Secure Boot kan stoppa användare som vill installera Linux på sina Windows 10-datorer. Microsoft sägs ha planer på att ta bort krav på att Secure Boot ska kunna stängas av. Detta betyder att många operativsystem från andra utvecklare än Microsoft kan få det svårt att nå ut till konsumenter.

Det var många som var oroliga om hur det skulle bli med andra operativsystem när Microsoft:s lansering av Windows 8 närmade sig. Hårdvara som skeppades med operativsystemet hade en Secure Boot-inställning som stoppade installation av andra operativsystem än de som har en speciell mjukvarusignatur. Orosmolnet inför Windows 8 resulterade aldrig i något större problem då Secure Boot kunde stängas av av konsumenter på all hårdvara som drevs av Windows 8. Detta då Microsoft ställde det som krav att denna inställning skulle finnas tillgänglig i datorer som såldes med Windows 8.

När nu lanseringen av Windows 10 närmar sig väcks oron om låst hårdvara på nytt. Under förra veckan bekräftade Microsoft att hårdvarutillverkare har möjlighet att ta bort alternativet för användare att stänga av Secure Boot. De tillverkare som vill kan behålla inställningen men enligt informationen från Microsoft finns nu inget krav på att behålla inställningsmöjligheten. Vilket betyder att företag kan tillverka hårdvara som bara kan köra viss typ av mjukvara.

Vissa Linux-system har stöd

Windows 10 kommer att lanseras under sommaren. Mycket kan hända innan dess och det är fullt möjligt att Microsoft byter strategi. Om Secure Boot skulle försvinna som ett alternativ för konsumenter skulle det betyda att viss hårdvara blir mer begränsad än tidigare.

windows-10-secure-boot

I nuläget är det många operativsystem som skulle stoppas av Secure Boot men samtidigt är det ett mindre problem för vanliga konsumenter. Förutom olika versioner av Windows finns även Linux-distributionerna Ubuntu och Fedora som två exempel där det faktiskt finns rätt komponenter som gör att de kan installeras på en Secure Boot-dator.

Källa: Ars Technica

Relaterade artiklar:

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
S0urcerr0RMarquzznsdlq84_AnKaN_ Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Personligen vill jag inte köpa en laptop/desktop utan denna möjlighet.
Säkerheten är förstås trevlig, men för det mesta är det viktigare för mej att kunna använda diverse Boot CD’s & co för att köra diverse diagnostics, filhantering, antivirus, hårddiskrepareringsprogram och andra recovery verktyg.

Känns så naket om ens dator saknar möjlighet till dessa essentiella msdos/winxp program.
Det är en sak att låta en surfplatta agera dator, men att tvinga en dator agera surfplatta blir bara melankoliskt. Det vore som att beröva bilägare motorlampa/servicelampa och möjligheten till reservhjul i bakluckan.
Microsoft lever farligt om alla tillverkare väljer att bejaka detta initiativ.

CC_open
Gäst
CC_open

Detta skulle ge Microsoft störst andel av marknaden utan att ge konsumenter rätt att göra vad de vill med sina datorer, konkurasvärket kommer inte godkänna detta.
Samma gäller för alla EU-länder, och detta kan gemföras med Internet Explorer där Microsoft vart tvungna att erbjuda andra alternativ.

_AnKaN_
Medlem
_AnKaN_

Finns det stor efterfråga på laptops utan operativsystem, eller varför gör Microsoft detta?

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

[quote name=”_AnKaN_”]Finns det stor efterfråga på laptops utan operativsystem, eller varför gör Microsoft detta?[/quote]

Förmodligen påtryckning från OEM. De kanske får för många support-ärenden av folk som installerat nåt annat?

ns
Gäst
ns

Påtryckningar från OEM, men det handlar säkert inte om att kunna installera ett annat OS utan för att man inte ska kunna göra en uppgradering. De vill att man skall köpa en ny dator när det är dags för OS-uppgradering och om de låser datorn så får de på det sättet sälja fler.

Marquzz
Medlem
Marquzz

[quote name=”ns”]Påtryckningar från OEM, men det handlar säkert inte om att kunna installera ett annat OS utan för att man inte ska kunna göra en uppgradering. De vill att man skall köpa en ny dator när det är dags för OS-uppgradering och om de låser datorn så får de på det sättet sälja fler.[/quote] Men det kommer ju fortfarande gå att uppgradera till nästa MS OS. Jag har svårt att tro att de kommer låsa datorn p.g.a. detta. Samma sak med support, installerar man något annat OS så får man ju heller ingen support, så har det alltid varit. Skulle… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

[quote name=”ns”]Påtryckningar från OEM, men det handlar säkert inte om att kunna installera ett annat OS utan för att man inte ska kunna göra en uppgradering. De vill att man skall köpa en ny dator när det är dags för OS-uppgradering och om de låser datorn så får de på det sättet sälja fler.[/quote]Precis som Marquzz sa så ska det fortfarande vara möjligt att uppgradera till nästa Windows (så länge den stödjer UEFI boot).Windows 8 bootcd/usb stödjer ju detta så man kommer fortfarande kunna boota en sån.Jag tror oxå Secure Boot mest kommer fortsätta bråka med gamla legacy OS och… Läs hela »