Halvledartillverkaren Globalfoundries har stora planer för de närmaste åren där man under 2012 kommer att börja tillverka kretsar med 28nm teknik. För närvarande pågår ett febrilt arbeta med att både uppgradera nuvarande tillverkningsfabriker och få klart sin nybyggda fabrik Fab 8 i Saratoga County, New York. Varifrån vi nu bjuds på en video innifrån det pågående arbetet.

Fab 8 började byggas i juli 2009 och väntas stå redo för masstillverkning under slutet av 2012. Fabriken väntas kosta runt 4,6 miljarder dollar att bygga och ska vara specialiserad på tillverkning av 300mm wafers (kiselplattor) med 28/20nm tillverkningsprocesser. 

Globalfoundries kallar fabriken för världens mest avancerade och täcker en yta av motsvarande 6 amerikanska fotbollsplaner. Något som ska göra det möjligt för fabriken att spotta ut 60 000 wafers per månad när produktionen fått upp farten. På HardOCP har man fått chansen att besöka fabriken, som endast är en av flera Globalfoundries-fabriker, där man ganska tydligt ser vilken enorm infrastruktur och avancerad teknik det krävs för att tillverka alla våra små mikroprocessorer.

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Jacob HugossonSwedish BerserkAnton Karmehedthis Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
this
Medlem
this

De har ju fått bidrag från amerikanska staten för den där fabriken, men det har ju definitivt gett många arbetstillfällen..

Svensken
Medlem
Svensken

Fräsigt! Var det inte Globalfoundries som skulle tillverka ARM kommande 28nm kretsar?

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”Swedish Berserk”]Fräsigt! Var det inte Globalfoundries som skulle tillverka ARM kommande 28nm kretsar?[/quote]
Man köpte en ARM licens och har utformat sin 28nm-process efter den arkitekturen för att på så sätt locka fler kunder då dom kan få ut ett av sina SoC-chip snabbare på marknaden på så vis. Men GlobalFoundries är självklart inte ensamma om att få trycka ut kretsar med en ARM-processor i sig.