Ingenting går upp mot stämning och patentintrång lagom till helgen. VIA har nu stämt Apple för intrång på två av deras patent som täcker hur en microprocessor utför vissa uträkningar. Man söker nu att få ett säljstopp på Apple iPhone, iPod, iPad och Apple TV, samtliga som använder Apples egenutvecklade ARM-baserade SoC:s A4 och A5.

VIA är x86-marknadens lilla uppstickare, men som även har många trådar på SoC-marknaden för ARM-baserade processorer. VIA har skickat en stämningsansökan till amerikanska ITC (Internationall Trade Commission), och distriktsdomstolen i Delaware för patentintrång från Apples sida. Man kan tycka att Apple valt att möta sin konkurrenter i domstol, istället för på marknaden något som fått Samsung, HTC och Google att agera.

Patenten täcker funktioner i mikroprocessorer som används av Apple iPhone, iPod, iPad och Apple TV, och det handlar mest största sannolikhet om de ARM-baserade SoC, A4 och A5. Vad VIA är ute efter är ett säljstopp för samtliga enheter, och inte minst kompensation.

  • US Patent No. 6253312, Method and apparatus for double operand load,
  • US Patent Nos. 6253311 & 6754810, Instruction set for bi-directional conversion and transfer of integer and floating point data.

En intressant detalj i det hela är familjebanden mellan HTC och VIA. Cher Wang är en av grundarna till både VIA och HTC, varav i HTC är hon styrelseordförande. Hennes man, Chen Wen-Chi är är även VIA:s vd. Det är därför inte helt osannolikt att VIA och HTC attackerar Apple från två fronter, för att få ett säljstopp på deras produkter eller att nå en förlikning i HTC:s favör.

VIA säger att de har en patentportfölj med över 5 000 olika patent, där man lagt ned stora investeringar i teknologiforskning och utveckling i världsklass. De avslutar med att de är målinriktade på att skydda deras egna, och aktieägarnas intressen när deras patent kränks.

Relaterade nyheter:

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
DynamiteNGhost^[Homie]SebbeSwedish Berserkmitrix Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Anton Gustavsson
Medlem
Anton Gustavsson

Gött att Apple också blir stämda någon gång. 🙂

Andreas G
Medlem

Apples attityd har alltid varit ”Vi och dem”. Nu har det istället utvecklats till ”Vi mot dem”. Apple har inga kompisar i företagsvärlden. Det är svårt att slåss mott allt och alla hela tiden. De borde försöka skaffa sig mer vänner istället för fiender.

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

Om de lyckas med säljstopp för i*, så skulle det kännas väldigt nice.

Jan Tångring
Medlem

… Cher Wang är faktiskt ordförande för både VIA och HTC (utöver att hon var med och grundade dem båda).

Här är mer krut: VIA håller på att sälja S3 Graphics till HTC. Även S3 Graphics har sedan tidigare patentstämt Apple och förnyade den stämningen idag. Cher Wang strider med andra ord mot Apple på (minst) tre fronter just nu.

mitrix
Medlem
mitrix

Känns ändå som det här har lite tyngt i sig, då det inte är en stämning på design eller grafiskt interface, utan på hur en typ av processor fungerar på en del djup. Känns som ett mer tekniskt patent och är ju som svårare att bli av med än en mjukvara då man ”bara” kan ändra mjukvarukoden för att komma undan.

Svensken
Medlem
Svensken

Bra gjort av VIA.

Sebbe
Medlem
Sebbe

Chips och läsk-företagen är väl dom ända som känar pengar på detta, när såporna fortsätter… 😛

Ghost^[Homie]
Medlem
Ghost^[Homie]

Tidigt i våras hade jag stora planer på att införskaffa iPhone 5 när den skulle komma nu under hösten.
Men ju längre tiden har gått och ju mer man har lästa om alla deras löjjeväckande beteende och patent trollande så har begäret efter ännu en Apple produkt svalnat rejält.

Så jag hoppas verkligen VIA/HTC och samsung tvålar till översittarna på (rotten)Apple ordentligt

Så nu mera står Samsung högst på min önske lista… 😀

Olle Kemi
Medlem
Olle Kemi

hehe, vad ska man säga , som man bäddar får man ligga :),
känns som att mer företag kommer att följa fotspåren av htc, google, samsung och via, och sätta dit apple i träsket som dom öppnade 🙂