Microsoft håller fast vid sina planer att lansera det hett efterlängtade operativsystemet Windows 10 under sommaren. Det blir den sista stora Windows 10-versionen att se dagens ljus och kommer medföra programkompabilitet mellan allt från smartphones till stora PC-datorer. Men tro inte att det blir Ett Windows 10 att härska över dem alla – snarare 7.

Windows 10 blir Microsofts största och viktigaste lansering på många år, kanske någonsin. Mjukvarugiganten kämpar för att slå sig in på den nya datormarknaden där vår PC fått het konkurrens inte bara från Apples Mac utan i allra högsta grad även mobila enheter som smartphones och surfplattor.

Med Windows 10 ämnar Microsoft lansera ett operativsystem som för samman alla dessa olika plattformar under ett och samma tak. Applikationer för Windows 10 på din PC ska vara kompatibla och synkroniseras med motsvarande appar på din Windows 10 smartphone och Xbox One spelare ska kunna fortsätta sina spel på sin PC.

Det kan låta som att Microsoft kokat ner Windows till en ensam version för alla enheter och plattformar men riktigt så är inte fallet. Även om Windows 10 för olika plattformar bygger på i grunden en gemensam tanke krävs det unika versioner av operativsystemet för många av de enheter Microsoft siktar in sig på. När företaget nu avslöjar vilka det handlar om kan vi konstatera att Windows 10 dyker upp i inte mindre än sju olika versioner under året.

Microsofts olika versioner av Windows 10

  1. Windows 10 Home (Konsumentversionen för PC, surfplattor och 2-i-1 enheter)
  2. Windows 10 Pro (Vidareutveckling av W10 Home med extra funktionalitet främst för små företag)
  3. WIndows 10 Mobile (Mobil version av Windows 10 för smartphones och mindre surfplattor)
  4. Windows 10 Enterprise (Ytterligare fokus på större företag och säkerhet som bygger på W10 Pro)
  5. Windows 10 Education (Bygger på W10 Enterprise men fokuserar på lärare, studenter och volymlicenser)
  6. Windows 10 Mobile Enterprise (Mobilversion av W10 med fokus på företagande, säkerhet och volymlicenser)
  7. Windows 10 IoT Core (Slimmad version för industrin, exempelvis bankomater, handterminaler och kassasystem)

Windows 10 Home i fokus för konsumenter

För konsumenter är det Windows 10 Home som generellt är det man siktar på för sin PC eller hybriddator. Här finns all funktionalitet som Microsofts nya webbläsare Edge, den digitala assistenten Cortana, ansiktsigenkänning, fingeravtrycksinloggning och klassiska windows-applikationer som kalendern, musik, video och kartor. Windows 10 Home har även stöd för Continuum som gör det möjligt att växla mellan tangentbordsläge och pekgränssnitt på en hybridenhet.

Det finns även en koppling mellan Windows 10 Home och Xbox Live där Xbox One-ägare exempelvis ska kunna spela deras konsolspel på sin Windows 10 PC men även spela in och dela spelsessioner med sina vänner direkt från sin konsole eller PC.

Windows 10 Pro bygger vidare på funktionaliteten i Home genom att fokusera på mindre företag. Microsoft berättar om fjärrstyrning, molnlösningar och stöd för Windows Update for Business för lättare och mer kostnadseffektiv uppgradering av datorsystem och enheter. Windows 10 Pro ska vara passande för företag som använder sig av Choose Your Own Device (CYOD) program eller helt enkelt har krävande användare.

Windows 10 Mobile förvandlar din telefon till en PC

Windows Home 10 Mobile är ytterligare en konsumntinriktad version av Windows 10 som kommer att hittas i smartphones och surfplattor. Här är det fokus på ett mobilt och pekanpassat grässnitt men med samma universala applikationer som i Windows 10 Home. Bland annat kommer vi hitta en pekvänlig version av Office samt stöd för Continuum för telefoner – vilket gör det möjligt att förvandla din smartphone till en PC när den kopplas in till en större skärm.

Microsoft har ännu inte avslöjat några priser för de olika versionerna av Windows 10. Klart sedan tidigare är däremot att Windows 7 och Windows 8/8.1 användare har möjlighet till gratis uppgradering hela första året efter lanseringen. Själva lanseringsdatumet är ännu inte spikat men Microsoft menar att man håller tidsplanen som innebär en skarp lansering under sommaren 2015.

Källa: Windows Blog

Relaterade artiklar:

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
pege63Sebbeodincoin Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
odincoin
Gäst

Tycker det har gått för långt med alla dessa versioner. 5 hade räckt långt.

Sebbe
Medlem
Sebbe

Det här är ju skrattretande, lär sig Microsoft aldrig? Less is more heter det så vad ska man med sju versioner till? Kör man Linux behöver man bara EN version och man kan ändra inställningar som om man hade 50 000 versioner och man behöver inte ens starta om datorn.

pege63
Gäst
pege63

1 to rule them all