Cooler Master - H500M - Insidan

Om vi tittar in bakom sidpanelerna så möts vi av en järngrå inredning som är så öppen som möjligt. Chassit är indelat i två värmezoner där nederdelen är för nätaggregat och den övre delen är för resterande komponenter. Plåten, som skiljer den nedre och övre delen, är delad för att ge plats för större radiatorer i fronten. Cooler Master har även gjort det möjligt att ta bort en del av sidan så att det går att visa upp vilket nätaggregat som används.

I den nedre delen så hittar vi var nätaggregatet är tänkt att hamna, förslagsvis placeras detta med fläkten nedåt för att få in frisk luft genom filtret i botten.

Ljuskontroller

Till H500M följer det även med en ljuskontroller som låter dig styra de två inkluderade fläktarna på 200 mm, inte hastigheten men ljuseffekterna i förutbestämda inställningar. För att styra dessa behöver du koppla in frontpanelens återställningsknapp till kontrollen och sedan cirkulera genom de olika lägena. Kontrollen drivs av en SATA-kontakt, vilket vi ser att fler tillverkare gör och det är en välkommen utveckling från den tidigare molex-kontakten.

Kontrollen sitter gömd bakom en plåt som även täcker nätaggregatet från baksidan. Det känns som en bra placering eftersom inte så mycket andra kablar hamnar här. Om du också har ett moderkort med stöd för RGB-styrning är fläktarna och kontrollen kompatibel med ARGB-standarden som många moderkortstillverkare använder, så som Asus, Gigabyte och MSI.

Kabeldragning

Om vi kollar vidare på baksidan av chassit möts vi av ett rent utseende tack vare massvis av täckplåtar som döljer alla kablar. Panelen i framkanten och nere i bakkanten vid nätaggregatet är gjord av plåt och plattan som täcker hålet till baksidan av moderkortet är i plast. Alla dessa bitar gör sitt jobb och ger baksidan ett rent utseende. Cooler Master har även gett panelerna en karaktär som matchar resten av chassit bra.

 

Där kablarna förs till komponentsidan hittar vi tre gummerade hål längs moderkortsplåten, två ovanför moderkortet, ett under moderkortet och två i fronten. Det bör med andra ord inte vara något problem att dra kablar dit de ska.

Lagringsplatser

Maxantalet lagringsenheter som H500M kan hantera är åtta. Det finns två 3,5-tumsplatser framför nätaggregatet i sin egen liten kammare. Två 2,5-tumsplatser är placerade ovanpå skiljeplåten för nätaggregatet. Två 2,5-tumsplatser sitter bakom moderkortsplåten och ytterligare två vid sidan av moderkortet.

Alla lagringsplatser är så gott som verktygslösa då 2,5-tumsplatserna använder gummerade hål och små distanser som skruvas in i till exempel SSD-enheten. Dessa trycks sedan in i hålen och hålls på plats av friktion. Det är en intressant lösning som vi har sett tidigare hos Cooler Master och deras Cosmos C700P. 3,5-tumsplatserna är också verktygslösa och böjs runt hårddisken så att fyra små piggar hamnar i skruvhålen. Det är en relativt vanlig verktygslös lösning.

6
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
5 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
JBMorkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Led, led och åter led.

Lite roligt med de senaste nyheterna angående mjukvaran till många rgb led är den största säkerhets risken på flera år.

JB
Medlem
JB

Säkerhetsproblem med LED har jag ingen kunskap om – men rent allmänt så… LED – BLING, SNYGGA GRAFIKKORT, alltså vad är det vi pratar om, är det inte DATORER? För mig får ett grafikort se ut hur som helst, prestandan är det avgörande. Chassit kan få se häftigt ut om det är en speldator, men bör vara diskret om det skall placeras i vardagsrummet, hur det SER UT på insidan är för mig av noll och ingen betydelse. Kvaliteten på komponenterna däremot är av yttersta vikt, samt dessutom monteringen och kabeldragningen (som iofs inte måste vara perfekt=snyggt). Så alltså –… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Du skrev jag ju angående LED i en artikel om datorchassi med LED och skrev att det var mjukvaran som styr LED som detta gäller så jag har lite svårt att förstå hur detta man missförstås.

Alltså många mjukvaror som styr LED/RGB i din dator kräver fullständig hårdvaruåtkomst, till och med möjligheten att skriva till BIOS i många fall. Detta har alltså potentialen att vara betydligt större problem en spectre och metdown.

JB
Medlem
JB

Ok. Men iom att jag är, som framgår av min kommentar, fullkomligt ointreserad av LED-belysning som företeelse i datorer, så har jag missat detta helt (och din tidigare kommentar). Men som du beskriver det, ja då låter det riktigt allvarligt.

Morkul
Medlem
Morkul

För att vara 1000% tydlig här så spelar det faktiskt inte roll om du har RGB aktiverat eller inte…. Låt säga att du använder Asus ROG moderkort men inte har aktiverat RGB så kommer du fortfarande ha laddat drivrutinerna för RGB som har tillgång till BIOS.

Detta är alltså ingenting som är unikt för Asus utan bara ett exempel. Finn bland annat flera programvaror som utnyttjar Corsair möss och tangentbord.

JB
Medlem
JB

Vi har åtminstone ett ASUS ROG med RGB-möjlighet (STRIX X470-F GAMING), men drivrutinen för RGB (https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/Utility/AURA_WIN7-10-64_V1.06.17_1114.zip) är inte installerad, då borde det väl inte vara någon risk – eller vad tror du?

Men däremot sitter det en CPU-kylare från Corsair (HydroH80iV2) i en annan dator (mobo: TUF B450-PLUS GAMING), den drevs tidigare av mjukvaran Corsair Link, nu ersatt av iCUE, och DEN har kontrollfunktioner för RGB. Kanske läge att konfrontera Corsair om detta?

Edit: Hur som helst, så ersattes nu iCUE med senaste versionen av CL, detta som säkerhetsåtgärd tills vi fått kollat av med Corsair.