Vi fjärrstyr ett gruvschakt med 5G och VR hos Ericsson

0

Svenska Ericsson delar med sig av sin vision för 5G på MWC 2018, där vi får testa att fjärrstyra en grävmaskin med hjälp av VR, 5G och distribuerade nätverk.

Ordet 5G ekar över hela MWC, inte minst hos den svenska nätverksjätten Ericsson. Här hittar vi flera visioner om hur och var nästa generations mobilnät kan implementeras i framtiden. Här ligger fokus kanske i första hand på företagslösningar, men ett exempel som fångade vår uppmärksamhet är möjligheten att fjärrstyra tunga industrier genom att hyra in sig på ett eget 5G-nät.

Hyr in dig på ett 5G-nätverk

På plats i Ericssons bås får vi testa konceptet genom att fjärrstyra grävmaskiner som vi kan övervaka via ett VR-headset. Kommunikationen mellan den VR-anslutna datorn och grävmaskinen går sedan via ett lokalt 5G-nätverk med sändare monterade i taket.

Rejäla 5G-antenner utsmyckar Ericssons monter

Tanken är att industriföretag ska kunna hyra in egen nätverksutrustning via en teleoperatör och sätta upp ett eget mobilnät för att fjärrstyra sin utrustning med korta svarstider. Just 5G ska erbjuda bättre möjligheter att dela in olika enheter på olika frekvenser via mjukvara än vad som går att göra med nuvarande 3G- eller LTE-teknik, och ha stöd för fler samtidiga uppkopplingar på längre avstånd än vad som är möjligt eller praktiskt med wifi.

Det här är såklart fortfarande i första hand ett koncept, men demonstrationen på plats pekar åtminstone mot att 5G sakta men säkert rör sig mot en skarp form, även om konsumenter lär få vänta ytterligare ett par år till innan tekniken får ett ordentligt genomslag.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid