Steam har nyligen lanserat en betaversion av sitt verktyg kallat Proton som ska underlätta för utökad Linux-kompatibilitet bland tjänstens stora spelbibliotek och nu har testare slagit fast att nästan 1 000 speltitlar fungerar ypperligt på Linux.

Under förra veckan lanserade Valve sin ”Steam Play update”. Denna uppdatering inkluderar den öppna betaversionen av företagets verktyg som ska hjälpa med att bredda Linux-kompatibiliteten hos tjänsten Steams stora spelbibliotek.

Till en början hade Valve själva listat ett relativt litet antal spel som var kompatibla med Linux. Nu när verktygen funnits tillgängligt i omkring en vecka har antalet stigit markant med hjälp av villiga testare som haft fullt upp under den senaste veckan.

Nu rapporterar Forbes att över 2 134 olika speltitlar har testats med hjälp av det nya verktyget. Av dessa är det 971 spel som har markerats som ”helt stabila”. Detta betyder att spelen med hjälp av verktygen fungerar lika väl på Linux-baserade system som de gör på Windows-baserade system.

Valve verktyg kallas för ”Proton” och baseras på en modifierad version av Wine. Detta tillåter Windows-spel att installeras och köras direkt genom Steam-klienten med stöd för både Steamworks och OpenVR. Proton kommer även med Vulkan-stöd för att öka kompatibilitet och förbättra prestandan jämför med Wine. Ökat stöd för helskärmsläge och handkontroller listas även som några av fördelarna.

Huruvida denna explosionsartade kompatibilitet kommer att fortsätta eller ebba ut inom kort återstår att se. Listan över de spel som hittills har testats och hur pass kompatibla dessa titlar är går att läsa här.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid