Det är inte långt kvar innan vi får se nästa stora uppdatering för USB och denna gång är det ett redigt kliv framåt USB 4 kommer att ta. Till exempel blir bandbredden hög nog att driva 8K HDR-skärmar eller till och med 16K-skärmar vid 60 Hertz.

USB 4 kommer att bli ett rejält kliv framåt för den som suktar efter allt högre hastigheter. Organisationen VESA har nu bekräftat att det kommande gränssnittet tillsammans med ”DisplayPort Alt Mode 2.0” kommer ha så pass hög maximal bandbredd att otroligt högupplösta externa bildskärmar blir möjliga att driva över en ensam kabel.

Mer specifikt rör det sig till exempel om bildskärmar med 8K-upplösning och HDR-stöd. Det kommer även vara möjligt att driva skärmar med 16K-upplösning och en uppdateringsfrekvens på 60 Hertz (Hz). Detta görs möjligt genom en ny standard kallad DisplayPort Alt Mode 2.0.

Denna standard fungerar på så vis att kontaktpinnarna i en USB-C-kontakt ändras från att arbeta åt två håll samtidigt (40 Gbps åt vardera håll) till att alla skicka data åt ett enda håll. Detta dubblerar den möjliga bandbredden till 80 Gbps åt ett håll vilket öppnar upp för att driva dessa högupplösta bildskärmar via USB-C.

DisplayPort Alt Mode 2.0 kommer enligt Anandtech fungera över helt vanliga USB 4-kablar. Detta är dock något som återstår att få bekräftat då standarden i sig tekniskt sett fortfarande är under utveckling. Skärmtillverkare kommer inte heller behöva integrera någon dedikerad kontrollhårdvara för att få det hela att fungera. Detta då USB 4 även har fullt stöd för Thunderbolt 3-standarden vilket kan göra det nya gränssnittet ytterst universalt.

VESA nämner hur organisationen förväntar sig att de första produkterna med stöd för Displayport Alt Mode 2.0 kommer att dyka upp någon gång under nästa år.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid