Windows 10 lanseras om exakt en månad och vi gör oss redo genom att gå igenom tio saker som kan vara bra att veta innan det är dags. Kan du uppgradera gratis? Hur går uppgraderingen till? Vad får du när du har uppgraderat? Och kostar det något? Vi kommer med svaren på den vanligast frågorna och ser till att du är redo.

Om exakt en månad är det dags för lanseringen av Windows 10. Vi har sammanfattat den viktigaste informationen i tio punkter då du vet vad som händer om en månad och vad du ska göra då.

Vad är Windows 10?

Windows 10 är ett nytt operativsystem som kan beskrivas som en blandning mellan Windows 7 och Windows 8. Windwos 10 är nämligen likt Windows 8 på väldigt många sätt men skrivbordsanvändare som kommer från Windows 7 kommer troligen känna sig ganska hemma. Det nya operativsystemet återintroducerar bland annat den klassiska Start-menyn och gör sig av med flera touchvänligen funktioner som fanns i Windows 8, så som Charms.

Det finns oerhört många nyheter i Windows 10. Är du en spelentusiast är DirectX 12 och WDDM 2.0 troligen de två största nyheten för dig. DirectX 12 och WWDM 2.0 kommer kort sagt ge alla moderna grafikkort möjlighet att prestera bättre i framtida spel. Spel som är skrivna med DirectX 12 i åtanke kommer lättare kunna utnyttja kraften i ditt grafikkort och därmed kunna ge dig högre prestanda, även ur relativt gamla grafikkort.

Inte bara för datorer

Windows 10 är inte bara gjort för vanliga datorer. Likt Windows 8 är operativsystemet också skapat för surfplattor och andra mobila produkter. Till skillnad från Windows 8 kommer dock datorer och surfplattor inte använda exakt samma användagränssnitt som traditionella datorer. Vanliga datorer använder det klassiska Windows-gränssnittet och surfplattor använder Windows moderna användargränssnitt.

Windows 10 kan anpassas för olika användare och tillfällen och till exempel byta utseende beroende på vad du vill använda det till. En surfplatta kan exempelvis dockas i ett tangentbord och byta från Windows moderna användargränssnitt till dess klassiska användargrässnitt och därmed alltid vara väl anpassat till alla olika situationer.

windows10_717

Sju olika versioner

Windows 10 kommer att erbjudas i totalt sju olika versioner. Det är troligt att det är två av dessa versioner som är bäst anpassade för dig. För de allra flesta användare är det nämligen bara Windows 10 Home och Windows 10 Pro som är de relevanta versionerna av Windows 10. Det finns inte många skillnader mellan Home och Pro men de viktigaste skillnaderna är att Windows 10 Pro har stöd för både HyperV och Bitlocker. Detta betyder bland annat att Windows 10 Home inte har något inbyggt stöd för hårddiskkryptering.

En annan viktig skillnad är att användare av Windows 10 Home inte kan styra över uppdateringar av operativsystemet. Alla uppdateringar installeras automatiskt. I Windows 10 Pro kan användare bestämma när uppdateringar installeras.

Utöver de två vanliga versionerna av Windows 10 finns det två mobila versioner av operativsystemet som kommer att köras av framtida Windows-telefoner och av dagens Windows Phone 8-lurar. De två versionerna skiljer sig inte åt särskilt mycket men är ämnade för två olika typer av användare. Den första versionen är tänkt att användas av vanliga konsumenter och den andra är gjord för företag. Versionerna kallas Windows 10 Mobile och Windows 10 Mobile Enterprise.

Utöver dessa fyra versionerna av Windows 10 finns ytterligare tre kallade Windows 10 Enterprise, Windows 10 Education och Windows 10 IoT Core.

Gratis uppgradering från Windows 7 och Windows 8

Alla vanliga användare av Windows 7 och Windows 8 kan uppgradera till Windows 10 under operativsystemets första år på marknaden. Detta betyder inte att en person som uppgraderat till Windows 10 under dess första år på marknaden behöver betala för det senare. Om uppgraderingen genomfördes under det första året kommer Windows 10 vara helt gratis för den användaren under resten av den datorns liv. Det finns ingen prenumerationer eller någon annan kostnad.

Användare som inte vill uppgradera under det första året kan göra det vid ett senare tillfälle men då kommer uppgraderingen kosta en slant.

Beroende på vilken version av Windows 7 och Windows 8 du har kommer du få olika versioner av Windows 10.

