Vad som avskräcker många kunder från att köpa Ios-baserade enheter idag är att det saknar samma flexibilitet som exempelvis Android, åtminstone utan ett jailbreak. I ett uttalande på D11 i Kalifornien säger VDn Tim Cook att Apple kommer bli öppnare längre fram.

Varje vår håller All Things Digital i sin D-konferens, och har för vana att bjuda in stora aktörer inom elektronikbranschen för utförliga intervjuer som inte sällan leder till väldigt intressanta uttalanden och mer insyn i vad företagen arbetar på. I år fick Apples VD Tim Cook sitta i den röda fåtöljen, och en av frågorna som dök upp var Apples öppenhet, inte minst i det mobila operativsystemet Ios.

Enligt Cook, och likt Steve Jobs före honom, ligger mycket av operativsystemets slutenhet i målet att erbjuda en lösning och sedan lägga sin fokus på att ge den lösningen så hög kvalitet som möjligt, dock till bekostnad av användarens eller utvecklarens möjlighet att modifiera lösningen.

Det är en av Androids stora fördelar, där exempelvis en hemskärm som inte faller en i smaken kan bytas ut utan några allt för avancerade ingrepp. Dock verkar Apple vara villiga att släppa på sina spärrar längre fram, om än kanske inte till samma grad som Android.

”I think you will see us open up more in the future, but not to the degree that we put the customer at risk of having a bad experience. We think the customer pays us to make certain choices on our behalf. Some want full control, but not the masses. But will we open up more, yes.”

Cook berättar dock inte mer utförligt till vilken grad mjukvaran skulle bli öppnare. Intressant nog utesluter inte heller Cook möjligheten att Apple kan komma att skriva applikationer till Android, eller porta befintliga applikationer till plattformen.

“We have no religious issue with doing that. If we thought it made sense to do that, we would do it.”

Det verkar dock inte vara inom kort sådana förändringar skulle ske, men Apple verkar ha flera större modifikationer av sitt mobila operativsystem på gång, inte minst talas det om ett nydesignat gränssnitt där Apples hårdvarudesigner Jonathan Ives tagit över spakarna. Nästa version, Ios 7, bör lanseras i samband med nästa upplaga av Iphone i år och vi lär få veta mer om kommande förändringar i operativsystemet på Apples utvecklarkonferens WWDC som går av stapeln den 10 juni.


4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Tempeln0paxPeter113322triDave Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
triDave
Gäst

Tjena…. den kommer vara HELT öppen, men man måste betala en månatligen none-disclosure på 50$, samt måste alla ens inköp på internet göras via itunes, även om man inte handlar musik eller annan media. Detta kommer motiveras med att apple garanterar säkra köp över internet, samtidigt som de tar 1-2% av köpesumman. 99.9% av alla applefantaster kommer gå med på detta och tycka att det är en bra sak de kommit på. Kommer förmodligen heta IBuy…..

Peter113322
Gäst
Peter113322

”Öppen mjukvara” känns missvisande då det istället verkar handla om möjligheten att konfigurera om mjukvara.

n0pax
Medlem
n0pax

Är lite delad där när det gäller der ios. Ena sidan så saknar jag Flash och lite andra saker för multimedia om man kör t.ex. en Ipad 2. Sen får man tycka vad man vill om insticksprogram. Samtidigt upplever jag det positiv på telefonen att den är ”låst” dvs det känns stabilare. Jag kör Apple telefon då jag använder den mestadels att ringa med och någon nödvändig nytto app. När det gäller andra saker som plattor(Google nexus 7) och dator (win7) så föredrar jag att de är ”öppna” i programvaran. Känns som fördelen med Apple försvinner om de har en… Läs hela »

Tempel
Medlem
Tempel

[quote name=”Peter113322″]”Öppen mjukvara” känns missvisande då det istället verkar handla om möjligheten att konfigurera om mjukvara.[/quote]

Är väl rubrikmakaren som gått kurs hos någon av våra kära kvällstidningar 😉

I slutändan handlar det antagligen om att dom ger ios möjlighet till att välja färgteman eller liknande enkla saker.