När det gäller gamingmöss var det länge sedan något helt symmetriskt och spektakulärt nådde marknaden. Men med sin nya RGB-belysta spelmus DX-20 visar Qpad att de ambidextriösa mössen också har rätt till rå prestanda och förhållandevis hög byggkvalitet.

Svenska Qpad är tillbaka med en ny mus med legendariska drag och inspiration hämtad från klassiska Microsoft Intellimouse 1.1. Qpad DX-20 är en gamingmus med ambidextriösa drag och låg rygg och en välslipad sensor. Vi tog DX-20 för en spinn i svenska musguiden för att se om Qpad fortsätter att hålla samma kvalité och prestanda som de gjorde med 8K Optical.

Qpad DX-20
Anslutning Flätad USB-kabel – 2 m
Antal knappar 7
Sensor Pixart 3320
DPI/ CPI Upp till 3 500 CPI
Polling rate 125 – 1 000 Hz
Rekommenderad handstorlek S/M (L)
Dimensioner 127 x 64 x 38 mm
Vikt 93 g
Drivrutiner/ programvara DX-20 Software
Lägstapris på Prisjakt.se Product price

Supervass sensor och mångsidig design

Qpad DX-20 anväder en Pixart 3320 LED-IR-sensor som är av samma typ som användes i gamla klassiska Microsoft Intellimouse 1.1 och 3.3. Den har en superb ett-till-ett känsla och är en fröjd att använda i FPS-spel. Formgivningen av DX-20 är ambidextriös; det vill säga att den är helt symetrisk och passar både höger- samt vänsterhänta användare. Dock så har DX-20 endast dedikerade tumknappar på vänstersida vilket ger mer fördel för högerhänta användare.

Toppklass bortsett från scrollhjulet

Under de veckor vi testat DX-20 så kan vi konstatera att Qpad gjort ett nästan utmärkt jobb. DX-20 har en mångsidig formgivning med bra grepp och prestandan från sensorn är i toppklass. Samtliga knappar har en försäkrande taktil känsla och hög kvalitet men, även denna sol har sina fläckar. Scrollhjulet knorrar och känns inte lika stabilt som i andra modeller. Med det sagt så betyder det inte att det är något fel på scrollen, snarare det omvända. Scrollhjulet fungerar bra, är mycket lätt i sitt motstånd och missar inga registreringar. Men det knorrande ljudet drar ner känslan hos den förövrigt goda byggkvalitén.

qpad dx20 award

I vårt test av DX-20 så kan vi konstatera att Qpad lyckats skapa en ruggigt farlig FPS-råtta med anor från Microsoft Intellimouse-tiden. DX-20 imponerar på många plan och Pixart 3320-sensorn ger en känsla av absolut kontroll då rörelse och interaktion blir ett utan tillstymmelse av acceleration.

Samtliga knappar på DX-20 känns mycket högkvalitativa med en mellanhård resistans och scrollhjulet har ett bra grepp med ett lätt motstånd. Dock så retar vi oss på det knorrande ljudet som uppstår när man rullar på scrollhjulet, vilket inte känns enhetligt med musens i övrigt höga kvalitetskänsla.

DX-20 har däremot ett bra grepp, stämningsfull belysning och en mycket enkel samt slimmad mjuvara som är användarvänlig. Det gör att trots det knorrande scrollhjulet så ser vi Qpad DX-20 som ett bra köp då den erbjuder prestanda i toppklass i ambidextriös utformning. – Svenska musguiden 2016-12-24

Cirkapris vid publiceringsdatum: 690 kronor (Lägstapris på Prisjakt.se: Product price)

Missa inte Svenska musguiden

mus guiden

Följ oss på Nordichardware under januari månad för mer information om datormöss och musteknik då vi under vår musbonanza serverar både faktaartiklar och tester. Glöm inte heller att spana in Svenska Musguiden där vi håller er uppdaterade med marknadens heta möss och musmattor. Där jämför vi form, funktion och pris mellan dagens alla intressanta modeller i flera olika prisklasser.

12
Leave a Reply

Please Login to comment
12 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
MorkullajmyTripptrapptrullmowitzstingray454 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
EldVarg
Gäst
EldVarg

Roligt att se ni är Drakar och Demoner nördar.
När första D&D kom ut fanns inte ordet ambidextrious överstatt så författarna fick göra det själva. Dock har det senska ordet betämts sedan dess och det är ambidexter, inte ambidextriös.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Ambidextri
http://www.webforum.nu/showthread.php?t=136001

Erik Eklund
Medlem
Erik Eklund

Intressant. Jag bytte en gång i tiden från höger till vänster hand pga musarm, och även om den gått över för länge sedan kör jag fortfarande med vänster hand nu. Bara ambidextriösa (jag säger så också!) möss som funkar för mig, så den här är klart intressant. Får kika närmare på den.

Mowitz
Medlem
Mowitz

Var det längesen ni testade steelseries sensei raw (också ambidex).
Jag är lite nyfiken hur denna mäter sig mot den?

Tack för bra artiklar tester m.m!

Mowitz
Medlem
Mowitz

Hehe jag läste: ”dock så har DX endast 20 dedikerade tumknappar på vänstersida” hajade till ett litet tag 🙂

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Är högerhänt men kör periodvis med musen i vänster hand för att undvika musarm. Bra att ni testar amibidextriösa möss. Rekommenderar alla att testa att byta mushand. Det går förvånansvärt fort att bli bekväm med ”fel” hand, åtminstone när det gäller vanlig kontorsanvändning av musen. För mig tog det knappt en vecka. Men ska jag köra FPS så är det fortfarande bara höger hand som gäller. Det skulle antagligen ta åratal att träna upp motsvarande den koordination som finns mellan hjärnan och min högra hand i det avseendet.

Morkul
Medlem
Morkul

Själv är jag tämligen vänsterhänt, klarar dock av att göra det mesta med höger om det skulle krävas. Men att använda musen i vänster hand förstår jag mig inte på, vet även flera högerhänta på jobbet som har musen i vänster hand då det har flera fördelar. Bland annat kan man skriva och använda musen samtidigt.

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”lajmy”]
Det är ju hur fränt som helst! Vilken mus använder du idag?

/Musmannen[/quote]

Qpad 8K Optical. Mest för att det sitter en ARM cpu i den som jag lyckats fått att göra saker och ting så om jag vill.