  • Windows 8/8.1-, Windows 7 Home Basic- och Home Premium-enheter uppgraderas till Windows 10 Home.
  • Windows 8/8.1 Pro-, Windows 7 Professional- och Ultimate-enheter uppgraderas till Windows 10 Pro.

Har du en dator med Windows RT kommer du inte kunna uppgradera till Windows 10 över huvud taget. Datorer med något annat operativsystem än de ovan nämnda kan uppgradera till Windows 10 men då kostar uppgraderingen.

Windows_10_717_29_jun_3

Vad händer när jag uppgraderar?

När du uppgraderar till Windows 10 kommer all din personliga data flyttas över till Windows 10 och så gott som alla systeminställningar och applikationer kommer hänga med. Vissa applikationer kan komma att förändras under uppgraderingsprocessen. Microsofts Onedrive-app fungerar exempelvis inte likadant i Windows 10 som den gör i Windows 8.

Även om all din personliga data kommer flyttas över till Windows 10 är det viktigt att du har säkerhetskopierat din data innan du börjar uppgradera.

Att uppgradera från en piratkopia av Windows

Användare av en olaglig piratkopierad version av Windows 7 och Windows 8 kommer kunna uppgradera till Windows 10 men den slutliga versionen av operativsystemet kommer fortfarande vara olaglig och det är inte säkert att systemet fungerar som det ska eller att alla funktioner finns tillgängliga. Om du har en piratkopierad version av Windows 7 eller Windows 8 måste du betala för en äkta version av Windows 7, 8 eller 10 för att få en äkta version av det nyaste operativsystemet.

Windows 10 Technical Preview

Om du testar Windows 10 Technical Preview i dag kan du fortsätta göra det även efter lanseringen av Windows 10 men du kommer fortsätta testa funktioner i förväg och riskerar därför att stöta på problem relaterade till dessa. Om du har en äkta version av Windows 7 eller Windows 8 kan du uppgradera till Windows 10 och välja att lämna Insider-programmet. Om du inte har en äkta version av varken Windows 7 eller Windows 8 kan du inte uppgradera till Wndows 10, även om du använder Technical Preview, du kan dock fortsätta använda Windows 10 Technical Preview.

Windows_10_717_29_jun_2

Lanseringsdatum och pris

De flesta versionerna av Windows 10 lanseras den 29 juli. För dig som datoranvändare är det 29 juli som gäller. De enda undantagen till detta datumet är specielversioner av Windows 10, som kommer att dröja längre. Windows 10 Mobile kommer exempelvis inte lanseras förrän senare, troligen någon gång i höst.

Vi vet inte exakt hur mycket Windows 10 kommer att kosta i Sverige men prissättningen kommer likna Windows 8, vilket innebär ett pris runt 1 000 kronor för Home och runt 2 000 kronor för Pro.

Vilka funktioner finns inte längre kvar?

Det finns ett fåtal saker som försvinner från Windows genom introduktionen av Windows 10. Vissa funktioner kan ersättas av program och drivrutiner och bör därför inte vara något problem för de allra flesta användarna. Dessa funktioner finns inte i Windows 10:

  • Stöd för uppspelning av DVD-skivor.
  • Windows Media Center
  • Drivrutiner för USB-baserade diskettläsare.
  • Gadgets från Windows 7.
  • Spelen Harpan, Röj och Hjärter.

Uppgradering och framtiden

Innan du uppgraderar kan det vara bra att veta ett par saker:

Nya operativsystem är sällan lika stabila och pålitliga som gamla. Om du har en dator som du förlitar dig på till 100 procent kan det vara en bra idé att vänta en liten stund innan du uppgraderar. Om du uppgraderar och stöter på stora problem kan det vara bra att veta att du alltid kan gå tillbaka till din gamla äkta version av Windows 7 eller Windows 8.

Har du lyckats uppgradera eller installera en äkta version Windows 10 är du nu helt färdig. Ditt operativsystem kommer uppdateras i många år framöver och du kommer alltid ha en äkta version av Windows 10 på din dator. Det finns som sagt ingen prenumerationsavgift eller någon annan kostnad för systemet. Skulle du däremot köpa en ny dator som inte har Windows 10 installerat måste du köpa en ny kopia av operativsystemet. Den kopia du uppgraderat till fungerar bara på den datorn.

