En ny rapport menar att det inom kort kan bli brist på de kontrollkretsar för strömhantering som används hos laptops med Intels Tiger Lake-processorer. Något som i sin tur kan komma att leda till en försämrad tillgänglighet när det kommer till sådana bärbara datorer.

En rapport från hemsidan Igor’s Lab hävdar att det kan komma att bli något av en brist på nya bärbara datorer utrustade med Intel Tiger Lake-processorer. Dessa processorer kommer med stöd för både Thunderbolt 4 och USB 4 men det är inte bara ett stöd från själva processorn som behövs för att allt ska fungera som det bör. Utöver processorerna används bland annat en specifik kontrollkrets för att reglera den ström som cirkulerar i USB-delen och som ser till att allt håller sig inom specifikationerna.

I dagsläget använder sig Intels partnertillverkare av en krets från Texas Instruments kallad 994AD PDC. Det är då denna krets Igor’s Lab påstår kan komma att bli bristvara. För att väga upp för denna kretsbrist ska partnertillverkare ha börjat använda andra kretsar i form av TI 993AC eller 994AC.

Intel ska ha kontaktat partnertillverkare som använder dessa andra kretsar och rekommenderat att man endast marknadsför fördelarna hos Thunderbolt 4. Alltså att man inte nämner USB 4 när dessa alternativa kontrollkretsar används. Alternativt kan partnertillverkare marknadsföra Thunderbolt 4 och endast nämna USB 4 kompatibilitet. Detta då TI 993AC eller 994AC inte faller inom specifikationskraven för USB 4 helt och hållet. De är däremot kompatibla.

Intel kommer att ge de alternativa kontrollkretsarna kommer Intel godkänna Thunderbolt 4-certifiering under en begränsad tid. Det uppstår dock frågor kring hur konsumenter ska veta vilken kontrollkrets som används i deras dator. En viktig fråga då det kan röra sig om fullt USB 4/Thunderbolt 4-stöd som utlovat från Intel. Eller en temporär certifiering för kretsar som kanske inte kan erbjuda USB 4-standardens fulla kapacitet.

Det finns inget krav på partnertillverkare att använda någon av dessa alternativa kontrollkretsar. Det är då härifrån som den potentiella bristen på Tiger Lake-laptops kan härstamma. Finns det en begränsad tillgång av TI 994AD PDC och en partnertillverkare inte vill nyttja någon av de andra kretsarna får de helt enkelt vänta. Något som i sin tur innebär att nya datorer inte rullas ut från fabrik.

Hur pass denna rapport faktiskt stämmer återstår dock att se. Intel har inte uttalat sig officiellt angående rapporten från Igor’s Lab.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid