Apple fortsätter att sälja surfplattor i massor och trots att man det sista kvartalet under 2012 sålde rekordmånga Ipads, 22,9 miljoner, ser man en större marknad på horisonten. Företagets vd Tim Cook menar att Windows PC-marknaden är nästa godbit att ge sig på.

Enligt Tim Cook har Ipad redan börjat kannibalisera på Windows PC-försäljningen och Apples vd menar att man nu har ett guldläge att utöka sin marknadsandel för Ipad som om än stor är långt ifrån den storlek som Windows PC fortfarande har.

”On iPad in particular, we have the mother of all opportunities here, because the Windows market is much, much larger than the Mac market is, and I think it is clear that it’s already cannibalizing some, and I think there’s a tremendous amount of opportunity there. I’ve said for three years now that I believe the tablet market would be larger than the PC market at some point, and I still believe that. You can see by the growth in tablets and the pressure on PCs that those lines are beginning to converge,” sa Tim Cook i Apples konferenssamtal.

Cook erkände att Ipad till viss del även kannibaliserar på försäljningen av Mac, något som Apple skulle vara väl medvetna om och inte rädda för. Samma mönster har man sett tidigare med Iphone som kannibaliserat på Ipod-segmentet men Tim Cook menar att om Apple är rädda för att kannibalisera på sig själva kommer någon annan göra det istället.

Under 2012 sålde Apple 58,31 miljoner surfplattor vilket gav företaget en marknadsandel på drygt 47 procent, vilket i sin tur gör dem störst på marknaden inom segmentet. Men faktum är att både Android och Windows RT/Windows 8 kommer starkt på surfplattsmarknaden och frågan är huruvida Apple istället riskerar att kannibaliseras av andra surfplattsplattformar.

Källa: Apple via Neowin


11
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
MaxFreshHenrik BerntssonBlackflame_sweMorkulMacAllan Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
WIRN

att mobila lösningar kommer ta över de traditionella datorerna är ingen svår spaning (vare sig de kallas ipad eller något annat)

this
Medlem
this

Han är inte dum han Tim Cook. Men ska bli spännande att se om iPad har nåt sin peak eller inte.

Morkul
Medlem
Morkul

I artikeln står det: ”Under 2012 sålde Apple 58,31 miljoner surfplattor vilket gav företaget en marknadsandel på drygt 47 procent, vilket gör företaget ett rejält grepp om marknaden” Jag tycker deckarförfattaren ser för mycket till nutid. Skulle man ha skrivit samma artikel förra året då iPad hade en marknadsandel på över 68% (tror det var 68,4%) så skulle det vara betydligt bättre än ”rejält grepp om marknaden”. Men till i år har man tappat 20% av marknaden jämfört mot föregående år och nu när MS också är med i leken kommer det bli tuffare så ”rejält grepp om marknaden” tycker… Läs hela »

Tempel
Medlem
Tempel

Captain Obvious. både smartphones, phapblets och tablets kanibaliserar på PC, kidsens högsta önskan är inte en PC, det är en bra smartphone dom kan spela på och volymerna har vuxit sjukt fort samt att prestandan tagit rejäla kliv gör att tillväxten hamnar enbart på den mobila sidan. Vi som var tidigt ute med datorer var det för att vi hade ett tekniskt intresse i det. Idag har folk datorer för att kommunicera och spela sociala spel. Prestandan i en PC behövs inte för det. Smartphones och tablets stjäl marknadsandelar från PC, spelkonsoller, bärbara spelkonsoller, tv och radio… Men det har… Läs hela »

Sebbe
Medlem
Sebbe

Det jag använder en dator till kommer en Ipad eller Surfplatta aldrig att kunna genomföra – Visst, Bill Gates har sagt att ”640 kb borde räcka till vem som helst.” Så en surfplatta med prestanda i Ghz, minne och GB finns säkert snart, om inte redan. Problemet är att den inte kommer att finnas i fysisk prestanda då jag knappast i tunnelbanan vill plocka fram ett tagenbord, mus och 30″ bildskärm etc för att kunna utföra det jag gör hemma. Det är också en form av prestanda som man i bland glömmer, den rent fysiska utformningen. Prova att arbeta med… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Sebbe”]Det jag använder en dator till kommer en Ipad eller Surfplatta aldrig att kunna genomföra – Visst, Bill Gates etc har sagt att 640 kb borde räcka till vem som helt etc. Så en surfplatta med prestanda i Ghz, minne och GB finns säkert snart, om inte redan. Problemet är att den inte kommer att finnas i fysisk prestanda då jag knappast i tunnelbanan vill plocka fram ett tagenbord, mus 30″ bildskärm etc för att kunna utföra det jag gör hemma. Det är också en form av prestanda som man i bland glömmer, den rent fysiska utformningen. Prova att… Läs hela »

Johan
Medlem
Johan

Nja att den skulle ersätta en PC kommer inte hända de närmsta 10 åren, däremot är det ett bra komplement till PC.
Ta bara alla gamers som är en stor del av PC användarna, tror ju knappast dom kommer sitta och lira BF, COD mm på en tablet.

Nä när plattan blir runt 20″ och har prestanda likt en PC, då sätter man den i sin hållare och kopplar in en kontroll eller tangentbord/mus och spelar sitt spel.
Frågan är då bara om storleken inte blir klumpig och den faller på det.

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”MacAllan”]Ta bara alla gamers som är en stor del av PC användarna, tror ju knappast dom kommer sitta och lira BF, COD mm på en tablet.[/quote]

Gamers är en extremt liten del av PC användarna! Se bara på hur många skit datorer som Elgiganten, Siba och liknande butiker säljer.

Blackflame_swe
Gäst
Blackflame_swe

Är Bagdad Bob och Tim Cook samma person???

Henrik Berntsson
Admin

[quote name=”MacAllan”]Nja att den skulle ersätta en PC kommer inte hända de närmsta 10 åren, däremot är det ett bra komplement till PC.Ta bara alla gamers som är en stor del av PC användarna, tror ju knappast dom kommer sitta och lira BF, COD mm på en tablet. Nä när plattan blir runt 20″ och har prestanda likt en PC, då sätter man den i sin hållare och kopplar in en kontroll eller tangentbord/mus och spelar sitt spel.Frågan är då bara om storleken inte blir klumpig och den faller på det.[/quote] Ta en titt på https://www.nordichardware.se/Surfplattor/20-tums-surfplatta-med-ultrahd-upploesning-fran-panasonic.htmlvi är redan där 🙂… Läs hela »

MaxFresh
Gäst
MaxFresh

Att säga att iPad kannibaliserar på PC är språkmässigt galet eftersom kannibalisering innebär att försäljningen av en/flera av ett bolags produkter ökar på bekostnad av andra av samma bolags produkter. I det här fallet är det fråga om att ta marknadsandelar från konkurrenter, inte om kannibalisering.