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

28
Leave a Reply

Please Login to comment
28 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
16 Comment authors
johnjohn421MorkulMarquzzLoppanHdrizzit Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Jag har försökt att läsa mig till huruvida man tvingas till att skaffa Microsoft konto för att installera Windows 10 men inte hittat något svar. Är det någon som vet hur det kommer att bli? Om man kommer tvingas till att skaffa Microsoft konto kommer Windows 7 bli min sista Windows installation, principer samt att jag vägrar godkänna villkoren för deras konto.

Använder 90% Linux i dagsläget så inget som gör någon större skillnad men då man supportar en del personer i sin omgivning så blir det lättare om man har samma OS tillgängligt.

Ramrod
Gäst
Ramrod

Vad jag inte lyckats få reda på är, vad händer ifall man behöver installera om datorn?
Kan man ladda hem en ISO-fil och sen kan man då använda sin 7/8-nyckel under installationen!?

RackhamDenRöde
Gäst
RackhamDenRöde

@ Ramrod

Det vill jag också veta…

Simonlerpard
Gäst
Simonlerpard

Har haft både technical preview och insider preview och där har det inte krävts men jobbigt att hitta den lilla knappen typ ”skapa lokalt konto” eller liknande. Lite som i Windows 8.

metalmumin
Gäst
metalmumin

[quote name=”Morkul”]Jag har försökt att läsa mig till huruvida man tvingas till att skaffa Microsoft konto för att installera Windows 10 men inte hittat något svar. Är det någon som vet hur det kommer att bli? Om man kommer tvingas till att skaffa Microsoft konto kommer Windows 7 bli min sista Windows installation, principer samt att jag vägrar godkänna villkoren för deras konto. Använder 90% Linux i dagsläget så inget som gör någon större skillnad men då man supportar en del personer i sin omgivning så blir det lättare om man har samma OS tillgängligt.[/quote]Kan förstå att du inte fann… Läs hela »

Medlem
Arne Berg

Som jag ser det är enda nackdelen med win 10 att media center försvinner (det enda programmet för mig när det gäller att hålla koll på video allt annat jag provat har varit sämmre.)
Att behöva ha ett microsoft konto ser jag bara som positivt allt blir så mycket lättare.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Morkul”]Jag har försökt att läsa mig till huruvida man tvingas till att skaffa Microsoft konto för att installera Windows 10 men inte hittat något svar. Är det någon som vet hur det kommer att bli? Om man kommer tvingas till att skaffa Microsoft konto kommer Windows 7 bli min sista Windows installation, principer samt att jag vägrar godkänna villkoren för deras konto. Använder 90% Linux i dagsläget så inget som gör någon större skillnad men då man supportar en del personer i sin omgivning så blir det lättare om man har samma OS tillgängligt.[/quote] Du kommer inte behöva ett… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Ramrod”]Vad jag inte lyckats få reda på är, vad händer ifall man behöver installera om datorn?Kan man ladda hem en ISO-fil och sen kan man då använda sin 7/8-nyckel under installationen!?[/quote] Nej. Du kommer med största sannorlighet INTE att kunna aktivera din Win7/Win8 nyckel i 10. Win10 kommer nog att bli precis som win8. Dvs Nycklar dinns i BIOS och du behöver aldrig ange en nyckel (på de datorer som säljs med Win10). De som köper i butik matar in en nyckel som vanligt. För de som uppgraderar från Win7 så installeras det som en update (likt uppgraderingen från… Läs hela »

carrey85@gmail.com
Gäst
carrey85@gmail.com

[quote name=”Ase”]Som jag ser det är enda nackdelen med win 10 att media center försvinner (det enda programmet för mig när det gäller att hålla koll på video allt annat jag provat har varit sämmre.)
Att behöva ha ett microsoft konto ser jag bara som positivt allt blir så mycket lättare.[/quote]

Har knappt använt media center på 15 år pga att det inte kan läsa ett enda vettigt format, har det plötsligt ändrats??
Varför vill man låsa windows till nåt efterblivet Microsoft konto?

Puoskari
Gäst
Puoskari

[quote name=”carrey85@gmail.com”][quote name=”Ase”]Som jag ser det är enda nackdelen med win 10 att media center försvinner (det enda programmet för mig när det gäller att hålla koll på video allt annat jag provat har varit sämmre.)Att behöva ha ett microsoft konto ser jag bara som positivt allt blir så mycket lättare.[/quote] Har knappt använt media center på 15 år pga att det inte kan läsa ett enda vettigt format, har det plötsligt ändrats??Varför vill man låsa windows till nåt efterblivet Microsoft konto?[/quote]Sorry for writing in english, but my swedish isn’t so good. For the same reason I use google account… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Stort tack metalmumin!

