NordicHardwares undersökning av svenska smartphonepriser visar att priserna på marknadens dyraste modeller skjutit i höjden de senaste fem åren. I genomsnitt kostar nu en smartphone av flaggskeppsmodell 14 procent mer än år 2010. Samtidigt har nya typer av smartphones introducerats och sålts med ännu högre priser än marknadens redan dyra flaggskepp. 

Prisutvecklingen i smartphonebranschen har varit minst sagt intressant de senaste åren. Samtidigt som inflationen sjunkit i Sverige har priserna för de stora tillverkarnas flaggskeppsmodeller ökat kraftigt. Samsung är ett av marknadens många exempel på de ökande smartphonepriserna. Företaget har tagit sig från Galaxy S II:s 4 900 kronor år 2011 till Galaxy S5:s 6 500 kronor år 2014 – en prisökning på knappt 33 procent över en fyraårsperiod. Som jämförelse är HTC det företag som höjt sina priser mest över en femårsperiod, med 30 procent.

smatphonemarknaden_6

Nya typer av produkter har ännu högre priser

Samtidigt som priserna för marknadens flaggskepp har ökat, har nya dyrare produkter introducerats av fler tillverkare. År 2010 var Samsung Galaxy S det sydkoreanska företagets dyraste smartphone men år 2014 lanserades flaggskeppet Galaxy S5 med priset 6 500 kronor samtidigt som den unika modellen Galaxy Note Edge såldes för 7 700 kronor. Även Apple har numera modeller som kostar betydligt mer än de ”traditionella” flaggskeppen. iPhone 6 säljs för 6 400 kronor medan iPhone 6 Plus kostar 7 400 kronor. Dessa modeller höjer taket för hur dyra smartphones som finns i butiker, men behövs samtidigt inte för att höja genomsnittspriset för traditionella flaggskepp (se diagram nedan).

smatphonemarknaden_5

Med ett nytt smartphoneår framför oss kan vi ställa oss frågan: hur mycket är vi beredda att betala för en smartphone? Flera av årets stora flaggskepp presenteras på MWC-mässan i Barcelona i början av mars. Då kan vi i alla fall få veta hur mycket tillverkarna förväntar oss att betala.

Så räknade vi:

Prissättningen för varje produkt gäller lanseringspris, det pris som rekommenderats av respektive tillverkare inför lansering. Vi har bara räknat med den billigaste konfigurationen som sålts av varje modell.

Följande produkter har inkluderats i beräkningen:

  • Apple: iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5, iPhone 5S, iPhone 6
  • Samsung: Galaxy S, Galaxy S II, Galaxy S III, Galaxy S4, Galaxy S5
  • LG: N/A, Optimus 2X, Optimus 4X HD, G2, G3
  • HTC: Desire, Sensation, One X, One, One M8
  • Sony: Xperia X10, Xperia Arc, Xperia S, Xperia Z, Xperia Z2

Diagrammet med genomsnittligt pris för premiumtelefoner sätter det genomsnittliga priset för alla flaggskepp under ett år, i relation till det genomsnittliga priset för alla flaggskepp år 2010. Inflation Sverige berättar om inflation i Sverige (hur mycket kronan sjunkit i värde). 2012 års dryga 103 procent betyder exempelvis att kronans värde sjunkit med drygt 3 procent sedan 2010. Information om inflation kommer från SCB.

Relaterade artiklar:

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
RäknareS0urcerr0Rdj christianSkuggan7HL Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
gustav II
Medlem

Prisökningen är inte mycket större än inflationen och samtidigt har telefonerna blivit mängfaldigt bättre prestandamässigt. Det som har blivit sämre är att färre telefoner har utbytbart batteri och att de som har detta alltid har bristand byggkvalitet. Jag skullle vilja se verkliga förbättringar på mjukvarufronten framförallt(ex i stil med sailfish os).

HL
Gäst
HL

Oneplus One :-* , allt som de andra har… för 2800kr.

Skuggan7
Gäst
Skuggan7

[quote name=”HL”]Oneplus One :-* , allt som de andra har… för 2800kr.[/quote] Jadu, dröm vidare. 🙂 [quote name=”adolf512″]Prisökningen är inte mycket större än inflationen och samtidigt har telefonerna blivit mängfaldigt bättre prestandamässigt. Det som har blivit sämre är att färre telefoner har utbytbart batteri och att de som har detta alltid har bristand byggkvalitet. Jag skullle vilja se verkliga förbättringar på mjukvarufronten framförallt(ex i stil med sailfish os).[/quote] Du vill ha en baksida som är fastskruvad eller?Kanske med genomgående bultar och feta brickor på andra sidan, det vore kvalitet det. 🙂 Plast är bättre på det mesta när det kommer… Läs hela »

dj christian
Gäst
dj christian

[quote name=”Skuggan7″][quote name=”HL”]Oneplus One :-* , allt som de andra har… för 2800kr.[/quote]

Jadu, dröm vidare. 🙂

[/quote]

En Nexus 5 för 2700kr är ju betydligt mer prisvärd en en Galaxy S5 för 6500kr.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Tack för denna nyhet! Såna här nyheter älskar jag, som analyserar hur utvecklingen under tid sett ut. 🙂 Det är dock värt att poängtera att det fanns business telefoner för över 10 år sen som var svindyra (dyrare delvis för att smartphone-marknaden var mycket mycket mindre – vanligt folk var inte så intresserade).Tex Sony-Ericsson P800/P900/P990 touchscreenlurarna som började komma ut år 2002, samt Nokia’s communicator serie (som redan kom ut på 90-talet va?) och dessa kostade väl mellan 6000-10000kr om jag inte minns fel.Dessa mobiler konkurrerades så småningom ut av nya mycket billigare asiatiska smartphones som även tvingade ner priserna… Läs hela »

Räknare
Gäst
Räknare

Ta inte SCBs inflationsberäkning på för stort allvar. Såg idag att månadskortet gått upp 15% för en smålänning. Motiv: Priset har inte höjts på 2 1/2 år. i Västra Götaland stiger månadskortet ca 4,5%/år. Hos SCB sjunker resekostnaden i KPI. Hyran i d3e kommunala bostadsbolagen ökar 4 till 5% /år här i Göteborg. Hos SCB sjunker boendekostnaden i KPI. Maten på lunchresturangen har stigit med ca 10% om året. Hos SCB sjunker matkostnaden i KPI. Det här kallas för Consumer Price Index manipulation och är så vanligt att man kan googla på det. För svenska del kom det stora rycket… Läs hela »