Efter mycket om och men har vi äntligen fått ett förtydligande från Microsoft angående uppgraderingar till Windows 10 från Windows 10 Technical Preview. Nu vet vi att alla som uppgraderat från Windows 7 och Windows 8 till Technical Preview också kan få Windows 10 utan extra kostnad. Men flera stora frågetecken kvarstår.

Det har knappast varit ett par felfria månader för Microsoft som försökt kommunicera information relaterad till uppgraderingar till Windows 10. För ett par månader sedan såg vi exempelvis Microsoft-chefen Terry Myerson bekräfta att alla illegala användare av Windows 7 och Windows 8 kan uppgradera till Windows 10 utan extra kostnad. Ett dygn senare hade budskapet vänt 180 grader och framtiden för illegala användare såg inte riktigt lika ljus ut längre.

Äkta licens är ett måste

Här om dagen gjorde Microsoft ett försök att förtydliga situationen för användare av Windows 10 Technical Preview som vill uppgradera till Windows 10 när operativsystemet lanseras den 29 juli. I ett blogginlägg beskrev Microsofts Gabe Aul hur det hela ligger till men bara ett fåtal timmar senare hade inlägget redigerats och innehållet förändrats drastiskt. Ett par dagar senare har vi äntligen fått fler förtydliganden och äntligen kunnat komma fram till vad det som faktiskt gäller. Det finns fortfarande viktiga uppgraderingsscenarion som inte ännu beskrivits av Microsoft men nu vet vi i alla fall hur det kommer gå till för de allra flesta användare.

Windows_10_2_717

Stanna som Windows Insider och få fullversion av Windows 10 utan giltig nyckel

För det första kan det vara bra att veta att om du använder Windows 10 Technical Preview i dag kan du fortsätta göra det i framtiden. Det verkar inte som det har någon betydelse om du tidigare haft en äkta version av Windows 7 eller Windows 8. Det krävs dock att man stannar i Microsofts Windows Insider-program och därmed använder sig av kommande testversioner av Windows 10 även efter att fullversionen lanserats. Med andra ord ska man kunna använda Windows 10 gratis, men betala med tid för återrapportering samt riskera problem med buggar och liknande i framtida testversioner.

Om du istället har uppgraderat från Windows 7 eller Windows 8 till Windows 10 Technical Preview men vill uppgradera till fullversionen av Windows 10 är detta också fullt möjligt. Så länge du uppgraderat från en äkta licens av ditt förra operativsystem ska inte detta vara något problem. Det är även möjligt att gå ur Technical Preview-programmet och bara använda konsumentverisonen av Windows 10, så länge du uppgraderade från en äkta version av Windows 7 eller Windows 8.

Har du installerat Windows 10 Technical Preview från en rensad hårddisk (om du inte uppgraderat från Windows 7 eller Windows 8) kan inte direkt uppgradera till Windows 10. Du måste först gå tillbaka till Windows 7 eller Windows 8 för att sen kunna uppgradera till fullversionen av Windows 10 och få din nya nyckel.

I värsta fall får vi testa oss fram

Informationen ovan är all information vi fått från Microsoft ännu. I nuläget vet vi inget mer om uppgraderingsprocessen till Windows 10 så alla scenarior som faller utanför vad som nämnts ovan måste förtydligas av Microsoft för att vi ska kunna säga något mer. I värsta fall får vi vänta till den 29 juli och testa oss fram för att se hur allt fungerar.

Källa: Anandtech

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

10
Leave a Reply

Please Login to comment
10 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
David201510johnjohn421ChristofferLSebbe Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Thomaseronum
Gäst

Kör 8.1 hemma, och har valt att köra in 10 när det kommer.
Får se hur det blir. 🙂

En sidnot, reklamen för LG G4 är riktigt seg att scrolla förbi, iaf på min
jobbdator och min laptop. Laptopen har en i7a och jobbdatorn en fyrkärning A8 från AMD.
Min stationära hemma har dock inga problem, men ska det gå åt 8 Piledriver-kärnor för att driva reklamen? 😉

Medlem
Johan Fredriksson

Japp… Microsoft har onekligen lyckats (igen)… Snart har de så till den milda grad förvirrat alla användare som vill köra Windows 10 att de sticker och köper en kopia istället för att försöka förstå sig på denna obegripliga information!

Smart av Microsoft hade varit att utan undantag ha erbjudit ALLA en standardversion av Windows 10 helt gratis och tagit betalt för Advanced, Professional, Ultimate o.s.v.
Men men…. Fattar inte att det ska vara så svårt att göra det lätt!

Medlem
Json_81

[quote name=”Kallamamran”]
Smart av Microsoft hade varit att utan undantag ha erbjudit ALLA en standardversion av Windows 10 helt gratis och tagit betalt för Advanced, Professional, Ultimate o.s.v.
Men men…. Fattar inte att det ska vara så svårt att göra det lätt![/quote]

Gör DLC av alla extra features 😉

Tidsdjuret
Medlem
Tidsdjuret

Skulle göra en ren installation av senaste utgåvan (10130?) men den klagar över enheter som saknas, däremot funkade uppgraderingen från Win8.1 Pro till en äldre version av Win10.
Tror jag avstår Win10 framöver trots medlem i insider programmet.

Morkul
Medlem
Morkul

Någon som vet om det kommer att krävas Microsoft konto för Windows 10?

Sebbe
Medlem
Sebbe

Jag har löst problemet genom att gå över till Linux permanent.

ChristofferL
Gäst
ChristofferL

#6 Sebbe, nej du har inte löst det; snarare undvikit problemet bara!

Medlem
Json_81

[quote name=”Morkul”]Någon som vet om det kommer att krävas Microsoft konto för Windows 10?[/quote]

Det gör det väl mer eller mindre redan för win8?

John
Medlem
John

[quote name=”Morkul”]Någon som vet om det kommer att krävas Microsoft konto för Windows 10?[/quote]
Nej, det kommer inte vara krav. Inget krav i Win8/8.1 heller

David201510
Gäst
David201510

Är det riktig att man kommer att ha WIN10 gratis bara under ett år?