Skuggan777
Gäst
Skuggan777

[quote name=”carrey85@gmail.com”][quote name=”Ase”]Som jag ser det är enda nackdelen med win 10 att media center försvinner (det enda programmet för mig när det gäller att hålla koll på video allt annat jag provat har varit sämmre.)Att behöva ha ett microsoft konto ser jag bara som positivt allt blir så mycket lättare.[/quote] Har knappt använt media center på 15 år pga att det inte kan läsa ett enda vettigt format, har det plötsligt ändrats??Varför vill man låsa windows till nåt efterblivet Microsoft konto?[/quote] Blir man inlåst om man använder sitt MS-konto för att logga in i Windows?Det är inget måste men… Läs hela »

drizzit
Medlem
drizzit

[quote name=”-Tjalve-”][quote name=”Ramrod”]Vad jag inte lyckats få reda på är, vad händer ifall man behöver installera om datorn?Kan man ladda hem en ISO-fil och sen kan man då använda sin 7/8-nyckel under installationen!?[/quote] Nej. Du kommer med största sannorlighet INTE att kunna aktivera din Win7/Win8 nyckel i 10. Win10 kommer nog att bli precis som win8. Dvs Nycklar dinns i BIOS och du behöver aldrig ange en nyckel (på de datorer som säljs med Win10). De som köper i butik matar in en nyckel som vanligt. För de som uppgraderar från Win7 så installeras det som en update (likt uppgraderingen… Läs hela »

metalmumin
Gäst
metalmumin

[quote name=”Morkul”]Stort tack metalmumin![/quote]
Lungt 🙂

Benonikenobi
Gäst
Benonikenobi

[quote name=”-Tjalve-”][quote name=”Ramrod”]Vad jag inte lyckats få reda på är, vad händer ifall man behöver installera om datorn?Kan man ladda hem en ISO-fil och sen kan man då använda sin 7/8-nyckel under installationen!?[/quote] Nej. Du kommer med största sannorlighet INTE att kunna aktivera din Win7/Win8 nyckel i 10. Win10 kommer nog att bli precis som win8. Dvs Nycklar dinns i BIOS och du behöver aldrig ange en nyckel (på de datorer som säljs med Win10). De som köper i butik matar in en nyckel som vanligt. För de som uppgraderar från Win7 så installeras det som en update (likt uppgraderingen… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Benonikenobi”]Hittade den här länken och enligt svaren ska man kunna ladda ner en ISO och göra en clean install. http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_10-win_upgrade/windows-10-dvd-disc-iso-license-key/0df52673-2764-4096-86ce-802a4213c40e%5B/quote%5D Blev först glad när jag läste vad du skrev men sedan när jag läste vad som stod i länken så var lyckan över igen: You can download a .ISO file and [b]upgrade[/b] each computer offline. The ISO should be available by the time Windows 10 launches. ISOn är alltså fortfarande för uppgraderingar och inte för clean installs. Läser man sedan vidare går det att läsa: If using the Windows 7 / 8 / 8.1 License Key, will there be… Läs hela »

Benonikenobi
Gäst
Benonikenobi

[quote name=”Morkul”][quote name=”Benonikenobi”]Hittade den här länken och enligt svaren ska man kunna ladda ner en ISO och göra en clean install. http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_10-win_upgrade/windows-10-dvd-disc-iso-license-key/0df52673-2764-4096-86ce-802a4213c40e%5B/quote%5D Blev först glad när jag läste vad du skrev men sedan när jag läste vad som stod i länken så var lyckan över igen: You can download a .ISO file and upgrade each computer offline. The ISO should be available by the time Windows 10 launches. ISOn är alltså fortfarande för uppgraderingar och inte för clean installs. Läser man sedan vidare går det att läsa:[/quote] Om man tittar på länken som hänvisas till i svaret till fråga 1… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Benonikenobi”]Om man tittar på länken som hänvisas till i svaret till fråga 1 så står det så här: Please be aware that you cannot use the free upgrade offer to perform a clean install on first attempt. You must first upgrade from the qualifying version of Windows 7 or Windows 8/8.1 (whether you do it through Windows Update or using the .ISO file). Ensure the upgrade is completed successfully and then ensure that it is activated. You can then proceed to do a clean install by using recovery media or using the Reset function in Start > Settings >… Läs hela »

