Western Digital har valt att slå sig samman med SSD-tillverkaren Sandisk för att utveckla vad man kallar världens tunnaste SSHD – Solid State Harddrive. WD Black SSHD är en kombinerad mekanisk hårddisk och SSD-enhet som endast mäter 5 millimeter i profil och lovar det bästa av två världar.

WD har nu tillkännagivigt att man tagit hjälp av Sandisk för att bygga sin nya generations hybridhårddiskar där man i ett extra tunt 2,5-tums format parar en 500 gigabyte mekanisk hårddisk med 24 gigabyte dedikerat NAND-flashminne. WD Black SSHD mäter 5 millimeter i profil och WD kallar enheten den tunnaste SSD-hybridhårddisken på marknaden och poängterar att hårddisken har nära nog 50 procent mindre volym än traditionella 9,5 millimeters hårddiskar som fortfarande används i många av dagens bärbara datorer.

WD väljer att använda sig av en mjukvarubaserad cache-lösning i WD Black SSHD som till viss del kan liknas vid Intels Smart Response Technology. I motsats till Seagate som exempelvis låter enheten sköta datahanteringen på disk-nivå är WD:s lösning ytligare, vilket verkar ha sina för och nackdelar. WD använder sig av en optimerad versionav Sandisk iSSD-firmware som är exklusiv för hårddisktillverkaren. Men datortillverkare kan använda WD Black SSHD med en Intel-firmware om de så önskar då enheternas koppling sker i mjukvara.

”WD Black SSHDs use WD hybrid technology that blends responsive, intelligent flash memory technology from SanDisk with high capacity hard drives from WD. This powerful combination greatly improves the PC user experience, enabling both high capacity and a higher level of performance than traditional hard disk drives, including increased speed, instant-on and faster application launching.”

Noterbart är också att WD valt att baka in två separata lagringsenheter i samma produkt. Hårddisken har sin egen kontroller och Sandisk iSSD-enhet har sin egen integrerade kontroller. Dessa kopplas sedan samman i själva enheten med en serial ata-brygga och betyder att enheterna rent fysiskt kan jobba utan varandra. Hårddisken har en kapacitet på 500 gigabyte medan iSSD-enheten kommer med 8-24 gigabyte flashminne.  Precis som i Seagates Laptop Thin SSHD är större delen av flashminnet addresserat som MLC-minne medan en mindre del konfigureras som SLC minne för bättre hållbarhet och skrivprestanda.

Enligt Techreport som fått tag i lite ytterligare information om WD Black SSHD använder sig enheten av en hårddisk på runt 5 400 rpm och dess 24 gigabyte nandflashminne tillverkas med 19 nanometerteknik. Flashdelen av enheten ska nå läs- och skrivhastigheter på upp mot 450 resp. 350 megabyte per sekund.

Räkna med att se fler hybridlösningar på ultrabookmarknaden i år när PC-tillverkare försöker nå både rejäl lagringskapacitet och bruksprestanda i sina mer budgetvänliga modeller. Som vi sett i våra egna tester av hybridlösningar finns det betydande prestandaförbättringar mot vanliga hårddiskar men samtidigt är en SSD i regel en betydligt rappare lösning, om än på bekostnad av lagringskapacitet.


Relaterade artiklar:

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Patrick Andersson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Patrick Andersson
Gäst

Jag har även tittat lite på några av http://www.proshop.se hårddiskar, men är det någon som kan rekommendera någon specifik?