Det japanska TV-bolaget NHK kommer i dagarna att visa upp den första filmen någonsin inspelad i 8K-upplösning. Den 27 minuter långa komedin Beauties À La Carte är inspelad i 7 680 x 4 320 pixlars upplösning och innehåller 16 gånger fler pixlar än en traditionellt 1080p video.

Förutom en hissnande videoupplösning stödjer 8K/Super Hi-Vision totalt 24 ljudkanaler med en 22.2 uppsättning som utvecklats av NHK-själva. Det japanska publicservice företaget har under längre tid demonstrerat och marknadsfört det högupplösta videoformatet som man faktiskt började arbeta med redan 1995. Men under Cannes filmfestival är det första gången man visar upp en film ursprungligen inspelad i formatet.

NHK visar filmen på en 220 tum stor bioduk och menar att 8K-upplösning bör bli det sista tvådimensionella tv-formatet då det är den högsta möjliga upplösning det mänskliga ögat kan uppfatta. Sedan är nästa steg att vidareutveckla 3D-formatet, något man redan jobbar med hos NHK.

“The current stereoscopic 3-D format just provides a different image to the left and right eye to create a 3-D image in the brain. The integral photographic 3-D that we are researching creates actual spatial images in front of the screen,” säger Masayuki Sugawara, chefsingenjör på Science & Technology Research Laboratories (STRL), till Hollywood Reporter.

”Integrerad 3d” kräver upp mot 3 miljarder pixlar

Undertecknad har sett 8K-video live och kunde då konstatera att den extrema upplösningen närmast ger en 3D-känsla som inte ens 4K-upplösning kan leverera. Men om vi tycker att Super Hi-Vision och 8K-upplösning med 33 miljoner pixlar är krävande är det inget mot vad ”integrerad 3d” kommer att kräva, då talar vi om 10 till 100 gånger fler pixlar än vad som krävs av Super Hi-Vision.

Tyvärr menar NHK:s forskare att det troligtvis kan ta upp till 20 år innan vi ser 8K-upplösning på bred front i våra hem, vilket kanske inte är helt oväntat med tanke på att vi fortfarande väntar på ett bredare stöd av tv-sändningar i 1080p och kan konstatera att 4K-tv och Ultrahd fortfarande är en extremt dyr och exklusiv historia.


1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
allban Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
allban
Medlem
allban

Jag skulle för hemmabruk hellre se lossless video såsom de kör i digitalbiograferna nu. Levereras på hdd.