Ubuntu Edge är företaget Canonicals vision för framtidens datorer och smartphones. Vi ska samla allt i en telefonliknande enhet som vi kopplar in i en extern datorskärm vid behov och alltid bär med oss i fickan. Mjukvaruföretaget söker nu finansiering för projektet på IndiGoGo.

Canonical har redan kommit en bra bit på vägen med sin utveckling av Ubuntu Edge. Företaget har utvecklat de första designprototyperna och man testar redan den Ubuntu-mjukvara som ska användas över både telefon och PC samtidigt som man säger sig vara i kontakt med flera välrenomerade och erfarna komponenttillverkare.

Målet är att få klart utvecklingen av Ubuntu Edge så att den multifunktionella smartphonen kan börja säljas i maj 2014. Telefonen ska tillverkas i texturerad amorf metall och det nuvarande designkonceptet visar en något kantig om än förhållandevis stilren telefon. Med måtten 64 x 9 x 124 millimeter ska telefonen rymma en 4,5 tum stor skärm med 720 x 1 280 pixlars upplösning. Upplösningen kan ses som lite begränsad men med tanke på att skärmstorleken är humana 4,5 tum samt att telefonen ofta är tänkt att användas med en extern skärm kan det verka som en acceptabel eftergift.

4 gigabyte intermninne och 128 gigabyte lagring

Canonical specificerar processorn som ”fastest multi-core CPU” och menar att man kommer välja den snabbaste processorn tillgänglig när telefonen går i produktion. 4 gigabyte internminne och 128 gigabyte lagringsutrymme skvallrar om att telefonen är mer än bara en traditionell telefon. Bland de övriga specifiktionerna hittar vi även 802.11n Wifi, Bluetooth 4.0, NFC, 4G-stöd samt diverse sensorer, stereohögtalare, dubbla mikrofoner samt en MHL-kontakt för inkoppling av extern skärm genom HDMI. Telefonen ska även få en bakmonterad kamera på 8 megapixel samt en frontmonterad på 2 megapixel. Telefonen får även ett batteri tillverkat med kiselanod för bättre kapacitet och snabbare laddning.

Dual-boot av Ubuntu Phone OS och Android

Den annars mest unika funktionen med Ubuntu Edge är inte helt oväntat mjukvaran. Canonical kommer att ladda telefonen med både deras eget Ubuntu-operativsystem samt Googles Android-operativsystem. En dual-boot-lösning där man lätt ska kunna växla mellan plattformarna och använda det operativsystem som passar bäst för tillfället.

Vi fick en närmare titt på Ubuntu for mobile under CES 2013 och våra första intryck var nästan enbart positiva. Hur väl Canonical kan sammanföra Ubuntu med Android och även få till växlingen mellan telefon och PC är svårare att sia om. Tanken är att Ubuntu Edge ska använda sig av en fullversion av Ubuntu desktop i PC-läge och Ubuntu for mobile eller Android i telefonläge. Data ska givetvis vara synkoniserat mellan de olika operativsystemen för alla användare.

209 miljoner kronor i gräsrotsfinansiering

För att ro iland sitt ambitiösa projekt att både bygga en telefon och sin mjukvaruplattform för Ubuntu Edge har Canonical vänt sig till användarcommunityn. Genom sajten IndieGoGo.com hoppas man kunna få igång tillverkningen med hjälp av så kallad gräsrotsfinansiering. Det skyhöga projektmålet på 32 miljoner dollar, motsvarande 209 miljoner svenska kronor, ska nås inom 30 dagar men redan efter det första dygnet har Canonical samlat in 3,26 miljoner dollar från intresserade finansiärer.

Ubuntu Edge kostar under IndieGoGo-kampanjen 600 dollar men kommer efter en eventuell lansering få en prislapp norr om 800 dollar. Detta för en smartphone som även är tänkt att ersätta din traditionella PC. Mer information om Ubuntu Edge och Canonicals finanseringsplan går att hitta på IndieGoGo.com.


Relaterade artiklar:

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
murakKöpteEnEdgeTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Det lär komma fler sådana här, android känns som en windowskiller. Synd att inte Asus lyckats bättre med sin padfone.

KöpteEnEdge
Gäst
KöpteEnEdge

Fixed Funding Campaign – ”If your campaign is set up as Fixed Funding, all contributions will be returned to your funders if you do not meet your goal”

Det är bara att stödja – ni får tillbaka pengarna om ”gräsrotsfinansieringen” går åt ”skogen”.

Murak
Medlem
Murak

Jag minns att jag försökte åstadkomma något liknande med min Nokia N900 när det begav sig. Easy Debian fanns färdigt att ladda ner, då fick man en komplett skrivbordsmiljö med officeprogram, fullstor webbläsare etc. Via ett hack så kunde jag koppla in en usbhubb i telefonens usbport och kunde då använda mus och tangentbord. Jag vill minnas att jag fick ett usbminne att fungera också, men jag kan ha fel. Jag var snubblande nära att köpa en composit till vga adapter för att kunna koppla in en monitor till telefonens tv-ut, men priset var för saftigt. Jag saknar den telefonen.… Läs hela »