När Valve utannonserade att de arbetade på dels en egen referensplattform för PC-baserade spelkonsoler under TVn och dels ett eget Linux-baserat operativsystem ställde sig många frågan om vi kommer få se exklusiva spel från Valve till plattformen. Nu meddelar Valve att så inte blir fallet.

Om ett företag så stort som Valve inom distribution och utveckling av spel meddelar att de arbetar på en egen plattform är det en rimlig frågeställning om exklusiva titlar kommer bli en följd. Exklusiva titlar finns till alla de stora plattformarna idag, men är Steam OS och Steam Box tillräckligt differentierade från PC- och Linux-plattformen för att erbjuda exklusivitet?

”You won’t see an exclusive killer app for SteamOS from us. We’re not going to be doing that kind of thing.”

I en intervju med IGN meddelar Greg Coomer och Anna Sweet från Valve att så inte kommer bli fallet, och att det rent av strider mot Valves filosofi. Målet kommer vara att sprida sig över så många plattformar som möjligt, vilket också är en anledning till att Steam idag finns till både Windows, Mac OS X och Linux.

Annons

”Whenever we talk to third-party partners, we encourage them to put their games in as many places as possible, including not on our platforms. Because we think that customers are everywhere, and they want to put their games wherever customers are.”

Enligt Valve uppmanas även tredjepartsutvecklare som distribuerar genom Steam-mediumet att utveckla till flera plattformar för att nå så många kunder som möjligt.

Värt att tänka på är att Valve har utlovat att plattformen ska kunna modifieras av användaren, men exakt till vilken grad är fortfarande oklart. Men med Linux och X86 i grunden innebär det att gränsen mellan Steam OS och övriga Linux-plattformen inte nödvändigtvis går att hårddra, och därmed kan exklusivitet bli svårt att ens implementera.

Steam OS är tänkt att hitta ut som betaversion ”inom kort” för att sedan rullas ut på allvar till användare och utvecklare under 2014.


Relaterade nyheter

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
S0urcerr0RCarl HolmbergTripptrapptrullxemacs Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Fredrik
Medlem
Fredrik

Enligt en artikel hos engadget så kommer SteamOS inte att baseras på Ubuntu.

http://www.engadget.com/2013/11/04/valve-steam-machine-hands-on/

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Ska SteamOS vara intressant för mig måste det finnas media-funktionalitet så den kan ersätta HTPC. Men med linux som bas borde det inte vara omöjligt att få XBMC att funka samtidigt och då känns det som något intressant att följa.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”xemacs”]Enligt en artikel hos engadget så kommer SteamOS inte att baseras på Ubuntu.

http://www.engadget.com/2013/11/04/valve-steam-machine-hands-on/%5B/quote%5D

Det stämmer, och jag ser även att Valve har uppdaterat informationen om operativsystemet på sin hemsida något. Tack för det påpekandet, jag har uppdaterat artikeln därefter. 🙂

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

SteamOS lär väl uppgraderas med jämna mellanrum, och om Valve märker att mod-scenen blir stor och att Jailbreaks med mediafunktionalitet blir populära så lär dom väl släppa nya versioner av sitt OS med sådan funktionalitet själva.Samtidigt hoppas jag att SteamOS blir riktigt lightweight. Man vill ju inte att OSet ska jobba med 100 olika icke-spelrelaterade bakgrundsprocesser medans man gamar – vilket annars är väldigt typiskt för windows (Pagefile & Services & co) med frame stuttering och lagg som följd. Spel behöver inte bli SteamOS-exklusiva om SteamOS ändå levererar överlägsen arkadmaskins prestanda. Med cripplad o undermålig funktionalitet är det det minsta… Läs hela »