Undersökningar visar att Intels Kaby Lake-G som ska innehålla en Intel-processor och en Vega-baserad grafikkrets från AMD egentligen består, till en viss del, av AMD:s Polaris-arkitektur.

När det framkom att Intel och AMD tillsammans skulle utveckla processorer fick nyheten ett positivt mottagande. Processorserien går under namnet Kaby Lake-G och innehåller Intels åttonde generations Core-arkitektur för processorn och AMD:s Vega-arkitektur för grafikkretsen. Samt en uppsättning HBM2-minnesmoduler, allt på en och samma multi-chip-modul (MCM).

I sina officiella bilder skriver Intel hur dessa enheter är bestyckade med Radeon RX Vega M GH och Radeon RX Vega M GL med 24 respektive 20 beräkningsenheter. Det verkar dock som att Vegas autenticitet i dessa processorer har blivit ifrågasatt.

Under förra veckan tog PCWorld en närmare titt på Kaby Lake-G och upptäckte att vissa program som visar systeminformation registrerar grafikkretsen som Polaris. PCWorld använde programmet AIDA64 för att kika in en Hades Canyon NUC utrustad med en Core i7-8809G. Programmet rapporterade att grafikkretsen egentligen var en Polaris 22 GPU. Programmet registrerar dock Ryzen 2200G korrekt och visar att enheten är utrustad med en grafikkrets från Vega.

PCWorld lade även märke till att Kaby Lake-G enheten saknade stöd för DirectX 12.1. Vilket Vega egentligen ska ha.

Kaby Lake-G

 

Även Tom’s Hardware har gjort en djupdykning in i RX Vega M. Det Tom’s Hardware hittade var att en annan egenskap som Vega ska besitta: Rapid Packed Math, saknas från RX Vega M-kretsarna. Redan nu finns det ett par speltitlar med stöd för Rapid Packed Math, till exempel Wolfenstein 2: The New Colossus och Far Cry 5.

Vad det i grunden handlar om är att AMD:s specialbyggda grafikkrets för Intel i själva verket är.. Specialbyggd. Många av Vegas egenskaper är fortfarande tillgängliga hos kretsarna, men inte alla.

Trots sina förvirrande grafikkretsar har Kaby Lake-G och Intels senaste Hades Canyon NUC-enheter mötts av positiv kritik. PCWorld uppskattade enheternas prestanda i spel och påpekar att om prestandan finns där så bör Hades Canyon inte skämmas för sin Polaris-hårdvara.

När Tom’s Hardware frågade Intel om ett utlåtande pekade Intel på grafikkretsarnas HBM-kontroller och högre antal ROP:s som bevis på att det faktiskt är en Vega-krets det handlar om.

”This is a custom Radeon graphics solution built for Intel. It is similar to the desktop Radeon RX Vega solution with a high bandwidth memory cache controller and enhanced compute units with additional ROPs.” – Intel, via Tom’s Hardware.

Grafikkretsarna verkar vara en sorts hybrid mellan de två grafikarkitekturerna. Frågan är dock hur mycket man kan plocka bort från ena arkitekturen och fortfarande använda dess namn i sin marknadsföring utan att det blir för många mixade signaler.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid