Det har under det gångna året ryktats om en spelkonsol från Valve, ett rykte som sköts ned av företaget. Men helt osanning var det inte. Nu har företagets vd Gabe Newell avslöjat att företaget planerar en stationär dator anpassad för vardagsrummet.

Förutom rykten om en egen spelkonsol har Valve sökt hårdvaruingenjörer, vilket bekräftat att företaget har något nytt på gång. Speltidningen Kotaku fick chansen att prata med Gabe Newell på röda mattan under Video Game Awards, där han bekräftade en stationär dator anpassad för vardagsrummet. Lanseringen sker troligtvis under nästa år och kommer enligt Newell att konkurrera med nästa generations spelkonsoler. Han tror också att PC:n är den bästa miljön för de flesta konsumenter såväl som spelutvecklare.

”Jag tror att de flesta konsumenter och utvecklare generellt kommer tycka att PC är en bättre miljö för dem. För vi behöver inte dela upp världen i att tänka: ”varför är mina vänner i vardagsrummet och varför är mina spelkällor i vardagsrummet annorlunda från alla andra?” Så på sätt och vis hoppas vi kunna ena de miljöerna.”

Det handlar om en persondator redo för vardagsrummet och konfigurerad att köra Steam från start. Vad som kommer få den här datorn att skilja sig från vanliga persondatorer framgår inte. Även om Valve har sin egna hårdvara på gång så förväntar sig Newell att flera andra företag kommer släppa liknande färdiga lösningar baserade på Steam. Företagets egna hårdvara kommer dock vara väldigt ”kontrollerad” och för den som det inte passar, rekommenderar han en vanlig dator och inte det företaget har på gång.

Steam_Big_PictureSteam Big Picture

Avslöjandet kommer dagarna efter lanseringen av Steam Big Picture som är ett mer TV-vänligt gränssnitt. Responsen Valve har fått ska vara bättre än väntat och nästa steg är nu att släppa Steam för Linux i skarp version, samt få ut Big Picture för det operativsystemet. Någonting som inte framgår är om företagets vardagsrumsdator kommer vara baserad på Windows eller en Linux-distribution.

Gabe Newell har mycket öppet kritiserat Windows 8 för hur det är en ”katastrof” för persondatorn och deras omryktade Linux-satsning blev under året verklighet. Medan vi finner det mycket troligt att den kommande vardagsrumsdatorn kommer vara Windows-baserad på grund av det stora utbudet spel som onekligen skulle vara styrkan i en sådan spelkonsolskonkurrent, så är vi inte beredda att utesluta att det blir en Linux-baserad historia.


Relaterade artiklar:

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
MarquzzvoleyroTriptrapptrull Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Triptrapptrull
Gäst
Triptrapptrull

Har provat Big Picture under betan och tycker inte att det var något vidare. Det var skönare att köra det ordinarie gränssnittet från TV-soffan med inzoomade inställningar.

Voleyro
Medlem
Voleyro

Folk har en dator för Pc-spel/internet och allt annat. Sedan äger man spelkonsoler , själv har jag PS3/Xbox 360, dessa är mina underhållningsmaskiner, att Valve förväntar sig komma in i den marknaden kommer vara rätt jobbigt , för Sony och MS kommer inte ligga på latsidan. De har säkert planer på att ta nästa steg inom next gen. Men vi får se hur Valve kommer ”lyckas”

Marquzz
Medlem
Marquzz

Jobbigt med 17 olika ”smart-TV”-system. Jag tror definitivt att detta är framtiden, men det måste bli en hyffsad standard och det måste bli bra. Jag har en Samsung Smart-TV idag och den är lika upphetsande som avslagen julmust…

För mig som inte har en TV-konsol så kan detta vara lösningen. Har inte så väldigt mycket tid att fixa och trixa med små Android-on-a-stick heller. Just nu känns det enklast att bara koppla datorn vi HDMI och använda TV’n som sekundär skärm. Funkar hyffsat smidigt. Ska nog köpa en sånt litet trådlöst tangentbord med inbyggd mus också