Testresultat: Strömförbrukning

Strömförbrukning och effektivitet

I ett samarbete med Quarch Technology kommer Nordichardware i framtiden att kunna göra mycket noggranna beräkningar på strömförbrukning på enheter via både PCI-E (och M.2 med adapter), SATA, SAS och U.2. Detta genom att använda en strömanalysator som i princip ersätter nätaggregatet för lagringsenheterna – all ström för just dessa passerar genom strömanalysatorn, som i realtid kan granska hur stor belastning som ligger över respektive spänningslina.

Detta ger oss möjligheten att både beräkna hur mycket en SSD-enhet drar för stunden, men också hur mycket energi en enhet drar totalt under ett test. I nuläget har vi endast skrapat på ytan för vad som är möjligt med den här utrustningen. Vi hoppas kunna göra mer detaljerade strömförbrukningsanalyser i framtiden.

Strömförbrukning – vila

Första testet är ett för att se hur hög effekt som en SSD drar när den är i vila. Detta är kanske det absolut viktigaste av alla eftersom SSD-enheten spenderar majoriteten av tiden i vila. Så om du ska ha en SSD i en laptop bör du titta på de enheterna som är högst upp här. De här testerna utfördes på vårt vanliga testsystem (desktop) med HIPM+DIPM (Host/Device Initiated Power Management) aktiverat. Det betyder att DeviceSleep (devslp) inte är aktiverat då det endast fungerar på laptops.

Strömförbrukningen varierar en del i vila, och det känns om om enheten försöker jobba i bakgrunden. Vi testade att vänta i över en timme för att se om strömförbrukningen stabiliserade sig, men det gjorde den aldrig. Det känns nästan som om enheten hamnat i någon ond cirkel som den försöker ta sig ur, utan att lyckas. Resultatet är förhållandevis hög strömförbrukning.

Under belastning så ser dock bättre ut, det är tydligt att RC100 inte drar så mycket ström. Trots låga prestandaresultat så är RC100 ändå en ganska effektiv liten SSD.

På grund av det enhetens låga prestanda så är det föga förvånande för oss att effektiviteten halkar efter.

RC100 drar inte mycket ström. Det som förstör siffrorna är enhetens låga prestanda och därmed också låga effektivitet. Om vi mäter strömförbrukningen under belastning så är den väldigt låg. Särskilt under skrivning ser det väldigt bra ut.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid