Den rådande USB-standarden USB 3.0 gav vid sin introduktion på marknaden en rejäl ökning i överföringshastighet. Gränssnittet klarar idag av 5 gigabit per sekund men marknaden hungrar redan efter högre hastigheter, något USB 3.1 är tänkt att mätta med 10 gigabit per sekund.

Större filer och ökat intresse för strömmad media är två stora anledningar till ett accelererande behov av snabba gränssnitt. Det behover syns dels i interna gränssnitt, där rådande SATA 6 Gbps knapps hunnit bli en vanlighet innan uppföljargränssnittet SATA Express blivit på tal. Men med den mobila marknaden på uppgång ökar behovet kanske ännu snabbare för gränssnitt mellan enheter, exempelvis till externa lagringsmedium, mobiltelefoner eller surfplattor.

USB 3.0 närmast tiodubblerade hastigheten hos sin föregångare och erbjuder idag upp till 5 gigabit per sekund. Uppdateringen till gränssnittet, USB 3.1, har varit på tal under flera månaders tid och är nu officiellt. USB 3.1 kommer stödja hastigheter upp till 10 gigabit per sekund, kallat Superspeed+, och har enligt USB Implementers Forum 800 medlemmar som ställer sig bakom standarden.

Annons

Även Intel ställer sig bakom satsningen trots fortsatt hopp om sitt eget höghastighetsgränssnitt Thunderbolt. Intel har tidigare uttryckt att USB inte är ett hot mot Thunderbolt i och med de olika målgrupperna, och att Thunderbolt fortfarande stödjer högre hastigheter, integrerad video och seriekoppling.

Presskonferenser och informationsmöten om USB 3.1 kommer inledas den 21 augusti, men det är oklart när vi kommer få se gränssnittet implementerat i faktiska produkter.

Källa: The Register


Relaterade nyheter:

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Decrypheshaglord Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Hans
Medlem
Hans

Jag är ju fortfarande förvånad varför Thunderbolt inte finns i maskinerna där det vore smartast att ha Thunderbolt… Ultrabooks. Det finns ingen bättre anslutning för att koppla in en docka med eGPU, gigabit ethernet, ljud och diverse andra anslutningar.
Just nu sitter jag på en eGPU lösning med ExpressCard – det fungerar, men är inte direkt smidigt. Thinkpad X201 och GTX-460.

Micke
Medlem
Micke

[quote name=”Decryphe”]Jag är ju fortfarande förvånad varför Thunderbolt inte finns i maskinerna där det vore smartast att ha Thunderbolt… Ultrabooks. Det finns ingen bättre anslutning för att koppla in en docka med eGPU, gigabit ethernet, ljud och diverse andra anslutningar.
Just nu sitter jag på en eGPU lösning med ExpressCard – det fungerar, men är inte direkt smidigt. Thinkpad X201 och GTX-460.[/quote]
Intressant. Matar du tillbaka bilden till laptopskärmen?

Räcker PCIe x1 för att få en hygglig fps?

Använder alla datorer, även nya i dag fortfarande bara PCIe x1 1.0-hastighet på PCI-expresscard-utgången eller går det att hämta ut 2.0/3.0-prestanda?

/s

Hans
Medlem
Hans

[quote name=”shaglord”]Intressant. Matar du tillbaka bilden till laptopskärmen? Räcker PCIe x1 för att få en hygglig fps? Använder alla datorer, även nya i dag fortfarande bara PCIe x1 1.0-hastighet på PCI-expresscard-utgången eller går det att hämta ut 2.0/3.0-prestanda? /s[/quote]Jag matar inte tillbaks bilden till laptop-skärmen, för att bandbredden är för låg (250MB/s med PCIe x1 1.0). Köra på en stor extern skärm (större än full-hd) är dock inget problem, det fixar graffet själv. Spel som inte behöver hög bandbredd (typ Trackmania Canyon) kan jag maxa utan problem på 1920×1200. De flesta spelen klarar sig med ganska låg bandbredd faktiskt, viktigt… Läs hela »