Windows 10 lanseras denna sommaren och blir därmed den sista stora lanseringen av ett nytt operativsystem från Microsoft. Företaget bekräftar nu att ”Windows as a service” är framtiden för världens mest populära operativsystem för datorer. Detta betyder inte att Windows närmar sig sin död men att det kommer att förändras.

 

Det har ställts många frågor om Windows 10 och dess framtiden. Microsoft har tidigare pratat om ”Windows as a service” men aldrig förtydligat vad detta innebär i praktiken. Nu gör företaget ett försök att förtydliga situationen. Under gårdagens Ignite-konferens berättade Microsofts Jerry Nixon att Windows 10 kommer att bli ”den sista versionen av Windows”. Han förtydligade sitt uttalande genom att säga att Microsoft inte har några planer på att lansera en ny stor version av Windows.

Windows as a service

Företaget har givetvis planer på att uppdatera Windows 10 kontinuerligt men har inga planer på att samla de kommande årens utveckling i en stor lansering som man gjort historiskt. Istället säger Jerry Nixon att framtiden för Windows är ”Windows as a service”. Exakt vad detta innebär är fortfarande oklart men det verkar som det betyder att operativsystemet kommer att uppdateras kontinuerligt. Microsoft har alltså inte bekräftat att operativsystemet kommer finansieras genom någon typ av prenumeration eller kräva konstant Internetuppkoppling, som man skulle kunna tro när man hör ordet ”service”.

Namnet blir den största förändringen

I praktiken kommer dagens nyhet troligen inte göra särskilt stor skillnad för användare. Den största skillnaden kommer troligen bli att Windows 10 lanseras som den sista stora versionen av Windows som marknadsförs som just en version av operativsystemet. Windows kommer uppdateras i framtiden men dessa uppdateringar kommer troligen inte marknadsföras som stora versionslanseringar.

Källa: The Verge

Annons

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
S0urcerr0RMorkulJeppe1Arian18 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Arne Berg

Har det inte ryktats om att det ska bli prenumeration på Windows liknande deras Office 365 blir førhoppningsvis bra & till vettigt pris (har før mig att dom skulle komma med en løsning på win,Office musiktjænst & x-box i ett paket men det visar sig)

Jeppe1
Gäst
Jeppe1

Bara dom inte skall börja med Windows-cloud som det var ett rykte om förra året.

Inte mycket som skulle kunna få mig att lämna Windows, men ett s.k cloudOS, skulle definitivt få mig att göra det.

Arian18
Gäst
Arian18

Då kommer jag gå över till Linux. Ärligt talat så skulle jag ha gjort det mycket tidigare. Det finns alltför mycket skit på Windows.

Jeppe1
Gäst
Jeppe1

Gillar inte Linux så mycket. Känns fortfarande för krångligt. För enkel design och platt. Kanske blivit bättre sista åren, men har negativa erfarenheter.

Har väldigt höga förväntningar på Windows 10. Känns väldigt fräscht och snyggt. Prestandamässigt lär det också vara väldigt bra eftersom varje version inklusive 8an haft bättre prestanda än föregångaren. Så kanske inte så konstigt att detta blir sista fulla versionen och att dom kommer köra mindre uppdateringar i fortsättningen.

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Jeppe1″]Gillar inte Linux så mycket. Känns fortfarande för krångligt. För enkel design och platt. Kanske blivit bättre sista åren, men har negativa erfarenheter. Har väldigt höga förväntningar på Windows 10. Känns väldigt fräscht och snyggt. Prestandamässigt lär det också vara väldigt bra eftersom varje version inklusive 8an haft bättre prestanda än föregångaren. Så kanske inte så konstigt att detta blir sista fulla versionen och att dom kommer köra mindre uppdateringar i fortsättningen.[/quote] När min mors dator dog förra året och det var dags att köpa ny till henne så tog det inte många timmar innan telefonen gick varm, Windows… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Vafan! Ska MS härma Apple igen??? Finns många exempel. Tex att Windows Vista’s GUI var väldigt likt tidigare MacOSX (fönstrenas utseenden tex). Men även tjänster som Cortana som påminner om Apples Siri. Ibland får man verkligen känslan av att folket som styr Microsoft är ena riktiga whackos:”MS-Chef 1: Apple har haft OS-version 10 (=OS X) i 15 år och titta hur rika dom blivit””MS-Chef 2: Ja det är bekymrande! talet 10 måste verkligen vara lyckobringande””MS-chef 3: Jag har kollat upp saken, och Apple har i all sin hast varit så dumma att dom inte tog patent på det talet!””MS-chef 4:… Läs hela »