken extrem prestanda det faktiskt är frågan om i dessa hastigheter med denna arkitektur. När det verkligen är frågan om att plocka fram den sista droppen av prestanda visar våra tester att vattenblocket presterar bättre. Även fast Thermalrights luftkylare inte riktigt rår på Swiftechs block så är det viktigt att komma ihåg att det inte är en lätt utmaning att ge sig på ett av marknadens bästa vattenblock.


Sammanfattning

Båda produkterna riktar sig till det absoluta toppskiktet av prestandamedvetna användare och presterar också därefter. Thermalrights bidrag är bara att skruva på och välja valfri fläkt. Prestandan beror förståss på val av fläkt och hur pass god luftcirkulation det finns i lådan. När det kommer till Swiftechs vattenblock så påvisar våra tester hur pass mycket effektivare vattenkylning är. Runt 5C lägre temperaturer under load, vilket kan översättas i en ökad överklockningsgrad på runt 150MHz. Vattenkylning kräver dock en helt annan grad av insatts från användaren. Minst pump och radiator ska till som bygger på budgeten och kräver i de flesta fall permanenta ingrepp i datorchassit. När det kommer till priser så är de inte heller speciellt överraskande. Den otroliga mängden koppar som Thermalright levererar skulle vi tippa går lös på runt 1000kr med dagens växelkurs. Motsvarande siffra för Swiftechs vattenblock är 560kr. Ett komplett kit från Swiftech med detta block kostar runt 2400kr. Sammanfattningsvis tilldelar vi de båda produkterna Nordichardwares Prestanda Utmärkelse för utmärkt prestanda i dess respektive klass.


Thermalright
Ultra Extreme 120 Copper
Swiftech
Apogee GTZ
Positivt

+ Utmärkt prestanda
+ Bra montering
+ Kompletta monteringsdetaljerNegativt

– Dyr
Positivt

+ Utmärkt prestanda
+ Bra montering
+ Nipplar till både 1/2″ och 3/8″Negativt

– Prisbilden återspeglar inte totala kostnaden

Vi vill tacka Thermalright och Swiftech för att ha försett oss med utrustning till detta test.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid