Western Digital förbereder en ny, heliumfylld, Ultrastar hårddisk med hela 14TB lagringsutrymme. WD slår alltså ännu ett världsrekord.

För inte länge sedan så slog Western Digital (WD) rekord med att trycka in hela 1 terabyte (TB) lagringsutrymme på ett minneskort. Men företaget har inte legat på latsidan sedan dess. Nu har WD tillkännagett en ny hårddisk i Ultrastar-serien med hela 14 TB lagringsutrymme.

Hårddisken går under namnet Ultrastar He12 och kommer att lanseras i två varianter. En med tidigare nämnda 14 TB utrymme. Samt en annan modell med ”bara” 12 TB utrymme.

1481109601_western_digital_ultrastarHårddiskarna innehåller alltså en viss del helium. Något som hjälper att förlänga hårddiskens livslängd. Western Digital passar även på att klargöra att dessa hårddiskar inte är designade för att sitta i en vanlig speldator. Utan dessa är, inte helt förvånansvärt nog, gjorda för stora datacenter och andra mer specialiserade scenarion. Diskarna baseras på PMR-teknik istället för SMR som konkurrenten Seagate använder i sina största hårddiskar. Där PMR generellt ger något bättre prestanda.

14TB hårddisk med hög prestanda

Prestandamässigt utlovar WD fina överföringshastigheter med 7200 rpm och hela 256 megabyte minnesbuffer. Väntetiderna specificeras till 4,16 millisekunder och söktiderna till drygt 8 millisekunder vid lösning och skrivning av data. Gränssnitten som används kommer att vara SATA eller SAS.

Hårddiskarna genomgår just nu tester hos Western Digital. Inget exakt lanseringsdatum är satt ännu. Men omkring i mitten av 2017 siktar WD på att släppa lös dessa monstrositeter på marknaden.

Missa inte Svenska Hårddiskguiden där vi lotsar dig till rätt HDD-köp och där vi bland annat testat marknadens första 10TB-modeller.

Svenska Hårddiskguiden

Rubrik

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid