Texas Instruments är det senaste företaget som tvingas kasta in handduken på en allt hårdare smartphonemarknad. Företaget meddelar nu att man flyttar fokus från smartphones till bredare marknader, vilket också betyder en oviss framtid för tillverkarens kraftfulla och efterlängtade OMAP 5 processor.

Texas Instruments lyckades inte vända på sin negativa trend och trots att tillverkarens OMAP 4-processor valdes som utvecklingsplattform av Google för senaste Nexus-telefonen – Galaxy Nexus – har man fortsatt att tappa kunder. De flesta smartphonetillverkare väljer idag systemprocessorer från Qualcomm som utvecklar sin egen processorarkitektur kring ARM:s instruktionsuppsättning eller Nvidia som med sitt fokus på ny teknik tagit en bra position på marknaden. Samtidigt arbetar de största mobilföretagen med sina egna processorkretsar där giganterna Samsung och Apple är de tydligaste exemplen.

Det kanske största problemet för Texas Instruments är troligtvis OMAP-seriens brist på integrerad modemfunktionalitet. Vilket betyder att smartphonetillverkare måste para tillverkarens systemprocessorer med separata modemkretsar. Qualcomm har här egna modemkretsar men även helt integrerade lösningar att erbjuda, något som ofta blir både effektivare sett ut energi och kostnadssynvinkel.

Medan konkurrenter som Nvidia inte heller kan erbjuda systemprocessorer med integrerade 3G/4G-modem har det gröna lägret redan denna teknik i företaget. Nvidia köpte modemtillverkaren Icera under förra året och har redan flera modemkretsar på väg samt planer på att integrera modemkretsarna i kommande Tegra-systemprocessorer med start nästa år.

 

När Texas Instruments nu flyttar fokus från smartphonemarknaden till ”bredare marknader” är samtidigt framtiden mycket oviss för OMAP 5. TI:s kommande processorserie väntades bli den första på marknaden med ARM Cortex-A15-arkitekturen men frågan är nu om OMAP 5 ens kommer ut på marknaden, troligtvis inte.

Källa: Reuters


Relaterade artiklar:

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
S0urcerr0RJacob HugossonmurakUridiumSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Ja inte helt oväntat kanske. Det blir väl såhär när det är mycket tuff konkurrans på en marknad. Smartphone marknaden har inte ”satt sig än” som X86 marknaden där man har Intel och AMD samt Via på ett hörn.

Uridium
Gäst
Uridium

Trist för Android då OMAP baserade SoC:er nog var de enda där man fokuserade väldigt mycket på en bra bandbredd mot RAM, precis som Apple hela tiden gjort med sina A4, A5 och A6 SoC:er.

Framförallt Tegra3 låter ju sina CPU-kärnor ”andas genom sugrör”, men Qualcomms SoC:er är inte så mycket bättre. Av de tillverkare som är kvar är det Samsungs Exynos plattform man får hoppas på i närtid.

Konstigt att det bara är Apple som lagt krut på den del av systemet där ARM traditionellt sätt varit svaga: cache or RAM-bandbredd. 🙁

Murak
Medlem
Murak

[quote name=”Uridium”]Trist för Android då OMAP baserade SoC:er nog var de enda där man fokuserade väldigt mycket på en bra bandbredd mot RAM, precis som Apple hela tiden gjort med sina A4, A5 och A6 SoC:er. Framförallt Tegra3 låter ju sina CPU-kärnor ”andas genom sugrör”, men Qualcomms SoC:er är inte så mycket bättre. Av de tillverkare som är kvar är det Samsungs Exynos plattform man får hoppas på i närtid. Konstigt att det bara är Apple som lagt krut på den del av systemet där ARM traditionellt sätt varit svaga: cache or RAM-bandbredd. :sad:[/quote] jag håller med. Det känns som… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

Det handlar nog lite om att kunna visa upp bra specifikationer på pappret, men en större minnesbuss är en stor bidragande faktor när det kommer till strömförbrukning. Det är i vilket fall som helst tråkigt att Texas Instruments drar sig ur den här delen av marknaden, men det finns tyvärr ingen plats om man inte kan erbjuda rätt kommunikationskretsar och en helhetslösning 🙁

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Sjukt tråkigt!Många sorgliga nyheter på kort tid. Nokia och Ericsson var kungar på smartphones och nu gör den ena storförluster, medans den andra har lagt av helt. TI var ju med på kartan för smartphones redan för många år sen, och var en av pionjärerna just när det kommer till avancerade chips – minns speciellt Nokia N93 år 2006 som var första mobilen med ”bra videoinspelning”. Samt utvecklade dom chippen till en rad andra tunga Nokia lurar som kom åren därinnan (tror jag) Företag som dessa banade vägen för alla trevliga funktioner vi ser idag bland telefoner. Redan för 10… Läs hela »