Marquzz
Medlem
Marquzz

[quote name=”Morkul”][quote name=”Benonikenobi”]Om man tittar på länken som hänvisas till i svaret till fråga 1 så står det så här: Please be aware that you cannot use the free upgrade offer to perform a clean install on first attempt. You must first upgrade from the qualifying version of Windows 7 or Windows 8/8.1 (whether you do it through Windows Update or using the .ISO file). Ensure the upgrade is completed successfully and then ensure that it is activated. You can then proceed to do a clean install by using recovery media or using the Reset function in Start > Settings… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Marquzz”]Det återstår att se hur det blir. Jag önskar och att ha en USB-sticka med Win10 på så att jag kan installera en clean när jag vill och då mata in en nyckel. Jag skulle tro att detta löser sig efter ett par dagar då alla möjliga kombinationer är testade och man kan läsa till sig andra erfarenheter. Personligen är jag bortrest 29 juli så när jag kommer hem så är det nog klart hur man går till väga :)[/quote] Som sagt var gör en första installation, installera antivirus och alla andra bas program. Gör sedan en ghost som… Läs hela »

Benonikenobi
Gäst
Benonikenobi

Det löser sig säkert när det är dags. Jag tänker nog inte haka på direkt ändå. Bättre att avvakta eventuella problem som kan dyka upp i början.

drizzit
Medlem
drizzit

Kommer nog avvakta tills det finns en anledning att prova dx12 iaf… vilket antagligen lär bli tidigast till jul så dom har väl lite tid på sig att lösa detta.

Marquzz
Medlem
Marquzz

[quote name=”Morkul”][quote name=”Marquzz”]Det återstår att se hur det blir. Jag önskar och att ha en USB-sticka med Win10 på så att jag kan installera en clean när jag vill och då mata in en nyckel. Jag skulle tro att detta löser sig efter ett par dagar då alla möjliga kombinationer är testade och man kan läsa till sig andra erfarenheter. Personligen är jag bortrest 29 juli så när jag kommer hem så är det nog klart hur man går till väga :)[/quote] Som sagt var gör en första installation, installera antivirus och alla andra bas program. Gör sedan en ghost… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Marquzz”]Jo, det är ju ok om man har en dator och en nyckel. Jag har dock ett gäng datorer och ett gäng nycklar och installerar om Windows relativt ofta.[/quote] Jo själv har jag en låda med ett antal USB minnen. Bara märka upp alla datorer och USB minnen, gör samma sak med Linux burkarna jag har. Installerar själv om ofta och sparar enormt mycket tid med att ghosta istället för att köra installationsprogrammen, detta gäller speciellt släktens datorer jag konstant får supporta. Så skönt att bara stoppa in USB-minnet och ta en fika och vara klar. Sedan kommer det… Läs hela »

LoppanH
Medlem
LoppanH

Kunde boka med ikonen först sen bytte jag till mitt nya grafikkort och senare upptäckte jag att det inte gick att boka p.g.a. ”NVIDIA GeForce GTX 980 Ti Bildskärmen fungerar inte” såg att nån med problem att få fram ikonen ominstallera update KB3035583 typ varför inte tänkte jag å sen dess har jag inte ens sett ikonen 😆

Marquzz
Medlem
Marquzz

[quote name=”Morkul”][quote name=”Marquzz”]Jo, det är ju ok om man har en dator och en nyckel. Jag har dock ett gäng datorer och ett gäng nycklar och installerar om Windows relativt ofta.[/quote] Jo själv har jag en låda med ett antal USB minnen. Bara märka upp alla datorer och USB minnen, gör samma sak med Linux burkarna jag har. Installerar själv om ofta och sparar enormt mycket tid med att ghosta istället för att köra installationsprogrammen, detta gäller speciellt släktens datorer jag konstant får supporta. Så skönt att bara stoppa in USB-minnet och ta en fika och vara klar. Sedan kommer… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Marquzz”]Jo, allt det är sant. Men jag installerar ibland Windows på för mig nya datorer och då vill jag inte återanvända en ghost från en annan dator med annan hårdvara, utan jag vill ha en USB-sticka med en ren Win10 installation som jag kan installera och då använda mig av en av de olika nycklarna jag har.[/quote] Ja ha! Men då nya datorer kommer du ändå inte kunna installera uppgraderade/ använda licenser på nya datorer. Windows 7 kunde man ju installera samma licens på en helt ny dator utan att det var något problem men detta är något som… Läs hela »

John
Medlem
John

Sitter du på Äkta win7 eller win 8/8.1 å uppgraderar till Win10 så omvandlas den till win10-key. med andra ord så gäller den vid ominstallationer